Na Letnej filmovej škole bude svetová filmu Jan Palach

LetnaUherské2018logo resizeLetná filmová škola (LFŠ) Uherské Hradiště patrí k neprehliadnuteľným filmovým prehliadkam v Českej republike. V bohato rozvrstvenom programe uvádza každoročne súčasné slovenské filmy, rovnako aj diela zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, väčšinu z nich za početnej účasti tvorcov. Jej 44. ročník sa uskutoční od 27. júla do 5.augusta 2018, Slovenský deň je naplánovaný tradične na utorok 31. júla 2018.

Najzaujímavejšie filmy českej a slovenskej kinematografie za uplynulý rok uvádza LFŠ v sekcii Novinky. V nej scenárista Marek Leščák a režisér Martin Šulík osobne uvedú ich zatiaľ posledný spoločný film Tlmočník (2018), v ktorom hrdinov konfrontujú s minulosťou ich rodiny. Premietať sa bude aj nový slovenský film o vplyve technológií na život Dôverný nepriateľ (2018) v réžii Karla Janáka, ktorý mal premiéru na nedávnom Art Film Feste Košice a do slovenských kín vstúpi až v polovici augusta. Z minoritných koprodukcií diváci uvidia za osobnej účasti tvorcov filmy Domestik (2018) Adama Sedláka, Všetko bude (2018) Olma Omerza a Chvilky (2018) Beaty Parkanovej, všetky len nedávno uvedené vo svetovej premiére na 53. MFF Karlove Vary. Premietne sa aj  Hmyz (2018) Jana Švankmajera a film Po strništi bos (2017) za účasti režiséra Jana Svěráka.

Výnimočnou udalosťou na LFŠ bude svetová premiéra filmu Jan Palach (2018). Režisér Robert Sedláček v ňom JanPaqlach resizerekonštruuje posledné mesiace a týždne života študenta Filozofickej fakulty Univerzity Karlovy, ktorý sa v roku 1969 na protest proti sovietskej okupácii Československa upálil. Film sa bude premietať na jedinej projekcii na záver LFŠ. V ďalších sekciách podujatie uvedie za osobnej účasti tvorcov filmy Mečiar (2017) Terezy Nvotovej, Cirkus Rwanda (2018) Michala Vargu, Modrý tiger (2012) Petra Oukropca, ale aj rodinný film Alice Nellis Výlet (2002). V letnom kine diváci uvidia snímky Jana Hřebejka Záhradníctvo: Dezertér (2017) a Záhradníctvo: Nápadník (2017) a hudobno-tanečný film Andrey Sedláčkovej Backstage (2018). Slovenskú študentskú tvorbu prostredníctvom svojich filmov predstavia samotní autori. Režisér Michal Blaško uvedie svoj film Atlantída, 2003 (2017) a Martina Buchelová filmy Magic Moments (2016) a Idiot (2017).

Zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) sú do programu zaradené filmy Kristoveroky resizepredstavujúce tvorbu českého scenáristu a dramaturga Meira Lubora Dohnala, ktorý v 60. rokoch minulého storočia stál pri zrode filmov Ela Havettu, Juraja Jakubiska či Juraja Herza. Jeho výnimočná scenáristická dráha však skončila v roku 1971 prepustením z Barrandova a po podpise Charty 77 pokračovala v Mníchove, odkiaľ sa do vlasti vrátil na začiatku 90. rokov. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na FAMU a tiež v Rade českého Štátneho fondu kinematografie. Jeho scenáristickú tvorbu budú na LFŠ reprezentovať digitálne reštaurované filmy Kristove roky (1967) Juraja Jakubiska a Slávnosť v botanickej záhrade (1969) Ela Havettu. Premietne sa tiež dokumentárny film venovaný Elovi Havettovi Slávnosť osamelej palmy (2015) od dvojice režisérov Marko Škop a Juraj Johanides.

Počas Slovenského dňa v utorok 31. júla, na ktorý je sústredená väčšia časť slovenského programu, sa uskutoční diskusia na tému „Inventúra slovenského filmu“. Zúčastnia sa jej Martin Šmatlák, riaditeľ Audiovizuálneho fondu, Martin Šulík, režisér a prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, scenárista Marek Leščák, producentka Zuzana Mistríková z Asociácie nezávislých producentov, producent Marian Urban zo Slovenskej asociácie producentov v audiovízii, Peter Kot z Únie filmových distribútorov a filmová teoretička Katarína Mišíková, vedúca Katedry audiovizuálnych štúdií na VŠMU. Diskutovať budú o financovaní slovenskej kinematografie, návštevnosti slovenských filmov i nových talentoch. V utorok budú k dispozícii za zvýhodnené ceny aj edičné produkty z predajne Slovenského filmového ústavu Klapka.sk.

Prezentáciu slovenskej kinematografie na 44. Letnej filmovej škole Uherské Hradiště organizuje Slovenský filmový ústav a Asociácia slovenských filmových klubov. Viac informácií nájdete na www.lfs.cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.