Tipy z festivalu Jeden svet na piatok

Jeden logo resizeFestival Jeden svet toho roku prináša viacero filmov o vzopätí sa občianskeho aktivizmu na celom svete. Protesty majú rôzne podoby a  stojí za to nemlčať, ak sa nám niečo nepáči. Tak ako mladí Estónci, ktorí všelijakýmiu aktivitami a nápadmi – napríklad sprejovaním falošných prechodov pre chodcov – protestujú proti diktátu automobilizmu v Talline.

Film o nich s názvom Nový svet premietneme v kine Lumiére v piatok o 16.30. Ani vysoký vek nemusí byť prekážkou aktívneho prežívania života. 96-ročná Miriam Weissensteinová z Tel Avivu sa asi viac občiansky angažuje ako mnohí mladí ľudia. Hovorí o tom snímka Život vo fotografiách (začiatok o 19.15).

 

V Malej sále kina Lumiére bude rezonovať aktuálne dianie v Európe. O 18.30 sa začne film Prizmou gréckej krízy, ktorý ponúka pohľad 14 kameramanov a fotografov na dianie v Grécku zmietajúcom sa v obrovských hospodárskych aj sociálnych problémoch. Potom nasleduje diskusia s názvom Budúcnosť Európy. Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan, analytik INESS Juraj Karpiš, poslanec NRSR Martin Poliačik a šéfredaktor portálu Euractiv budú hovoriť aj o tom, či je riešením krízy vytvorenie Spojených štátov európskych. Začiatok je o 19.30.

 

Z ponuky kina Mladosť si nenechajte ujsť snímku Dievčatá v ringu (o 18.00) o výnimočných Afgánkach – boxerkách, ktoré bojujú nielen v aréne, ale aj za práva žien v ich krajine. Po filme (o 19.00) je pripravená diskusia s fotoreportérom Andrejom Bánom a Zuzanou Fialovou z OZ Človek v ohrození. Téma – Afganistan – krajina protikladov.

 

V KC Dunaj máte opäť možnosť pozrieť si najnovší dokument Jara Vojteka Cigáni idú do volieb a sledovať cez  tragikomickú kampaň v osadách cestu rómskeho aktivistu a hudobníka Vlada Sendreia za snom – politickou kariérou, v rámci ktorej by mohol ako poslanec VUC niečo skutočne spraviť pre zlepšenie života Rómov. Začiatok je o 19.10. A čo môže byť lepšie ako ukončiť deň pri temperamentnej hudbe? Po filme vás dobre naladí koncert skupiny Sendreiovci s DJ Leninom Krevicom.

Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.