Slovenskí filmári sa na Febiofeste predstavcia online

Febio2021logo resizeMedzinárodný filmový festival Febiofest sa pre pandémiu ani tento rok neuskutoční v štandardnom režime, v jeho pôvodnom termíne sa však bude konať už šiesty ročník festivalového podujatia pre filmových profesionálov a odbornú verejnosť Industry Days. Súčasťou tohto programu bude aj reprezentatívna online prezentácia pripravovaných slovenských projektov Works in Progress. V dňoch 29. a 30. marca 2021 sa počas nej domáci i zahraniční účastníci zoznámia s jedenástimi ambicióznymi projektmi slovenských filmárov.

Industry Days už šesť rokov počas Febiofestu vytvára platformu pre spájanie odborníkov a záujemcov z rôznych oblastí, ktorí sa zaujímajú o špecifické témy spojené s produkciou audiovizuálnych diel. Najdôležitejšou časťou Industry Days je verejná prezentácia pripravovaných slovenských filmov Works in Progress, ktorá tento rok predstaví jedenásť nových filmových projektov. Po prvýkrát sa presunuie z Kina Lumière do online priestoru.

„Účasť na podujatí prisľúbilo vyše 50 zástupcov a zástupkýň industry platforiem, sales agentov, rôznych relevantných filmových inštitúcií a predovšetkým prestížnych medzinárodných festivalov z Toronta, Sundance, Benátok, Locarna, Edinburghu, Karlových Varov či z festivalov dokumentárneho filmu IDFA alebo Dok Leipzig a ďalších podujatí,“ hovorí Tomáš Hudák zo Slovenského filmového ústavu, koordinátor Industry Days. „Po prvýkrát sa vybrané projekty zároveň budú uchádzať o cenu Best Febio Pitch Award, ktorá je dotovaná sumou 3000 eur.“ O držiteľovi ceny rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení Bernd Buder, programový riaditeľ Filmového festivalu Cottbus, Hugo Rosák, riaditeľ Industry Days pri MFF Karlove Vary a Renata Santoro, programová riditeľka festivalu nezávislých filmov Giornate degli Autori, ktorý sa koná súbežne s MFF Benátky.

Z jedenástich vybraných slovenských projektov vo Works in Progress je šesť hraných a päť dokumentárnych, za mnohými stoja filmári zvučných mien. Z hraných filmov sa bude prezentovať politický triler Moc režiséra Matyása Priklera, zaoberajúci sa témou politiky a moci v súčasnej demokracii, ďalej dráma režiséra Juraja Lehotského Potlesk o nachádzaní životného šťastia na príbehu dvoch odlišných bratov, horor Matka noci režiséra Petra Czikraia, tematizujúci fenomény čarodejníctva a bosoráctva v slovenskom folklórnom dedičstve, tiež dramatický príbeh Potopa režiséra Martina Gondu o mladej žene, ktorá túži odísť z rodnej dediny na východe Slovenska, hraný debut dokumentaristky Zuzany Piussi Zošalieť o matke samoživiteľke a krátky film z Vysokej školy múzických umení v Bratislave Samorast Petra Hofericu o rozpade jednej rodiny.

Dokumentárnu tvorbu budú reprezentovať filmy Architekt drsnej poetiky Ladislava Kaboša o významnom brazílskom architektovi pôvodom zo Slovenska Hansovi Broosovi, Šťastný človek dokumentaristky Sone Gyárfáš Lutherovej, prinášajúci komorný príbeh muža, ktorý prešiel tranzíciou, film One More Question režisérky Miry Erdevički o generácii rómskych detí, ktoré emigrovali do Spojeného kráľovstva v 90. rokoch minulého storočia a stali sa z nich vzdelaní a sebavedomí Európania, ale aj Interiéry o intimite, úzkosti a zraniteľnosti človeka v súčasnom svete režisérky Pauly Ďurinovej a krátky film Strigov Barbory Berezňákovej o tradičnom rusínskom pohrebe.

Partnerským podujatím programu Industry Days bude aj online workshop MIDPOINT Intensive SK 2021, ktorý sa uskutoční v termíne od 30. marca do 2. apríla. Počas online stretnutia sa budú analyzovať vybrané scenáre celovečerných hraných alebo animovaných filmov vo vývoji. Tentoraz sa do výberu dostali projekty Miškov svet Daniela Riháka, Potopa Martina Gondu, Slušné dievčatá plačú potichu Györgyho Kristófa a Spievajúci dom Andreja Kolenčíka. Hosťujúcimi projektmi sú Oči plné piesku Juraja Janiša a Mŕtvy kôň Barbory Berezňákovej. Lektorom workshopu je režisér a scenárista Ivo Trajkov.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.