Bilancia 49. MFF Viennale (20.10.-02.11.2011)

Viennale_logo■ Do piatich festivalových kín - Gartenbaukino (740 miest),  Kűnstlerhaus (287), Metro (165 miest), Urania (240 miest) a Stadtkino (174 miest)  prišlo 96 700 divákov. Všetky kina sú v centre mesta.
■ Kapacita kín bola využitá na  79,9_.
■ Konalo sa  347 predstavení.

■ Retrospektívu  Chantal Akerman navštívilo v kine  Österreichisches  FilmMuseum (165 miest) ďalších  4 500 divákov , spolu na Viennale 2011 to bolo  101 200 divákov.
■ Akreditovaných bolo 651 mediálnych pracovníkov, na Viennale zavítalo 120 režisérov a hercov.
■ Akreditovaných bolo vyše 60 mediálnych pracovísk a festivalov.
■ Hoci  Viennale je nesúťažný festival udeľuje sa niekoľko cien: Viedenské filmové ceny - hraný film Michael  (Rakúsko, r. Markus  Schleinzer), ktorý nebol vôbec v katalógu  a nebol na Viennale uvedený,  dokumentárny film Der Prozess (Rakúsko, r. Gerald Igor Hauzenberger), Čestné uznanie  David Wants  to Fly (r. David Sieveking), ktorý nebol taktiež uvedený v katalógu, Cena divákov novín Der Standard -  El lugar más  pequeňo (Mexiko, r. Tatiana Huézo  Sánchez), Cena FIPRESCI  Yatasto (Argentína, r.  Hermes Paralluelo), Cena sponzora  MeghrWERT-Filmpreis Erste Bank - Der Prozess.
■ Na slávnostnom otvorení bol uvedený fínsko- nemecký film režiséra Akiho Kaurismäkiho Le Havre (210), ktorý prináša ASFK do slovenských kín v roku 2012 a film  uviedli aj na MFF Bratislava, na  záver bol premietaný americký film The  Ides of March (r. George Clooney ) z benátskeho MFF.
■ Konali sa tradične Retrospektívy a Pocty už spomínanej Chantal Akerman, amerického herca a speváka Harry Belafonteho, amerického producenta Jeremy Thomasa a hong kongského režiséra Soi Cheanga.
■ Autorom zvučky Viennale bol tento krát  anglo-americký režisér David Lynch.
■ Tlačová konferencia bola v kine Gartenbaukino už 02.11. a k dispozícii bol Katalóg, Program, kniha k retrospektíve Chantal Akerman  a niekoľko bulletinov vydaných k Viennale. Špecialitou Viennale sú vždy balíčky sladkostí, tento raz  to boli Dragee Keksi, ktorých  si novinári a návštevníci brali pri vstupe do kina plnými  priehrštiami.
■ Po prvý raz  bolo možné rezervovať si lístok do kina telefonicky a v kine si prevziať vstupenku na akreditačnú kartu (press, profesionálni hostia), resp. zakúpiť v pokladni (bežní návštevníci)..
■ Lístok do kina stál  8,5 eura, pri kúpe 10 vstupeniek bola cena 7,9 eur a pri 20 7.0 eur.
■ Press a profesionálni hostia dostali Katalóg (440 st.) a knihu k retrospektíve Chantal Akerman (200 st.) zadarmo,  diváci si ich mohli zakúpiť za 9,  resp. 7 eur.
■ Organizačný štáb a press sídlili na 7. poschodí Hotelu Hilton.
■ V hlavnom programe bolo uvedených 78 celovečerných hraných a 60 celovečerných dokumentárnych filmov, ďalšie desiatky filmov v ostatných sekciách, spolu vyše 300 filmov.
■ Pred dvadsiatimi rokmi (1991-1994) organizoval KFN zájazdy na Viennale. Malou dodávkou denne cestovalo do Viedne vyše desať novinárov. Možno by stálo za to, obnoviť túto tradíciu počas budúcoročného jubilejného Viennale. Osobne som sa toho roku zúčastnil na Viennale po  dvadsiaty raz. Cestoval som na Viennale denne. Dnes premáva na trase Bratislava - Viedeň - Bratislava každú hodinu 19 autobusových spojov a možno cestovať do Viedne vlakom. Stálo by za to, obnoviť účasť slovenských novinárov na 50. Viennale 2012.
■ Priniesol som na Viennale bulletin SFÚ Bratislava Slovak Film 09-11, o ktorý bol veľký záujem  a ušiel sa takmer dvadsiatim novinárom a filmárom. O brožúru bol veľký záujem. Bohužiaľ, slovenských filmov je na Viennale poskromne (naposledy bol  v programe Viennale koprodukčný film Ako sa varia dejiny, ktorý bol aj ocenený). Už na prvom Viennale v roku 1967 bol uvedený slovenský film Tango pre medveďa (r. Stanislav Barabáš), ktorý bol aj ocenený Čestným diplomom.
■ V programe Viennale bolo aj niekoľko filmov režiséra Juraja Jakubiska. Na tohtoročnom  MFF Bratislave sú  4 rakúske filmy.
■ Jubilejné 50. Viennale bude  18.-31.10.2012.
■ Na tlačovej konferencii  k MFF Bratislava sa konštatovalo, že organizátori navštívili prípravný výbor Viennale a dohodli sa na spolupráci 14.MFF Bratislava 2012 s 50. Viennale 2012.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.