Päťdesiate prvé Viennale

Viennale 2V susednej Viedni sa začal  25. októbra  51. ročník nesúťažného medzinárodného filmového festivalu Viennale 2013 (25.10.-07.11.). Patrí medzi najstaršie na svete, mníchovský Filmfest je o dve desaťročia mladší a londýnsky starší o šesť rokov. Hoci ide o nesúťažný festival, udelia niekoľko cien, pripomeňme aspoň dve z nich - novinári Cenu Fipresci a čitatelia denníka Standard Cenu divákov.

Popularita festivalu medzi Viedenčanmi, ale hlavne mladými divákmi, je aj vo svete takmer bezkonkurenčná. Plné kiná na celovečerné dokumenty, ale aj pásma krátkych filmov. Šesť festivalových kín sa nachádza v centre Viedne – najväčšie Gartenbaukino má  740 sedadiel, Stadtkino v  Künstlerhause, Metro, kde hrajú aj slovenský film Môj pes Killer patrí medzi komornejšie a má 149 sedadiel, Urania je najstaršie kino ešte z obdobia Rakúsko-Uhorska, Filmmuseum a najnovšie aj kino na  Schwarzenbergplatze sú plné od doobedňajších projekcií o 11.00 hodiny až do predpolnočných  projekcií. Vlani zavítalo do kín 96 900 divákov a kapacita kín bola  využitá takmer na  80%. Jedna tretina z vlaňajších 347 predstavení bola vypredaná. Už len pár stručných faktov o vlaňajšom ročníku napovedá o jeho diváckej popularite.

 

Samozrejme, že každý festival robí programová ponuka. Diváci uvidia svetové novinky z festivalov v Berlíne (Prince Avalanche, Vic+Flo, Cammile Claudel  1915), Cannes (Život Adele) a z Benátok (dokument Sacro GRA), karlovarský víťaz chýba, ale dramaturgia ponúka aj víťazné filmy z ďalších festivalov. Diváci majú šancu konfrontácie najnovšej svetovej tvorby. Nechýbajú filmy  z Brazílie, Iránu,  Hongkongu,  Argentíny, či Južnej Koree, samozrejme, z USA, Francúzska, Španielska, Nemecka a dva filmy z domácej tvorby. Film Zorn des Gerechten režiséra Clauda Lanzmanna (Shoah, 1985), ktiorý mal premiéru na tohtoročnom Berlinale, bol nakrútený v koproduklcii Francúzsko, Rakúsko, Taliansko a Česká republika.

 

Nás potešilo, že v programe je aj víťaz Rotterdamského MFF, slovensko-český film režisérky Miry Fornay Môj pes Killer. Hrajú ho v dvoch kinách na dvoch predstaveniach. Bohužiaľ, už tradične, je zastúpenie kinematografií bývalého východného bloku mizivé. Slovensko naposledy zažiarilo koprodukčným filmom Ako sa varia dejiny, ktorý získal aj ocenenie, v dávnejšej minulosti boli v programe hlavne filmy Juraja Jakubiska. Už na prvom Viennale v roku 1967 bol ocenený slovenský film Tango pre medveďa. V programe sú filmy z Ruska, Kazachstanu, Ukrajiny, Rumunska, Gruzínska, Slovinska a Poľska. Chýbajú filmy z Maďarska, Bulharska, zastúpená je už tradične Čína.    

 

Na Viennale 2013 bude uvedených cez 300 filmov, v hlavnom programe 124 celovečerných filmov. Najdlhším filmom v programe je Život Adele (175 minút), najkratším zvučka – trailer Ilúzia a zrkadlá s herečkou Nataliou Portman iránsko-americkej režisérky Shirin  Neshat, ktorý trvá dve minúty a 12 sekúnd. Tohtoročná ponuka filmov  je veľmi pestrá, rôznorodá, divácky atraktívna. Na úvod vybrali film bratov Coenovcov Inside Llewyn Davis, na záver anglický film Locke režiséra Stevena Knighta.

 

Filmmuseum ponúka reprezentatívnu retrospektívu aj u nás známeho amerického  komika  Jerryho Lewisa (nar. 1926), do ktorej je zaradených jeho 28 filmov z rokov  1951-1995. Filmmuseum jeho vydalo monografiu. V sekcii Pocty sú zastúpení – americký scenárista Will Ferrel a španielsky  filmár Gonzalo García Pelayo. V sekcii Focus predstaví Viennale režiséra Johna Torresa z Manily. Veľmi zaujímavá je  francúzsko-nemecká ponuka, remake filmu Michael Kophlhaas s Mads Mikkelsenom. Pred vyše štyridsiatimi rokmi bol nemecký film nakrútený na Slovensku

 

Dva týždne žije Viedeň filmom. Usporiadatelia pozvali vyše 150 tvorcov filmov, hlavne režisérov. K nemeckému filmu Oktober November režiséra Gőtza Spielmanna  je ohlásená delegácia takmer desiatich tvorcov a hercov, medzi nimi Sebastian Koch a Ursula  Strauss. Mimoriadnu pozornosť venujú festivalu rakúske denníky, hostí vítajú v hoteli Hilton, kde sú aj ubytovaní. Denník Der Standard vydáva špeciálnu prílohu Viennale Standard. Akreditovalo sa takmer 200 novináro. Vstupenka do kina stojí 9 euro. Katalóg 12 eur – vyšiel v menšom vydaní a má  408 strán, portrét Lewisa 15 eur. Okrem nich  sú zdarma programy, vreckové katalógy, vyšlo tradičné špeciálne vydanie mesačníka SKIP – z prvej strany sa usmieva Cate  Blanchett z Allenovho na Slovensku už uvedeného filmu Jasminine slzy, časopisov Celluloid, Falter, Ray. Mojim najväčším prekvapením je tohtoročný plagát – zložená žltá tkanina, ktorej spodok sa rozpadá.

 

Už niekoľko rokov je riaditeľom Viennale  novinár Hans Huerch. Možno by stálo za to, pozvať ho na  nejaký slovenský filmový festival, aby spolupráca filmárov a festivalov Rakúska a Slovenska  bola na vyššej a výraznejšej úrovni. Sme susedia, denne premáva medzi Bratislavou a Viedňou 21 autobusových spojení. Na našich festivaloch uvádzame viac rakúskych filmov, ako slovenských v Rakúsku. Pritom obaja nakrúcame ročne rovnaký počet filmov pre kiná.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.