Lucia Žitňanská otvorila VI. Minority Film Festival

MINORITY_vizual_2011Predpremiérou česko-nemecko-slovenskej animovanej filmovej drámy Alois Nebel, navrhnutej na nomináciu na Oscara v dvoch kategóriách, sa vo štvrtok 24. novembra v Trenčíne začal šiesty ročník prehliadky filmov o menšinách Minority Film Festival. V zaplnenej sále kina Cinemax v trenčianskom zábavnom a obchodnom centre Max ho oficiálne otvorila ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky Lucia Žitňanská. Vo svojom príhovore zdôraznila význam diskusie, výmeny názorov ale aj tolerancie a schopnosti načúvať druhým pri posilňovaní a rozvoji demokracie.

Tohtoročný Minority Film Festival sa zameral na život českej menšiny na Slovensku a slovensko-české spolužitie v minulosti i súčasnosti. Súčasťou otváracieho večera bola i slávnostná vernisáž výstavy fotografií z tvorby členov trenčianskej tvorivej fotoskupiny Méta, v ktorej už takmer pol storočia pôsobia spoločne českí i slovenskí amatérski fotografi.

Ďalšia predpremiéra nového českého filmu, ktorý ešte slovenské publikum nepozná, sa uskutoční v sobotu, keď festival uvedie snímku Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. Festival ďalej ponúkne celovečerný nezávislý 3D dokument nemeckého klasika Wernera Herzoga Jaskyňa zabudnutých snov, ale aj dlhometrážne slovenské dokumentárne snímky Slepé lásky, Osadné a Chránené územie.

V sobotu popoludní sa na pôde Minority Film Festivalu uskutoční diskusia za okrúhlym stolom na tému Česi a Slováci – od 28. októbra 1918 po dnešok. Zúčastnia sa na nej podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel, poetka a spisovateľka Sylva Fischerová (ČR), literárny kritik a historik Lubomír Machala (ČR) a slovenský spisovateľ Rudolf Dobiáš.

V nedeľu večer VI. Minority Film festival ukončí predstavenie drámy Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka.

Všetky filmové predstavenia sa uskutočnia v kine CINEMAX trenčianskeho spoločenského a obchodného centra MAX a na všetky má verejnosť vstup voľný – zdarma.

urad_vladyHlavnými organizátormi VI. Minority Film festivalu sú Úrad vlády Slovenskej republiky a občianske združenie Filmpress.sk, spoluorganizátormi Barok Film, Furia Film a Continental film. Partnermi prehliadky sú Trenčiansky samosprávny kraj, Trenčianske osvetové stredisko, Zábavno-obchodné centrum MAX Trenčín, mesto Trenčianske Teplice a Kúpele Trenčianske Teplice.
Festival sa realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.

Informácie o Minority Film Festivale nájdete aj na FACEBOOKU

Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedný FILMPRESS.SK, o.z.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.