Dvadsať rokov objavovania nových talentov

IFFBratislava2018logo resizeDvadsiaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa začne presne o mesiac. Od 29. novembra do 2. decembra 2018 ponúkne výber kvalitných titulov, ktoré prináša aktuálna mladá filmová tvorba. S inovatívnymi pohľadmi na svet a fungovanie v ňom sa diváci stretnú v príjemnej atmosfére bratislavských mestských kín Lumière Mladosť.

Po minuloročnom úspechu festival predstaví časť svojho programu aj v troch mimobratislavských kinách: v kine Mier v Modre, kine Záhoran v Malackách a Artkine Metro v Trenčíne. Nosným pilierom festivalu je opäť súťaž hraných filmov, ktorá je určená prvým a druhým filmom režisérok a režisérov. Diváci budú môcť vidieť napríklad druhý film amerického režiséra Li Chenga José (2018), za ktorý získal ocenenie Queer Lion na festivale v Benátkach. V tejto snímke nám predstavuje mladého gaya hľadajúceho lásku a emocionálne naplnenie v prostredí jednej z najchudobnejších a najnebezpečnejších krajín sveta, Guatemale, v ktorej režisér dva roky žil. Li Cheng sa na MFF Bratislava predstaví po druhýkrát – v roku 2014 festival osobne navštívil so svojím filmom Jozueho strom (Joshua Tree).

Cenu Na východ od Západu a Cenu FEDEORA si z festivalu v Karlových Varoch tento rok odniesla snímka Šalamúnova hora (Suleiman Mountain / Suleimangora, 2017), debut ruskej režisérky Elizavety Stishovej. Dej odohrávajúci sa v Kirgizsku prináša bizarný príbeh muža (gamblera, alkoholika, násilníka, podvodníka, ale aj otca a manžela 2 žien) na okraji spoločnosti. Polokočovný spôsob života v dodávke s dvomi manželkami, jedným znovuobjaveným synom, druhým ešte nenarodeným, neustála frustrácia, nepokoj, neistota, mystika a šamanizmus vytvárajú pôsobivú a pútavú drámu s komediálnymi prvkami a nabádajú diváka rozmýšľať nad množstvom nezodpovedaných otázok.

Diváci budú môcť v Súťaži hraných filmov vidieť aj režijný debut švédskej herečky, dcéry českého režiséra Dávida Jána Novotného, Tuvy Novotnej Blindsone (Blind Spot, 2018), ocenený na MFF San Sebastián; film kombinujúci prvky drámy s akčným thrillerom dánskeho režiséra Rasmusa Klostera Broa Cutterhead (2018), alebo snímku marockej režisérky Meryem Benm’ Barek Sofia (2018).

Súčasťou programu MFF Bratislava sú už tradične aj tri filmy nominované na filmovú Cenu LUX, ktorú od roku 2007 udeľuje Európsky parlament. Jej cieľom je popularizovať pôvodnú európsku kinematografiu a podnietiť obyvateľov Európskej únie k diskusiám o európskych hodnotách a identite.

Tento rok MFF Bratislava uvedie film viedenského režiséra Wolfganga Fischera Styx (2018). V úvode nám približuje bežný život úspešnej záchranárky, ktorá sa sama vyberie na vysnenú dovolenku na mori. Sen sa však po silnej búrke mení na krutú realitu, keď sa ocitá uprostred neznáma, v blízkosti potápajúcej sa lode s desiatkami utečencov. Keďže pomoc neprichádza, musí sa rozhodnúť a konať sama. Dokumentárnym filmom The Other Side of Everything (Druga strana svega, 2017) nám srbská režisérka Mila Turajlić vyrozpráva príbeh svojej rodiny, skrz ktorý sa dozvedáme o búrlivých politických udalostiach odohrávajúcich sa v Srbsku. Otázke transgender identity sa vo svojom celovečernom debute Dievča (Girl, 2018) venuje belgický režisér Lucas Dhont. Divákom podáva príbeh 15-ročnej Lary, ktorá miluje a študuje tanec na prestížnej belgickej tanečnej akadémii, aby sa mohla stať baletkou. Každodenne však musí bojovať – hľadať odvahu nebáť sa byť sama sebou a vytrvalo pracovať na svojom chlapčenskom tele, ktoré je jej najväčšou prekážkou k splneniu si sna.

Medzinárodný filmový festival Bratislava vznikol v roku 1999 a každoročne vytvára priestor pre stretnutia širokej diváckej verejnosti, kinofilov a filmových profesionálov zo Slovenska i zahraničia. Od svojho vzniku rozvíja identitu festivalu mladého filmu – podujatia s ambíciou objavovať nové mená súčasnej kinematografie, ktoré sú na najlepšej ceste stať sa jej budúcimi hviezdami.

Viac: www.bratislavaiff.sk www.facebook.com/bratislavaiff.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.