Chvála profesionalite

Rchlo_resizeIšiel som do kina na film Rýchlo a zbesilo 5 (Fast Five, 2011) bez akejkoľvek nádeje, že uvidím dobrý akčný film. Nazdával som sa, že ho zaradím len do svojho rebríčka priemernej zábavy. Piate pokračovanie akčného filmu? Takýto film novinári zvyčajne odpíšu bez toho, aby si ho pozreli. A na projekciu prišlo aj menej novinárov, ako zvyčajne Priznávam, že hollywoodske trháky, akčné naháňačky, na každom kroku zabitie, litre kečupu, efektné výbuchy, hrôza, to ma veľmi nezaujíma.

Rád konštatujem, že moje obavy z hollywoodskeho „nepodarku“ sa pri sledovaní príbehu nenaplňovali. Práve naopak. Hoci tam bolo všetko, čo na takýchto filmoch nemám rád. Už vynikajúca úvodná scéna lupu drahých áut z vlaku, ktorý uháňa prériou, bola vynikajúca. A slumy brazílskeho Ria v konfrontácii s vežiakmi ma fascinovali. Kulisa mesta bola pre tento príbeh jedinečná. A Kristus s rozpínajúcimi rukami nad mestom sa objavil vo filme niekoľkokrát. Aj veľkí filmári by sa mohli na tomto filme priučiť, ako využívať exteriéry mesta pre príbeh. A tie naháňačky aut v úzkych uličkách? Skutočne som zabudol, že sledujem film a celý ma postupne pohlcoval. Pane Bože, ako bolo všetko premyslené, hoci vykonštruované, ale uveril som tomu. Príbeh o lupe 100 miliónov dolárov zločineckému bossovi bol veľmi tradičný. Ale naháňačky po strechách domov v chudobnej štvrti, to bola pastva pre oči. V záverečnom titulku bolo dokonca napísané, že pri filmovaní nebol nikto zranený. Kaskadérske kúsky boli nezabudnuteľné. Nechýbal tradičný hollywoodsky happy end, ale aj scénka, ktorá napovedá, že sa divák dočká pokračovania. O hereckom „umení“ svalovca Vin Diesela, ale aj „krásavca“ Paula Walkera, radšej pomlčím. Myslím si, že keď by už naše kiná, ale aj vo svete, bez hollywoodskej komercie neprežili, tak potom takáto by mohla byť. Dve hodiny pri sledovaní tohto filmu sa divák nebude ani chvíľu nudiť. Zvyčajne ma takéto filmy v kine uspávajú. Tento bol výnimkou. Tí čo sme boli na projekcii, pri východe z kina sme unisono konštatovali, že to bol veľmi príjemný zážitok. Hollywoodska kritika prijala film veľmi kladne. Zopakujem - chvála profesionalite. Počas prvého víkendu v amerických kinách zarobil film 83 miliónov dolárov,. Najviac z piatich častí série. Režisér Justin Lin je odchovaný ázijskými akčnými filmami. Nesklamal. Režíroval tri posledné časti série, a asi vôbec najlepšiu z nej, hoci sa to často pri pokračovaniach nestáva. Na webovej stránke imdb.com som sa síce nedozvedel, aké boli náklady na výrobu filmu, ale faktom ostáva, že 5. mája bola na Slovensku svetová premiéra tohto filmu.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.