Benátsky festival po sedemdesiaty raz

logo mostra 2013V stredu 28. augusta sa vo Filmovom paláci na ostrove Lido di Venezia svetovou premiérou fantastickej drámy Alfonsa Cuaróna Gravity so Sandrou Bullock a Georgom Clooneym v úlohách stroskotaných astronautov oficiálne začne jubilejný 70. medzinárodný filmový festival v Benátkach. Neoficiálnym začiatkom bude v utorok 27. augusta predpremiéra zrekonštruovanej drámy Francesca Rosiho Ruky nad mestom (Le mani sulla citta) pre verejnosť na benátskom námestí sv. Pavla.

V hlavnej súťaži, nesúťažných premietaniach, prehliadke Orizzonti a súťažnej prehliadke zreštaurovaných diel svetovej kinematografie spojených s benátskym festivalom Venezia Classici najstarší a jeden z najprestížnejších svetových filmových festivalov ponúkne 54 snímok z 33 krajín, z toho 52 filmov vo svetových premiérach, zvyšné dva v premiérach medzinárodných. Vedľajšia prehliadka Týždeň medzinárodnej kritiky ponúkne 9 filmov a prehliadka Giornate degli Autori - Venice Days ďalších desať.

Hlavná súťaž

poster

O cenách v hlavnej súťaži rozhodne deväťčlenná medzinárodná porota pod vedením majstra Bernarda Bertolucciho, v ktorej zasadnú britská filmárka Andrea Arnold, švajčiarsky kameraman Renato Berta, nemecká herečka Martina Gedeck, čínsky herec a režisér Jiang Wen, čilský scenárista, režisér a producent Pablo Larraìn, francúzska herečka Virginie Ledoyen, japonský hudobník a skladateľ Ryuichi Sakamoto aj americká herečka, predstaviteľka princeznej Ley z Hviezdnych vojen Carrie Fisher.

O Zlaté a Strieborné levy, Volpiho čaše a ďalšie ceny v hlavnej súťaži sa uchádza 19 filmov. Kvalitu ústrednej festivalovej prehliadky potvrdzujú Stephen Frears s filmom Philomena, Terry Gilliam s The Zero Theorem, Amos Gitai s drámou Ana Arabia, japonský majster animácie Hayao Miyazaki s novinkou Kaze tachinu alebo Gianni Amelio s filmom L’intrepido. Do súťaže sa prebojoval aj americký herec James Franco, ktorý režíroval film Child of God.

Súťažné filmy by mali na benátske Lido prísť podporiť herci Mia Wasikowska, Alba Rohrwacher, Judi Dench, Christoph Waltz, Matt Damon, Tilda Swinton, Nicolas Cage, Zac Efron, Marcia Gay Harden, Billy Bob Thornton a ďalší.

Slovensko ani Česko tohto roku na festivale nemajú žiadne filmy, no českú kinematografiu bude reprezentovať čoraz úspešnejší herec Kryštof Hádek, ktorý účinkuje v jednej z hlavných úloh britsko-amerického súťažného filmu Under the Skin v réžii Jonathana Glazera.

V hlavnej prehliadke, ale mimo súťaž, festival uvedie aj novinku držiteľa lanského Strieborného leva – kórejského filmára Kima Ki-duka Moebius, rozsiahly projekt Edgara Reitza Die Andere Heimat - Chronik einer Sehnsucht, The Canyons Paula Schradera, Che strano chiamarsi Federico - Scola racconta Fellini Ettora Scolu či Wałęsa: Czlowiek z nadziei Andrzeja Wajdu.

…a tie ďalšie

Porotu súťaže novátorských hraných i dokumentárnych diel Orizzonti vedie americký filmár Paul Schrader. Prinesie aj švédsko-dánsky film Lukasa Moodyssona nazvaný Vi är bäst! Po Francisovi Fordovi Coppolovi a jeho dcére Sofii do kinematografie ako režisérka vstupuje Francisova vnučka a Sofiina neter, dvadsaťšesťročná Gia Coppola, režisérka temnej drámy Palo Alto, v hlavných úlohách s Emmou Roberts, Valom a Jackom Kilmerovcami či Jamesom Francom, ktorý je aj autorom námetu.

Až 22 z festivalových filmov predstavujú debuty, ktoré sa budú uchádzať o cenu Lion of the Future – the “Luigi De Laurentiis” Venice Award. O držiteľovi ceny a vysokej finančnej prémie (100 000 dolárov) bude rozhodovať porota pod vedením prvej saudskoarabskej režisérky Haify Al Mansour. Členom poroty bude i ruský režisér Alexej German mladší.

Čestného Zlatého leva za prínos do svetovej kinematografie udelí benátsky festival americkému režisérovi Williamovi Friedkinovi, tvorcovi diel ako Francúzska spojka, Vyháňač diabla a či Mzda strachu, ktorý uvedie v zreštaurovanej podobe aj na slávnosti spojenej s udeľovaním ocenenia.

Po druhý raz sa na festivale bude konať i filmový trh – od 29. augusta do 3. septembra bude legendárny secesný hotel Excelsior, kde sa v roku 1932 festival po prvý raz konal, patriť producentom a distributérom. K dispozícii tu budú mať nielen kancelárie, videoprojekcie a spoločenské priestory, ale aj tri kiná.

Pri príležitosti 70. ročníka festivalu vznikol aj jedinečný projekt Venezia 70 - Future Reloaded v podobe pásma 60 až 90 sekúnd dlhých filmov sedemdesiatich známych filmárov zviazaných s benátskym festivalom, medzi ktorými nechýbajú Bernardo Bertolucci, Catherine Breillat, Atom Egoyan, Monte Hellman, Abbás Kiarostami, Ermanno Olmi, Michele Placido, Ulrich Seidl a Krzysztof Zanussi.

V sobotu 7. septembra po vyhlásení výsledkov benátsky 70. medzinárodný filmový festival slávnostne ukončí svetová premiéra francúzsko-brazílskeho dokumentárneho filmu režiséra Thierryho Ragoberta v 3D s názvom Amazonia.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.