Z Kysúc až do Laosu - Lada svetom cestuje do kina

Febio2019logo resizeŠesť dobrodruhov, dve nesmrteľné Lady, trinásť krajín, dva mesiace na ceste a šestnásť tisíc najazdených kilometrov. To je len krátka štatistika autonomádskeho road-tripu z Kysúc až do Laosu na doposiaľ najväčšej expedícii svojho druhu. Na plátno ju prináša autentický dokument Lada svetom: Na Žiguli cez Himaláje. Film kameramana a režiséra Michala Fuliera bude mať exkluzívnu kino premiéru 23. marca 2019 na Febiofeste.

Junior, Fabo, Bobor, Bajo, Šašlik a Fuli na plátne predvedú divákom, ako bojovali s čínskou byrokraciou, koľko vody dokáže v indickej monzúnovej oblasti napršať do lady s vybitým sklom, prečo nie je dobré spadnúť s autom v útesoch Himalájí, aké brutálne môžu byť kazašské horúčavy, kde nájsť najlepší šašlik na svete v Uzbekistane či ako pokoriť s neštartujúcim autom výškový rekord v Pakistane. „Film je od začiatku nakrúcania až po premietanie čistý Ladasvetom1 resizepunk, rovnako ako myšlienka cestovania na Žiguli. Točili sme za každého počasia - od mrazu až do 45 stupňov a v šialenom tempe celej výpravy nebolo ľahké presvedčiť chalanov, aby zastavili kvôli dobrému záberu. Nakoniec sa to podarilo, asi trikrát,“ hovorí s úsmevom kameraman a režisér filmu Michal Fulier. Film Lada svetom nie je len jednoduchou cestovateľskou estrádou, posúva hranice znesiteľného a ukazuje, že cestovanie nie je vždy len oddych.

„V Tadžikistane sú asi každých 50 kilometrov policajné kontroly. Už sme si celkom zvykli, vždy je to tak na 20 minút, zapíšu si naše pasy a je to. Ale asi už vyzeráme fakt zúbožene, lebo na jednom takomto čekpointe nám policajti darovali melón,“ píše si do denníka Junior.Na ceste do mesta Khalaykum nám v prudkom kopci zhaslo auto a pri pokuse naštartovať začali horieť káble. Auto sme za výdatnej pomoci miestneho štamgasta hore kopcom roztlačili a potom šlo päť hodín bez prestávky. Výstup po hroznom teréne do výšky 3200 bol druhoradý, hlavne nech to nezdochne,“ dodáva.

 

Lada svetom je skupina mladých Slovákov, ktorí obľubujú undergroundový štýl cestovania, vykračujú z pohodlnej bubliny bežného pracovného stereotypu, opúšťajú zamestnania a vkladajú svoje celoživotné úspory do mesiacov zážitkov, nesúc si so sebou relikviu, ktorá je humornou metaforou postsocialistického Slovenska - Lada. Niektorí sa na Ladasvetom 2 resizepodobnú cestu vydávajú po prvýkrát, navzájom sa ani nepoznajú. Počas expedície, ktorá sa už uskutočnila v lete 2017, vystriedali všetky ročné obdobia a navštívili krajiny s odlišnými politickými režimami, kultúrami či náboženstvami.

Čína je vo filme zlomovým momentom. „Bude to asi prvá zahraničná Lada výprava, ktorá sa pozrie do Číny. Hlavne preto, že samotný vstup pre dve autá stojí 3000 dolárov, čo je desaťnásobok hodnoty auta,“ zapísal si do denníka Junior. Ide o prvý veľký boj s byrokraciou a kultúrne rozdiely chalani pociťujú viac ako počas doterajších ciest. V bizarnom meste prvýkrát obchádzajú pamiatky a bez facebookov v telefóne nevedia, čo so sebou.Do Nepálu vstupujú ako unikum, nahliadajú do colných správ a zisťujú, že za posledných šesť rokov do himalájskej krajiny vstúpilo len štyristo áut a žiadne zo Slovenska. Po prekonaní výškovej nemoci prešli priamo do najvyššieho indického obdobia monzúnov - za deň im do Lady napršalo aspoň toľko, čo na Slovensku za dva roky. Po vytiahnutí auta z blata prešli do Barmy, staré Lady osamotené brázdili Myjanmarským hlavným mestom duchov - fascinujúce bulváre Naypyidawu ilustrujú vnútorný stav cestovateľov, ktorých po viac ako mesiaci cesty chytá melanchólia. Začínajú prvé rozbroje, aj nervozita z nadchádzajúcich problémov v Thajsku. Okrem schopnosti zvládať vyhrotené situácie je pre diváka takisto otáznikom, ako budú postupovať v najnáročnejších prírodných podmienkach, odtrhnutí od civilizácie, odkázaní sami na seba. Posunie množstvo prekročených hraníc aj tie ich - vnútorné? „Po piatich expedíciách, dvoch knihách a desiatkach prezentácii sa nám v rámci projektu konečne podaril aj „kinotrhák“. Asi to nebude presne to, čo človek bežne chápe pod pojmom ´dokumentárny film´, lebo jediné čo sa nám podarilo zdokumentovať, sú naše podivné zážitky, pokazené autá a autonehody a to všetko v plnej autenticite - smrad z auta bude cítiť až pred kino,“ hovorí zakladateľ unikátneho projektu Marián Grofčík alias Junior.

 

Pred začiatkom premiéry sa 23. marca 2019 pred Artkinom za zrkadlom v Bratislave uskutoční aj mini zjazd legendárnych Lád a iných cestovateľských áut, priamo pred premietaním zahrá set Bulp, ktorý vytvoril k filmu soundtrack a protagonisti filmu budú podpisovať aj knižku, ktorá o expedícii vznikla.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.