KineDok 2020 sa začne skutočným príbehom Srbenka

Srbenka1 resizePrvým dokumentom, ktorý ponúka tohtoročný projekt KineDok, je film chorvátskeho režiséra Nebojšu Slijepčevića Srbenka. Silný príbeh vychádza zo skutočných, no časom premlčaných udalostí v bývalej Juhoslávii. Aktuálny ročník predstavuje najlepší výber 11 dokumentov zo Strednej a Východnej Európy za posledné tri roky. Do medzinárodného projektu sa zapojili: Česko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvátsko a Slovensko. Jednou z jeho charakteristických čŕt sú atraktívne, na premietanie nezvyčajné miesta.

Tohto roku sa KineDok sústredí na online premietanie prostredníctvom VOD, čo aj bola jeho dlhodobá vízia. Filmy sa budú počas roka  postupne sprístupňovať na stránkach KineDok, KineDok SK a tiež na stránke spoločnosti Filmtopia, koordinátora a organizátora KineDoku na Slovensku. „Snažíme sa vybrať filmy tak, aby kolekcia bola čo najfarebnejšia a Srbenka2 resizeuspokojila tak rôznorodosť našich 200 projekčných miest v šiestich európskych krajinách. Čo filmy spája je to, že vždy ide o kvalitnú európsku kinematografiu preverenú tými najprestížnejšími festivalmi. Snažíme sa osloviť publikum a tvorcov viac online. Každý mesiac na kinedok.net premiérujeme nový titul a na konci mesiaca usporiadame virtuálnu diskusiu divákov s režisérom filmu,” povedal hlavný koordinátor Bohdan Bláhovec z Inštitútu dokumentárneho filmu v Prahe, ktorý medzinárodný projekt organizuje.

 

KineDok 2020, ako sme už spomenuli, sa začína filmom chorvátskeho režiséra Nebojšu Slijepčevića Srbenka. Organizátori zverejnia dokument v siedmich jazykoch všetkých krajín, ktoré sú zapojené do projektu. Približne o dva týždne, vo štvrtok 28. mája o 19.30 hod., bude nasledovať online diskusia s režisérom; a to prostredníctvom ZOOM. Diskusie budú v rovnakej forme sprevádzať všetky nasadené dokumenty a zapojiť sa budú môcť aj diváci. Film vychádza zo skutočnej Srbenka3 resizeudalosti - v zime 1991 počas vojny v Juhoslávii bolo zabité dvanásťročné srbské dievča Aleksandra Zec. Napriek tomu, že páchatelia boli verejnosti známi, neboli nikdy odsúdení za trestný čin. O štvrť storočie neskôr sa divadelný režisér Oliver Frljić rozhodne vytvoriť divadelnú inscenáciu,v ktorej prostredníctvom rozhovorov z divadelných skúšok odráža premlčaný prípad Alexandry Zec. Tento proces prináša na povrch skryté traumy a skúšky sa tak menia na kolektívnu psychoterapiu.

 

Slovensko vstupuje do projektu dvoma dokumentami, ktoré touto skúsenosťou potvrdia medzinárodný rozmer: Skutok sa stal (Barbora Berezňáková, 2019), Švédi z osady (Katarína Farkašová, 2018).

 

KineDok je medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúci priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky, fungujúci od roku 2014 a neustále sa rozrastajúci o nové krajiny a projekčné miesta. Výber kreatívnych dokumentárnych filmov, ktoré zaznamenali úspech na filmových festivaloch, zaručuje kvalitu organizovanej kultúrnej udalosti. KineDok pomáha iniciovať medzinárodnú výmenu audiovizuálnych diel

 

Filmová ponuka KineDok 2020
Celkom nový svet/The Brand New World (Greta Stocklassa, 2019)
Central Bus station (Tomáš Elšík, 2018)
Srbenka (Nebojša Slijepčević, 2018)
Na vode/On the water (Goran Dević, 2018)
Učiteľ/Teach (Alex Brendea, 2019)
Ľahké lekcie/Easy lessons (Dorottya Zurbó, 2018)
Ghetto Balboa (Arpad Bogdan, 2018)
V a jej čarovný život/The Magic Life of V  (Tonislav Hristovrem, 2019)
Palác pre ľudí/Pallace for The People (Boris Missirkov a Georgi Bogdanov B 2018)

 

Viac: http://www.filmtopia.sk/, https://kinedok.net/sk

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.