Program VI. Minority Film Festivalu

MINORITY_vizual_2011Hlavnými organizátormi VI. Minority Film festivaluÚrad vlády Slovenskej republikyobčianske združenie Filmpress.sk, spoluorganizátormi Barok FilmFuria FilmContinental film. Partnermi prehliadky sú Trenčiansky samosprávny kraj, Trenčianske osvetové stredisko, Zábavno-obchodné centrum CineMax Trenčín, mesto Trenčianske Teplice a Kúpele Trenčianske Teplice. Festival sa realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.
 
 
Štvrtok 24. novembra 2011
 
19.00 pred kinom CineMax
Slávnostné otvorenie festivalu
Otvorenie výstavy fotografií českých fotografov žijúcich v Trenčíne – SKUPINA MÉTA

  

19.15 kino CineMax
Otvárací film festivalu
Alois Nebel
Animovaný / Dráma
ČR / Nemecko / SR, 2011, 87 min
Réžia: Tomáš Luňák

 

Prekreslením hraných scén do podoby animovaného filmu ožil kultový komiks o duševne postihnutom samotárskom výpravcovi z Jesenícka, oblasti, kedysi známej ako Sudety, ktorú tragicky poznačili udalosti 2. svetovej vojny, ale najmä násilného odsunu nemeckého obyvateľstva po jej skončení. Nenávisť a xenofóbia z minulosti majú dopad i na súčasnosť... a budúcnosť.
  
 
 

 

 
Piatok 25. novembra 2011

 

17.00 kino CineMax
Slepé lásky
Dokument
SR, 2008, 77 min
Réžia: Juraj Lehotský
 
Film o láske medzi nevidomými ľuďmi. Lásky sú jemné, lásky sú smiešne, lásky sú aj slepé... Nájsť si pravé miesto a šťastie vo svete je neraz ťažké pre ľudí vidiacich. O čo citlivejšia je táto cesta pre nevidomých. Ich pohľad je v mnohých veciach základný a čistý. A často veľmi vtipný. Ich pohľad odkrýva „nevidené dimenzie“ toho, čo vlastne šťastie znamená.

  

19.00 kino CineMax
Jaskyňa zabudnutých snov 3D
Premiéra: 10. nov. 2011
Cave of Forgotten Dreams
Kanada/USA/Nemecko/Francúzsko 2010, 90 min
dokumentárny/historický film
 
Celovečerný 3D dokument nemeckého majstra Wernera Herzoga nie je len možnosťou nazrieť do neprístupnej juhofrancúzskej jaskyne Chauvet, v ktorej sa našli nástenné maľby spred 25 tisíc rokov. Je mnohovrstevnatou úvahou o človeku, kultúre, spoločnosti a o našom vzťahu k minulosti, ktorý výrazne ovplyvňuje súčasnosť.

 

Sobota 26. novembra 2011

 

10.00 foyer kina CineMax
koncert
Cimbálová muzika Tomáše Zouhara 
CMTZ - cimbálovka plná temperamentu byla založena v roce 1991, kdy vznikla jako hudecká kapela. Za svého působení prošla několika personálními obměnami, snad největší byla v roce 2000 kdy se vytvořilo nové obsazení muziky a s ní i originální styl kapely, který nás od ostatních skupin velmi liší. Naše multi-národnostní cimbálová kapela se snažila od jednotlivých členů kapely získat maximum toho nejlepšího, v čem je jak se říká doma a to naši muziku dělá velmi originální. Náš repertoár tvoří rómské písně, rumunská, maďarská, rómská, indická, taneční, operetní, klasická a moravská lidová hudba podbarvená nádhernou harmonií dalekých krajů v netradičním spojení vycházejících ze starých cikánských tónin.
Za svého působení jsme procestovali velký kus Evropy, více jak 20 let se můžeme považovat za kapelu Bolka Polívky a měli jsme tu čest hrát na velmi významných akcích jak firemních, tak i soukromých.“

 

15.00 kino CineMax
TOP 3 – Tolerancia. Cudzie slovo ?
prehliadka najúspešnejších filmov cyklu
diskusie s tvorcami 
 
Farebné kamienky
dokument, 28 minút
Napriek potláčaniu za minulého režimu sa dodnes hlási k rusínskej národnosti približne 24 000 obyvateľov Slovenska. Ich búrlivá minulosť, život na pomedzí Východu a Západu, ale aj skvelá kultúra a významné osobnosti. Scenár Nikita Slovák. Réžia: Juraj Jakubisko
 
Zabudnuté deti
Život rómskeho etnika v lokalitách Jarovnice, Svinia, Lomnička, Hermanovce prevažne vlastnými očami samotných miestnych Rómov, najmä detí – námet Peter Kerekeš, scenár a réžia Boris Bočev

 

Kúpená zem
Rieka Adige pramení v Alpách, preteká Južným Tirolskom, severom Talianska, aj cez mesto Bolzano. Vymedzuje územie, obývané nemeckou národnostnou menšinou v Taliansku. Okrem Nemcov a Talianov tu žije i 4,5 % Ladinov. Scenár a réžia Peter Hledík
 
 
 
17.00 kino CineMax
Okrúhly stôl na tému Česi a Slováci – od 28. októbra 1918 po dnešok.

 

19:00 kino CineMax
Rodina je základ státu
Dráma / Road movie
Česko, 2011, 106 min
Réžia: Robert Sedláček
 
Vysoko postavený manažér finančného ústavu Libor (Igor Chmela) uteká aj s rodinou po prepuknutí finančného škandálu z hlavného mesta na Južnú Moravu. Útek pred spravodlivosťou sa stáva cestou plnou hľadania stratených vzťahov nielen medzi „utečencami“, ale aj s ich spolužiakmi z vysokej školy (Jiří Vyorálek, Simona Babčáková), ktorých náhodou stretávajú.

 

21.00 kino CineMax
Generace 60
celovečerný dokument, 2010, 67 minút
Réžia Peter Hledík
 
Dokument sa vydáva po stopách bývalých českých aj slovenských absolventov jednej priemyslovej školy, sleduje ich uplatnenie doma i v zahraničí, mapuje rozdielne osudy ľudí, život v emigrácii, v komunistickom väzení a súčasných slobodných podmienkach.
spojené s diskusiou s autormi
 

   

Nedeľa 27. novembra 2011

 

13.00 kino CineMax
Osadné
Dokumentárny
Slovensko, 2009, 63 min
Réžia: Marko Škop 
 
Starosta dedinky Osadné Ladislav Mikuláško je politickým rekordmanom, vo svojej funkcii zotrval úctyhodných 36 rokov. Pravoslávny kňaz Peter Soroka pochoval za posledných 5 rokov 50 ľudí a pokrstil 2 deti. Osadné pomaly vymiera. Starosta aj kňaz vidia budúcnosť obce v rozvoji cestovného ruchu. Na pomoc im prichádza politik s humorom Dona Quijota, Fedor Vico, ktorý pritiahne do Osadného návštevu z Bruselu. Boj o záchranu dedinky sa môže začať.
 
 
15.00 kino CineMax
Filmy FAMO
z tvorby Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku
Víťazné filmy 11. Medzinárodného festivalu študentských filmov Písek (6. – 9. 10. 20111
 
Pan Pozdě
Česká republika, FAMO 2011, 14 minút, hraný
Réžia: Jiří Sádek
Cena za najlepší hraný film
Cena za najlepší scenár

 

Automatic For The People
Česká republika, FAMO 2010, 30 minút, hraný
Réžia: Jan Vejnar
Cena spoločnosti Universal Production Partners

 

Písně Kosmické (hraný)
Česká republika, FAMO 2011, 12 minút, hraný
Réžia: Katarína Dedičová
Cena Pražské vědecko-technické společnosti (cena za najlepšie technologické stvárnenie)
 

   

19:00 kino CineMax
Slávnostný záver festivalu
Cigán
Dráma
Slovensko / Česko, 2011, 107 min
Réžia: Martin Šulík

 

Adamovi, 14-ročnému rómskemu chlapcovi z osady, zabijú otca. Mama chce zabezpečiť deti, a tak sa vydá za otcovho brata – úžerníka a zlodeja Žiga. Adamovi sa zo dňa na deň zmení život. Pomáha matke, stará sa o svojich súrodencov, snaží sa ich ochrániť pred Žigovým vplyvom. Má len dve radosti – boxerský tréning a čiernookú Julku. Keď mamu odvezú do pôrodnice, otčim vťahuje Adama a jeho bratov do svojich pochybných kšeftov. Slovenská filmová a televízna akadémia navrhla snímku Cigán za SR do výberu na nominácie
 
 
urad_vladyHlavnými organizátormi VI. Minority Film festivalu sú Úrad vlády Slovenskej republiky a občianske združenie Filmpress.sk, spoluorganizátormi Barok Film, Furia Film a Continental film. Partnermi prehliadky sú Trenčiansky samosprávny kraj, Trenčianske osvetové stredisko, Zábavno-obchodné centrum MAX Trenčín, mesto Trenčianske Teplice a Kúpele Trenčianske Teplice.
 
Festival sa realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. 
 
Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedný FilmPress.sk
 
Informácie o Minority Film Festivale nájdete aj na FACEBOOKU

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.