Tipy z festivalu Jeden svet na sobotu

Jeden logo resizeSobota na festivale Jeden svet ponúka pohľad na punkovú scénu v Afrike, stretnutie s umelcami z „poslednej európskej diktatúry“, spomienku na Václava Havla, ale aj zaujímavý workshop. V Juhoafrickej republike bola podľa dokumentu Punkin Afrika punková hudba prvá, ktorá prinútila mládež zmeniť myslenie.

Muzikanti im svojimi piesňami vysielali posolstvá o nezmyselnosti rasových predsudkov. Spievali o tom, že vojna pre farbu pleti je nezmyslom. Snímka podrobne mapuje punkrockovú scénu vo viacerých afrických krajinách od 70. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Pozrieť si ju môžete v kine Lumiére o 16.30. Potom si nenechajte ujsť diskusiu s režisérom filmu Keithom Jonesom (začiatok o 18.00). Zvonky sťastia znejú aj v sociálne vylúčených komunitách, i keď majú smutno – smiešnu podobu. Najnovší dokument Mareka Šulíka premietneme o 20.50.

 

Z ponuky kina Mladosť chceme upozorniť na film Pupok neba, ktorý hovorí o tom, ako sa dnes darí poézii v „poslednej európskej diktatúre“ – v Bielorusku. Začína sa o 18.30 a po ňom sa na život umelcov v tejto krajine môžete spýtať priamo jedného z nich. Pozvanie do diskusie s názvom Poézia verzus realita v Bielorusku prijal bieloruský básnik Vital Ryžkov,ale aj režisér filmu Radim Procházka a jeho producent Petr Minařík.

 

V kinosále SNG bude rezonovať ekotéma. O 20.30 premietneme film Rádioaktivisti: Japonsko po Fukušime. Katastrofa vo fukušimskej elektrárni vyvolala v Japonsku obrovskú vlnu protestov proti atómovej energetike. Zúčastnili sa na nich desaťtisíce ľudí. Snímka ukazuje, že ich hlas v krajine stále silnie.

 

Ak sa chcete naučiť rôzne nuansy toho, ako vyjadrovať svoj názor a protestovať prostredníctvom umenia, príďte do KC Dunaj. Od 15.00 tam bude workshop ARTivizmus. Stretnete inšpiratívnych ľudí, ktorí sa kreatívnymi umeleckými formami snažia o skvalitnenie a skrášlenie verejného priestoru. Tomáš Lukačka z Euforion porozpráva prečo a ako robili bratislavský Street Art Festival, výtvarník Pavol Truben predstaví svoje angažované diela, Marek Schweigert povie o projekte Urban E.T a Miška Kučová ukáže ako s Hlupaňami na bráne skrášlili podchod na Patrónke. Večer v KC Dunaj bude patriť spomienke na Václava Havla. Najskôr si môžete pozrieť film Občan Havel přikuluje (začiatok o 18.45) a potom naňho budú spomínať jeho priatelia a spolupracovníci: herec Milan Lasica, politológ Miroslav Kusý, literárny vedec Peter Zajac a sociológ Martin Bútora.
Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.