Captain Marvel

Marvel6 resizeEšte predtým ako štúdio Marvel začne mohutnú kino ofenzívu Avengers: Endgame, servíruje divákom i menší predkrm v podobe predstavenia dôležitej hráčky, ktorá má výrazne komplikovať život arcizloduchovi celého univerza, Thanosovi. A dá sa povedať, že ani tentokrát nešliapli vedľa.

Dej filmu Capitain Marvel sa začína odvíjať na domovskej planéte mimozemskej rasy Kree s názvom Hala. Práve tam žije už niekoľko rokov Vers, členka špeciálneho komanda, ktorú pravidelne trápia nočné mory. Na svoj predošlý život si Marvel7 resizenespomína, no tuší, že tieto neustále sa opakujúce sny skrývajú kľúč k jej vlastnej minulosti. Vers súčasne disponuje obrovskou silou, no po celý čas je trénovaná, aby držala svoje emócie na uzde a tieto schopnosti využívala iba, keď je to naozaj nevyhnutné. Po zajatí nepriateľskými Skrullmi však dôjde k obnoveniu časti jej spomienok a bezprostredne po úteku sa, tak ako ich odvekí rivali, vydáva na miesto kde, pravdepodobne, nažívala - na domovskú planétu pozemšťanov.

Captain Marvel je už dvadsiatym prvým filmom viac než desať rokov trvajúcej série, no je to vôbec po prvýkrát, čo sa hlavnej roli predstavuje výhradne ženská hrdinka. Marvel Studios ich majú pritom v zásobe viac než dosť, no akoby čakali na ten správny moment. Našťastie, však nejde o jediný zaujímavý Marvel12 resizeprvok celej snímky a hoci samotný dej pracuje s určitou feministickou rovinou, nijak zvlášť ju netlačí do popredia. Z tohto pohľadu teda skutočne nejde o žiadny blockbusterový míľnik, ako tvrdia vybrané hlasy a je naopak sympatické, že ju rozvíja prirodzene a výhradne v zmysle, že v centre diania je silná žena.

Omnoho väčší dôraz je kladený na hľadanie vlastnej identity hrdinky a jej postupný rast. Divák sa s ňou prvý raz stretáva v momente, keď je prakticky na vrchole síl, no tréningom je vychovávaná, aby ich potláčala. Vie, že medzi svojich spolubojovníkov úplne nezapadá a frustruje ju, že si nedokáže Marvel4 resizevybaviť dôležité aspekty jej minulosti. Pomerne ošúchaná téma amnézie však neslúži iba originálu naruby, kde divák až dodatočne zisťuje, ako sa hrdinka stala hrdinkou, no i samotnému príbehu a jeho vývoju. Nedá sa síce tvrdiť, že by zápletka patrila k práve najoriginálnejším, no dokáže si držať určitú atraktivitu, prameniacu nielen z jemne detektívneho rámca, no i z vybraných zvratov. Samozrejme, tak ako to len ide v rámci odľahčenej komiksovej zábavy, určenej pre celú rodinu.

Veľkou devízou je práve humor, vlastný väčšine prírastkov do Marvel3 resizemarvelovskej rodiny. Ten je väčšinu času pomerne nenásilný a občas i vyložene vychádza zo zasadenia do deväťdesiatych rokov. No nie natoľko, koľko by sa z neho ešte dalo vyťažiť. V tomto smere sa tvorcovia miestami až prekvapivo krotia a aj deväťdesiatkovú atmosféru občas budujú výhradne využitím známych hudobných hitov. Zďaleka najviac však zrejme poteší skalných fanúšikov digitálne omladená dvojica Samuel L. Jackson a Clark Gregg, pričom obzvlášť prvý menovaný hrá v zápletke mimoriadne dôležitú úlohu. Ide o ďalšiu kvalitnú ukážku možnosti súčasných trikových technológií a Marvel8 resizeprofesionálnu prácu všetkých zúčastnených.

I tentokrát sa navyše podarilo obsadenie titulnej roly, konkrétne oscarovej Brie Larson. Jej postava má pritom sťaženú úlohu, tým že spočiatku pôsobí ako nepopísaný list a ani vo výsledku nedosahuje jej vykreslenie po prvej kapitole úrovne iných postáv z tohto univerza. V tomto je na tom lepšie dokonca i skrullský líder Talos (Ben Mendelsohn) disponujúci príjemnou a uveriteľnou motiváciou. No i bez ohľadu na to ide o sympatického a charizmatického ťahúňa, ktorému stačí aj málo Marvel2 resizena to, aby sa dokonale zžil so svojou postavou a vyvolal v divákoch určitú empatiu. Z tohto pohľadu film vychádza určite lepšie ako konkurenčná Wonder Woman od DC, a to hlavne vďaka rozdielu v hereckej úrovni oboch predstaviteliek.

Ako celok však Marvel v tomto mikrosúboji predsa len trochu stráca. Spomínaná Wonder Woman bola totiž nielen myšlienkovo, no i formálne presvedčivejšia, za čo vďačila aj skúsenej Patty Jenkins na režisérskej stoličke. Anna Boden, Marvel10 resizeRyan Fleck, ktorí spolupracujú už od roku 2002, síce zvládajú komornejšie momenty, vrátane sympaticky vykladaných montáží z hrdinkinej minulosti, no obecne im pri realizácii chýba väčšia nápaditosť, čo sa prejavuje aj vo vcelku rutinnej akcii. I napriek tomu však dokázali dodať to čo sa od nich približne čakalo - čiže príjemný prequel prvých Avengerov, ktorý nerobí nikomu zo zúčastnených hanbu. Misia je teda splnená, vidíme sa nabudúce.

Marvel13 resizeCaptain Marvel , USA, 2019
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Anna Boden, Ryan Fleck
Scenár: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet
Kamera: Ben Davis
Strih: Debbie Berman, Elliot Graham
Hudba: Pinar Toprak
Hrajú: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Rune Temte, Algenis Perez Soto, Mckenna Grace, Annette Bening, Clark Gregg, Jude Law a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 7. marca 2019
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.