Medzinárodný filmový festival Bratislava sa dnes začína

MFFBratislava2018logo resizeJubilejný 20. ročník MFF Bratislava a Súťaž hraných filmov dnes otvorí slovenská premiéra filmu José. Aj keď oslavy prebehnú v komornejšom duchu, jeho návštevníci sa opäť môžu tešiť na bohatý a kvalitný program.

Festival bude prebiehať štyri dni v bratislavských mestských kinách Lumière a Mladosť. Po minuloročnom úspechu premietne časť svojho programu aj v troch mimobratislavských kinách: v kine Mier v Modre, v kine Záhoran v Malackách a v ArtKine Metro v Trenčíne.  Nosným pilierom festivalu bude opäť Súťaž hraných filmov, ktorá je určená prvým a druhým filmom režisérok a režisérov. Do tohtoročnej súťaže bolo vybraných 8 titulov z celého sveta. Ako tvrdí jej zostavovateľ, Nenad Dukić, „Filmy z dielne týchto ôsmich režisérov a režisérok sa odvážne zameriavajú na problémy mladých ľudí z rôznych častí sveta, majú silný naratív a v zmysle filmového jazyka sú takisto veľmi bohaté. Myslím si, že tieto dôvody sú dostatočne silné na to, aby pritiahli bratislavského, a obzvlášť mladého diváka, do kina.“

Súťaž hraných filmov oficiálne otvorí snímka José (2018). Prostredníctvom príbehu mladého gaya, Josého, divákom predostrie súčasný stav, reálie aživot v jednej z najchudobnejších a najnebezpečnejších krajín sveta, Guatemale. Na SvedkoviaPutinovi resizetohoročnom festivale v Benátkach získal ocenenie Queer Lion. Je druhým filmom amerického režiséra LiChenga, ktorého si festivaloví fanúšikovia môžu pamätať vďaka jeho debutu Jozueho strom (JoshuaTree, 2014). Slovenskej premiéry sa zúčastní aj osobne, spolu sproducentom filmu Georgom F. Robersonom. Na svoje si prídu aj priaznivci dokumentárnych snímok Svedkovia Putinovi (Svideteli Putina, r. Vitaly Mansky, 2018), Druhá strana všetkého (Druga strana svega, r. Mila Turajlić), Vedľajšie zamestnanie: matka (r. Eva Štefankovičová), Ako uviazaná na reťazi (r. Diego Galán, Con la pata quebrada, 2013) a tak ďalej.

Festival sa každoročne snaží reflektovať súčasné spoločenské diania aj tematickými sekciami. Tento rok je to sekcia Lexikón, v ktorej sa zameriavame na tzv. female gaze, alebo ženský pohľad. Táto téma sa premietla aj aj do vizuálnej identity festivalu a festivalovej znelky. Jej reprezentantmi sú napr. pozoruhodné filmy Dobrá práca (r. Claire Denis, Beau travail, 1999), Pauza (r. Tonia Mishiali, Pafsi, 2018) a iné. Súčasťou sekcie Lexikón: Ženský pohľad je aj pásmo krátkych filmov Poznaj svoje telo.

HovorysTGM resizeAj v súvislosti s nedávnym výročím vzniku Československej republiky sme sa rozhodli upozorniť na neustálu spoluprácu medzi slovenskými a českými tvorcami, a preto v programe nebudú chýbať ani zástupcovia českej a slovenskej kinematografie: Všetko bude (r. Olmo Omerzu, 2018), King Skate (r. Šimon Šafránek, 2018), Mimoriadna správa (r. Tomáš Bojar, 2018), Hovory s TGM (r. Jakub Červenka, 2018), Domestik (r. Adam Sedlák, 2018). Mnohí z tvorcov prijali pozvanie a prídu svoje snímky predstaviť aj osobne. V rámci sekcie Made in SK/CZ bude premietnuté aj pásmo študentských filmov od mladých tvorcov z VŠMU.

Koprodukčným filmom, na ktorom sa podieľali i českí tvorcovia, je aj šiesty hraný film uznávaného rumunského režiséra Radu Jude Je mi jedno, že sa do dejín zapíšeme ako barbari (2018). Silný film o nepríjemnej etape dejín, na ktoré sa snažíme radšej zabudnúť. Prináša príbeh mladej umelkyne a aktivistky Mariany, usilujúcej sa vytvoriť rekonštrukciu etnickej čistky, ktorú spáchala rumunská armáda v roku 1941. Napriek úprimnej snahe sa jej však nedarí. Divákom tak nekompromisne pripomína podiel Rumunska na holokauste, ale aj vojnové zločiny počas druhej svetovej vojny. Premiéru mal na MFF v Karlových Varoch, kde získal hlavnú cenu.

MFF Bratislava opäť prinesie bohatý výber pozoruhodných filmov tohtoročnej sezóny, a tak ako každý rok budú môcť diváci hlasovať o najlepšom filme a udeliť Cenu divákov.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.