Dokonalý pacient (Quick)

Pacient2 resizeSture Bergwall, Thomas Quick, Ellington, Cliff, prípadne Simon, to sú všetko osobnosti žijúce v jednom tele a mysli istého sériového vraha. Ten, respektíve tí, mal(i) na svedomí behom osemdesiatych rokov minulého storočia v Škandinávii približne tridsať vrážd, z čoho za osem bol muž pravým menom Sture Bergwall právoplatne odsúdený. Aspoň tomu spočiatku filmu a v jeho prvej polovici všetko nasvedčuje.

Momentálne žije Sture v prísne stráženej psychiatrickej liečebni a podľa všetkého tam ostane žiť pokojným životom až do konca života. Lenže to by sa nesmel do podozrivého a uzavretého prípadu pustiť investigatívny novinár Hannes Rastam so svojou novou mladou kolegyňou Jenny a postupne zisťovať, že priznania páchateľa, či lepšie povedané pacienta, môžu Pacient3 resizestáť na vode a dôkazy o jeho vine nie sú tak neprestrené, ako sa na prvý pohľad zdá. Otázka trápiaca vyšetrovateľov, ako aj divákov, tak znie, či je Bergwall; a jeho rozpoltené osobnosti; páchateľmi hrdelných zločinov, alebo ide iba o premyslenú hru osamelého muža snažiaceho sa získať pozornosť spoločnosti a médií. Ak o tomto prípade nič neviete, čo je celkom pravdepodobné, tak vám vrele odporúčame si o ňom vopred ani nič nezisťovať, budete tak až do konca v napätí, ako sa veci v skutočnosti majú.

Dokonalý pacient je ten typ filmu, ktorý slúži ako potrebné memento pre spoločnosť o skutočnom stave verejných inštitúcií Pacient4 resizetypu justícia, a to aj v prípade ak nie je filmový výsledok, okrem závažnej témy, ničím špeciálne zaujímavý. To nie je, našťastie, prípad diela Mikaela Håfstroma, tento skúsený režisér má na

konte viacero komerčných filmov rôznych žánrov, v Hollywoode zabodoval mierne nadpriemerným rodinným trilerom Hra s neverou (Derailed, 2005) s Jennifer Aniston a Cliveom Owenom alebo hororovou kingovkou Izba 1408 z roku 2007. Plán úteku so Sylvesterom Stallonem a Arnoldom Schwarzeneggerom bola slušná akčná jazda, taktiež s trilerovými prvkami. Skúsenosti s trilerovým žánrom sa mu rozhodne hodil aj vo filme, ktorý nakrútil už čisto vo svojej domovine, Švédsku. Dokonalý pacient tak Pacient5 resizedokáže udržať pozornosť po celú dvojhodinovú stopáž, neobsahuje žiadne hluché miesta, ponúka viacero zvratov a predpokladám, že dokáže naplno zaujať aj divákov oboznámených s prípadom. U švédskeho publika sa určite predpokladalo, že si do kín vyrazí „iba“ pozrieť hranú rekonštrukciu všeobecne známych udalostí.

Snímka sa bezpochyby snaží byť obžalobou súdneho systému, ale vo všeobecnejšej rovine aj kritiky ľudskej lenivosti, ďalej mediálneho šialenstva v túžbe po senzáciách a potrebe osamelých ľudí v modernej spoločnosti vzbudiť pozornosť za každú cenu. Ako je Sture mimo súčasnú realitu, dokladá napríklad scéna, keď prvýkrát v živote drží v ruke mobilný telefón. Scenáru môže prípadom neoboznámený divák vyčítať viacero, na prvý pohľad, dejových barličiek, avšak tvorcovia sa držali skutočnosti, a tak by určite nebolo fér vynechať z deja novinárovu chorobu. Podstatné Pacient10 resizevšak je, že po dramaturgickej stránke všetko výborne šliape a návštevník kina si môže spomenúť aj na vynikajúci švédsko-dánsky seriál Most, hemžiaci sa taktiež podobne slepými uličkami vo vyšetrovaní a konšpiračnými teóriami siahajúcimi na najvyššie miesta, v konečnom dôsledku sa ale ukazujúce ako opodstatnené.

Všetci zúčastnení herci predvádzajú solídne a adekvátne výkony, sú veľmi vhodne typologicky do svojich úloh obsadení, pričom pochopiteľne najviac pozornosti púta David Dencik ako Bergwall. Tento herecký chameleón si zahral napríklad Michaila Gorbačova v seriáli Černobyľ. Známy je však z mnohých významných medzinárodných produkcií, vrátane Spielbergovho Vojnového koňa. Jonas Karlsson ako Hannes v sebe zahŕňa ako prirodzenú zarputilosť prípadom, tak zmysel pre spravodlivosť a Pacient8 resizeAlba August má rozhodne na to, aby sa o ňu začali zaujímať významní režiséri na oboch stranách Atlantiku, a to nielen vďaka jej príťažlivému vzhľadu. Dokonalý pacient nie je síce typická škandinávska krimi, keďže ide o rekonštrukciu známych udalostí, napriek tomu dokáže byť napínavá a vyvolať v divákoch patričný záujem o postavy a ich osudy. A v neposlednom rade sa aj pri niektorých scénach dokáže aj výborne pobaviť, čo je určite ďalšia nečakaná pridaná hodnota tejto snímky.

Pacient9 resizeDokonalý pacient (Quick), Švédsko, 2019
Dĺžka: 122 minút
Réžia: Mikael Håfström.
Scenár: Erlend Loe
Kamera: Ragna Jorming
Strih: Rickard Krantz
Hudba: Karl Frid, Pär Frid
Hrajú: Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August, Magnus Roosman, Suzanne Reuter, Linda Ulvaeus, Christopher Wagelin, Björn Bengtsson, Johan Hedenberg, Peter Andersson, Anders Mossling a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 13. februára 2020
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.