Jubilejné 50. Viennale 2012

Viennale 2012 logo resizeV susednej Viedni sa začne  25. októbra jubilejný 50. ročník nesúťažného medzinárodného filmového festivalu Viennale2012 (25.10 - 7.11.) Patrí medzi najstaršie na svete, mníchovský Filmfest je o dve desaťročia mladší a londýnsky starší o šesť rokov a začal 10.októbra Hoci ide o nesúťažný festival, bude udelených niekoľko cien. Pripomeňme aspoň dve z nich - novinári udelia Cenu FIPRESCI a čitatelia denníka Standard Cenu divákov.

Popularita festivalu medzi Viedenčanmi, ale hlavne mladými divákmi, je aj vo svete takmer bezkonkurenčná. Kiná sú plné na celovečerné dokumenty, ale aj pásma krátkych filmov. Päť festivalových kín – Gartenbaukino,  Künstlerhaus, Metro, Urania a Filmmuseum sú plné od doobednejších projekcií o 11.00 hodine až do predpolnočných  projekcií.  Vlani zavítalo do kín 96 700 divákov a kapacita kín bola  využitá  takmer na  80%. Jedna tretina z vlaňajších 347 predstavení bola vypredaná. Už len pár stručných faktov o vlaňajšom ročníku napovedá o jeho diváckej popularite.

 

Samozrejme, že každý festival robí programová ponuka. Diváci uvidia svetové novinky z festivalov v Berlíne, Cannes, chýbajú len novinky z Benátok a diváci majú šancu konfrontácie najnovšej svetovej tvorby. Bohužiaľ, zastúpenie kinematografií bývalého východného bloku je mizivé. Slovensko naposledy zažiarilo koprodukčným filmom Ako sa varia dejiny, ktorý získal aj ocenenie, v dávnejšej minulosti boli v programe hlavne filmy Juraja Jakubiska. Už na prvom Viennale v roku 1967 bol ocenený slovenský film Tango pre medveďa. V tohtoročnej ponuke sme slovenským, ani český film nenašli Chýbajú aj filmy ostatných kinematografií bývalého východného bloku

 

Na Viennale 2012 bude uvedených cez 300 filmov, v hlavnom programe  138 celovečerných a 62 dokumentov  Tohtoročná ponuka filmov  je veľmi pestrá, rôznorodá, divácky atraktívna. Bohužiaľ, ani tohto roku sa nepodarilo nadviazať kontakty s bratislavským MFF. Viennale na ponuku spolupráce údajne nereagovalo, ako sme boli informovaní na tlačovej konferencii bratislavského festivalu.

 

Argo resizeNa úvod uvidia diváci  americký film Argo, údajne najhorúcejšieho kandidáta februárového udeľovania Oscarov, výročných cien Americkej filmovej akadémie. A už  29. novembra ho uvedie do slovenských kín distribučná spoločnosť Continental film. Ide o tretí režijný film herca Bena Afflecka a v poradí o jeho 56 herecký film od roku  1981. U nás poznáme niekoľko jeho filmov, pripomeňme aspoň jeho predchádzajúcich režíjnych kriminálny príbeh Mesto (2010) a z hereckých napríklad  Pearl Harbor, Armageddon alebo 200 cigariet. Argo je príbeh, ktorý začína 4. novembra 1979, keď  skupina iránskych študentov obsadila  americké veľvyslanectvo v Teheráne a zajala 52 ľudí, ktorých držali v zajatí 444 dní. Uprostred chaosu sa podarilo šiestim Američanom ujsť a nájsť útočisko v dome kanadského veľvyslanca Kena Taylora. Aby USA mohli dostať týchto 6 diplomatov späť do Ameriky, Tony Mendez (Ben Affleck) prichádza s plánom - prepašovať ich ako filmový štáb kanadskej televízie CBC, ktorá nakrúca film s  názvom Argo. Celá operácia následne má názov „Canadia Carper“ a Amerika sa Kanade odvďačila tak, že ocenila Kena Taylora najvyšším vyznamenaním - Zlatou medailou Kongresu. Výrobné náklady filmu boli  44,5 milióna dolárov a už za prvý víkend v kinách zarobil film 20 miliónov dolárov. Ide  o politicky ladený príbeh, aktuálny dodnes.

 

Len vietor resizeDiváci uvidia víťazné filmy hlavne z Berlinale a z Cannes. Z Berlinale nprílad maďarský film  Len vietor (Csak a szél), ktorý získal  tri ceny -  Veľkú cenu poroty - Strieborného medveďa, Cenu Amnesty International a Cenu priateľstva.  Príbeh o všednej rómskej rodine bol nakrútený podľa skutočnej udalosti a končí tragicky, vraždou nevinných obetí bandou  násilníkov. Film nemá zatiaľ naplánovanú slovenskú premiéru v kinách. Z filmov ocenených v Cannes to bude rumunsky film Za kopcami, ktorý získal Cenu za scenár  pre režiséra Cristiana  Mungiu a ocenené boli aj dve herečky z filmu. Film bol nakrútený  vo francúzsko-belgickej koprodukcii.  Uvidíme ho vo filmových kluboch a bude uvedený aj na blížiacom sa MFF v Bratislave. Je to príbeh o láske a slobodnej vôli, o boji dobra so zlom. Nebude už tradične chýbať film najstaršieho žijúceho 104 - ročného portugalského režiséra  Manoela de  Oliveira, film nemeckého gay režiséra  Rosa von  Praunheima, rakúsky dokument Fragmenty z Kubelku od  Martina Kudláčka, absolventa pražskej FAMU o rakúskom filmárovi, architektovi, hudobníkovi  Petrovi Kubelkovi, najdlhší film festivalu, ktorý trvá 232 minút. Pripomínam retrospektívu filmov Fritza Langa vo Filmmuseu, poctu  rakúskemu  kameramanovi a fotografovi  Wolfovi  Suschitzkemu, na programe je niekoľko  ruských dokumentov, portrét herca Tonyho Curtisa, kazachstanský film Študent a zvučku Viennale od nedávno zosnulého Chrisa Markera. Pocta vzdajú aj anglickému hercovi Sirovi Michaelovi Caine. Diváci uvidia desať jeho filmov, ale aj Allenovu komédiu Hanna a jej sestry.Za kopcami resize

 

Do Viedne zavíta vyše sto osobností svetového filmu, hlavne režiséri a herci premietaných filmov. Pripomeňme aspoň francúzsku herečku Isabelle  Huppert, režisérov Wernera Herzoga (Nemecko), Hala Hartleyho (USA) a Oliviera  Assayasa (Francúzsko).

 

Kiná sú v centre mesta, vstupné je 9 eur a toľko stojí aj katalóg , ktorý  má neuveriteľných 424 strán.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.