Dobrá atmosféra, zaujímavé filmy a jedno čudné rozhodnutie

Zeberhoror resizeTohtoročný filmový festival v Karlových Varoch mal skutočne veľmi dobrú atmosféru, prialo aj počasie, celkove síce priemernú, ale aj zaujímavú hlavnú súťaž, pozoruhodné nesúťažné filmy (bolo sa na čo pozerať) a dlho by sme hľadali nejaké negatíva. No studená sprcha  (nie z neba) predsa len prišla. Postarala sa o to medzinárodná porota, ktorá udelila hlavnú cenu Krištáľový glóbus snímke Križiačik, ktorá u nikoho ani náhodou nepripadala do úvahy. V prvom momente som si myslela, že je to žart, ale nebol.

Rytier Bořek dlho a únavne hľadá syna
Roden2 resizeNo nie je to tragédia, po čase sa zabudne, ako sa ku Krištáľovému glóbusu dostal film Križiačik. Čo nevidieť bude sa o tom hovoriť s nadhľadom a humorom. Nie je to prvé prekvapenie, ktoré som zažila. Bolo ich niekoľko. Napríklad koncom 90.rokov medzinárodná porota v Cannes dala cenu nehercom, vraj prostitútke a mentálne postihnutému mužovi, a bol z toho škandál. Netrval dlho. Myslela som si, že sa dlho bude omieľať, ale milosrdný čas všetko vyriešil. Dnes si na to už nikto ani nespomenie. Menším šokom bolo aj udelenie Zlatej palmy Strýkovi Búnmímu režiséra Apichatponga Weerasethakula. Porota argumentovala, že bol iný ako ostatné. V podstate mali pravdu, skutočne bol iný, ale, našťastie, nie nezaujímavý. To však nemožno povedať o tohtoročnom víťazovi Karlových Varov filme Križiačik Václava Vorlicek resizeKadrnka. Režiséra zaujala epická báseň Jaroslava Vrchlického Svojanovský křižáček a ani sám autor nemal s ňou veľký úspech. Vrchlického dielo však bolo plné dobrodružstva, ktorého sa Kadrnka úplne zbavil. Jednoducho všetko zaujímavé išlo preč. Ponechal len kostru a sústredil sa výlučne na utrpenie rytiera Bořka (Karel Roden), ktorý svojho poblázneného syna detskými krížovými výpravami úmorne, vytrvalo a dlho hľadá. Keďže sporý text básne minimalizoval, namiesto deja sa pozeráme, ako sa pomaly zatvára most, ako Roden jazdí krajinou až kým dieťa nenájde. Jediné je pravda, že film sa úplne odlišoval od ostatných, že má istú atmosféru, je krásne snímaný a estéti (ak takí ešte sú) v ňom niečo nájdu. Zrejme sme k tomuto druhu umenia nedorástli.

Cena za réžiu pre Čiaru je zaslúžená
Slovenský krimithriller Petra Bebjaka Čiara, nakrútený v koprodukcii s Ukrajinou, je zaujímavý už svojou témou.  Bebjak resizePašeráctvo, imigranti, vyčíňanie mafie, a to všetko pred spadnutím schengenskej hranice, je výsostne aktuálne. Ústrednou postavou je charizmatický gauner, s morálnymi zásadami, ktorý isté hranice neprekročí nikdy. Jeho krutosť, ale aj ľudskosť a váhavosť, výborne zahral Tomáš Maštalír, ktorý vdýchol svoje postave hodnovernosť. Škoda len, že časy slušných grázlov sú nenávratne preč, ich dni sú zrátané, musia uvoľniť miesto ešte horším. Peter Bebjak sa ujal tejto témy s citom pre atmosféru slovensko - ukajinského pohraničia, nezabúdajúc na zvyky, kolorit a osobitý naturel jeho obyvateľov. Príbeh má dobré tempo, menšie dramaturgické úpravy by si bol možno žiadal, ale malé chybičky celkové vyznenie neoslabili. Vyrozprával krutú realitu, ktorá sa Schengenom nekončí, dostatočne sugestívne, s citom a s reprezentatívnym hereckým obsadením. Voči tejto cene nemožno mať nijaké výhrady a myslím si, že film bude mať úspech aj u obecenstva.

CaseyAffleck resizeNejako si ani dostatočne ani neuvedomujeme, keď v ostatných rokoch tak radi dovolenkujeme v Chorvátsku, ale aj iných krajinách bývalej Juhoslávie, čo tieto štáty v 90. rokoch minulého storočia zažili. Balkánska kríza je už síce za nami, ale jej aktéri na ňu nezabudli a nikdy nezabudnú. A práve s takou skupinou vojnových veteránov sa stretávame vo filme Alena Drljevića Chlapi neplačú (Zvláštna cena poroty). Rozhodnú sa postúpiť terapiu v odľahlom horskom hoteli, aby sa nejako vyrovnali s traumou z vojny. Sú tu reprezentanti všetkých bojujúcich skupín a mali by si odpustiť. No nie je to jednoduché. V podstate je to psychologická sonda do duše zranených ľudí, ktorý sa najprv musia zmieriť sami so sebou a až potom (ak vôbec) môže prísť k vzájomnému odpusteniu. Pôsobivý a varujúci film nie o vojnových hrôzach, ale o jej trvalých následkoch, neostal nikomu ľahostajný.

Favoriti súťaže
JamesNewtonHoward resizePatrili k nim ruský film Arytmia Borisa Chlebnikova a izraelský film Cukrár Ofira Raula Graizera (Cena ekumenickej poroty). Našťastie, Chlebnikovovi (aby sa nepovedalo) dali Cenu za herecký výkon aspoň pre hlavného predstaviteľa Alexandera Jatsenka. Snímka hovoriaca predovšetkým o manželskej kríze, ale na pozadí širších súvislostí z oblasti zdravotníctva a súčasného života vo všeobecnosti, bola najsúčasnejším filmom tohtoročnej súťaže. Hralo dohromady všetko, dobre napísaný scenár, precízna dramaturgia, herecké výkony a do detailov premyslená réžia. Bol by si zaslúžil väčšiu pozornosť. A to isté platí aj Cukrárovi (Cena ekumenickej poroty), snímke hlboko ľudskej, ktorá už až príliš frekventovanú tému – homosexualitu UmaThurman resize– dokázala neuveriteľne vkusne nakrútiť a dostatočne poľudštiť. Vlastne to nie je ani film o gayoch, ale o hľadaní šťastia a svojho miesta v živote. Podobne citlivo si počínala aj americká režisérka Rachel Israel vo svojom debute Drobné si nechajte (Zvláštne uznanie). Sama priznala, že hlavného predstaviteľa poznala dlhé roky, zdal sa jej trochu čudný, ale nikdy by ju nebolo napadlo, že trpí istou poruchou autizmu. Až neskôr sa to dozvedela, rozhodla sa o ňom nakrútiť film a zoznámila sa komunitou ľudí trpiacich podobnou poruchou autistického spektra. Bravúrne zvládla prácu s nimi a vznikol  pôvabný ľúbostný príbeh, bez zbytočnej sentimentality, s nadhľadom a maximálne civilne podaný. Na nič sa nehrá, len sa snaží povedať, že každý má právo na lásku.

VoicaOltean resizeNeviem si však opäť vysvetliť, ako sa dostalo milé a rozhodne aj talentované dievčatko Voica Oltean k  Zvláštnej cene za najlepšie začínajúcu herečku v rumunskom filme Breaking News Iulii Rugină. Nepamätám, že by sa predtým táto cena udeľovala. Zrejme zase nejaké porotnícke čachre-machre, len nevieme prečo. A ani to možno nie je zaujímavé. A tiež ma trochu prekvapila ex aequo udelená Cena za najlepší herecký výkon herečkám Jowite Budnik a Eliane Umuhire za úlohy vo filme Vtáci spievakú v Kigali Joanny Kos-Krauze a Krzysztofa Krauze.


Úspešný Jeremy Renner a Wind River
Posledným zahraničným hosťom bol na záver festivalu sympatický Jeremy Renner. Na nič sa nehral, nerobil zbytočné drahoty, bol sympatický každému, lebo sa správal ako Renner2 resizenormálny človek. Jeho popularitu podporil aj film uvedený mimo súťaže Wind River Taylora Sheridana. Stal sa najúspešnejším filmom festivalu – získal Divácku cenu denníka Právo. Nikdy ma viac nepotešila. Bol z toho, čo som okrem súťaže videla, najprofesionálnejšie realizovaný film. Až pri takejto dokonalej snímke po režijnej, hereckej, a scenáristickej práci, si uvedomíme, že aké amatérskej zlátaniny musíme pretrpieť, aby sme z kina mali aj pôžitok a dobrý dojem. Dej sa odohráva v indiánskej rezervácii vo Wyomingu, kde miestny ostreľovač zvere nájde zavraždené dievča. Vyšetriť to príde neskúsená agentka FBI a muž, aj preto, že sám zažil podobnú tragédiu, jej pomáha. Príbeh diváka od začiatku do konca drží v napätí a rozhodne bol najdiváckejším filmom festivalu. Jeremy si tak odniesol z festivalu až dva Krištáľové glóbusy – jeden svoj, a to Cenu riaditeľa MFF Karlove Vary a druhý pre film Wind River. No aj ten si pokojne môže privlastniť.

P. S. Tentoraz neilustrujeme článok fotografiami z filmov, ale osobnosťami. V tomto poradí:
1. Záber z hororovej show
2. Spokojný Karel Rodin, hlavný predstaviteľ víťazného filmu
3. Václav Vorlíček si prevzal Cenu riaditeľa festivalu za mimoriadny prínos českému filmu
4. Peter Bebjak pri preberaní Ceny za réžiu
5. Casey Affleck pri autogramiáde
6. Uma Thurman prišla so svojimi tromi deťmi a odmietala rozhovory
7. Svetoznámy americký skladateľ, autor hudby k Preety Woman dostal Krištáľový glóbus za celosvetový prínos svetového filmu
8. Voica Oltean, najmladšia herečka ocenená Zvláštnym uznaním pre najlepšiu začínajúcu herečku
9. Šťastný Jeremy Renner kľačí pri dvoch Krištáľových glóbusoch


  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.