Videoklip a film k Štefánikovej storočnici

Cestadonemozna resizeBoj s lavínou a zúrivou víchricou počas prvého výstupu k observatóriu na Mont Blancu, havária pri leteckom súboji v Srbsku, fotografovanie so snúbenicou v prútených kreslách aj posledné zamávanie na rozlúčku pred tým, ako nasadá v Taliansku do dvojplošníka Caproni.

Pri príležitosti 100. výročia od tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika prinášajú tvorcovia nového slovensko-českého trikového filmu Cesta do nemožna prvé zábery z dobrodružnej snímky o „slovenskom Indianovi Jonesovi“, ktorá sa práve dokončuje. Vo videoklipe k filmu režiséra a animátora Nora Držiaka s hlavným hrdinom, ktorého stvárnil herec Tomáš Mischura, znie aj titulná skladba veľkolepej orchestrálnej filmovej hudby z pera medzinárodne uznávaného skladateľa a dirigenta Vladimíra Martinku, ktorú nahral so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. „Štefánik za sebou zanechal značný archív materiálov, záznamov, fotografií. Film však nekoncipujeme len na základe jeho denníkov, nejde nám o zdokumentovanie faktov z jeho života. Dramatickou formou budeme sledovať jeho cestu, odhodlanie a vytrvalosť ísť za svojimi cieľmi napriek všetkým prekážkam. Tá cesta je vskutku dobrodružným príbehom: spoznáva cudzie kraje, zaujíma sa o astronómiu, zatmenie slnka, nafotí prvý československý akt, býva často chorý, napriek tomu sa stane pilotom a bojuje proti Rakúsko-Uhorsku...,“ hovorí režisér a animátor filmu Noro Držiak.

Hoci Štefánik zomrel v mladom veku ako 38-ročný, stihol precestovať celý svet: od Brazílie, Nového Zélandu cez Maroko, Sibír až po Niagarské vodopády a Japonsko, šesťkrát vystúpil na Mont Blanc. Stal sa občanom Francúzska, prorokom medzi domorodcami v Turkistane a „tým, ktorý sa rozpráva s hviezdami“ na Tahiti. „Budeme sa pohybovať na hranách dobrodružného, životopisného a romantického filmu pre rodiny, do ktorého presiakne groteska aj thriller,“ prezrádza Noro Držiak. Trikový film podľa skutočných udalostí sa bude odohrávať naprieč kontinentmi. Kombinuje živú hereckú akciu s digitálnou animáciou vytvorenou v štúdiu a s dokumentárnym archívom. Hrdinov snímky stvárnili herci, filmári ich pomocou animácií vložili do štylizovaného výtvarného sveta, ktorý čerpá inšpiráciu v kolorovaných starých fotografiách, art decu, ale aj v 3D a dokáže tak byť moderný vo filmovom výraze. Tím animátorov je medzinárodný a ide o prvý projekt svojho druhu na Slovensku a v Česku.

Cesta do nemožna má ambíciu bez zbytočného pátosu a glorifikácie dodať Štefánikovi ľudský rozmer, vykresliť jeho charakter a aj modernou vizuálnou formou ho priblížiť mladému divákovi.V exkluzívnej predpremiére sa predstaví počas 27. ročníka Art Film Festu v Košiciach, ktorý sa koná od 14. do 22. júna 2019 a do kín po celom Slovensku sa dostane na jeseň 2019.

Aby výročie storočnice kľúčovej osobnosti pri založení prvej Československej republiky nezostalo bez povšimnutia, pre Rozhlas a televíziu Slovenska tím tvorcov pripravil dvojdielny dokumentárny film Milan Rastislav Štefánik, ktorý odvysiela Dvojka v sobotu 4. mája 2019. K jednej z najvýznamnejších postáv slovenských dejín sa podrobnejšie vyjadrujú slovenskí, českí a francúzski historici. „Dokumentárnejším spôsobom dopovieme veci, ktoré sa nezmestili do filmu Cesta do nemožna,“ objasnil producent Michael Kaboš.

Videoklip k filmu Cesta do nemožna
https://vimeo.com/333943501

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.