SFÚ na Fest Anča pokrstí DVD Maľovanky – Spievanky

FestAncalogo resizeNa 12. ročníku Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča v Žiline sa uskutoční slávnostný krst DVD Maľovanky –Spievanky, ktoré vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ). Štvordielny bábkový cyklus s folklórnymi prvkami na motívy štyroch ročných období divákom osobne predstaví jeho režisérka Helena Slavíková-Rabarová. Pripravená je aj projekcia pre detských divákov.

LetoBábkový cyklus štyroch filmov vznikal postupne a zobrazuje detské hry na motívy jednotlivých ročných období. Každý z nich s príznačným názvom Jar (1983), Leto (1987), Jeseň (1989), Zima (1990) sa venuje obradovému folklóru daného ročného obdobia i ďalším činnostiam, ktoré v minulosti sprevádzali život na dedine. Režisérka vo filmoch kombinuje slovenské ľudové piesne, riekanky a príslovia s pôvodnými ľudovoumeleckými výrobkami, ako sú výšivky, kraslice a úžitkové predmety z textilu, dreva, kovu, zo slamy či šúpolia. Ich spojením vzniká štýlovo čistý a výtvarne pôsobivý celok.

 

Helena Slavíková-Rabarová je ako scenáristka a režisérka autorkou mnohých animovaných filmov a seriálov. Hoci je Spievanky resizeabsolventkou divadelnej vedy a dramaturgie na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave, po skončení školy nastúpila do Štúdia krátkych filmov na Mostovej ulici v Bratislave ako vôbec prvá na pozíciu samostatného dramaturga novozaloženého Animovaného filmu. S nástupom normalizácie ju z funkcie zosadili, neskôr sa však dostala aj k samotnej réžii. Za najdôležitejší v tvorbe považuje súlad medzi témou a jej technickým vyjadrením. „Na pôde animovaného filmu je výber materiálu neobyčajne dôležitý, ale musí zohľadňovať, čo si vyžaduje téma,“ cituje režisérku Helenu Slavíkovú-Rabarovú mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk. „Lebo ak materiál nie je zdôvodnený, opodstatnený, tak potom je zbytočný, je to proste násilné, samoúčelné. A k tomu by som chcela dopovedať, že trafiť do čierneho, teda zvoliť správne spojenie témy a materiálu, nie je vecou nejakej neobmedzenej fantázie, ale prísnej logiky.“

 

Cyklus filmov Maľovanky – Spievanky vďaka tradičnej slovenskej kultúre, na ktorú odkazuje a čerpá z nej, dodnes nestratil na aktuálnosti. SFÚ ho vydal na DVD nosiči, ktorý okrem filmov obsahuje aj profil režisérky, všetky filmy boli digitálne reštaurované. Titulky má slovenské pre nepočujúcich a anglické, jeho súčasťou je aj audiokomentár pre nevidiacich. DVD bude slávnostne pokrstené na festivale Fest Anča v sobotu 29. júna o 18.00 hod. v Novej Synagóge v Žiline za osobnej účasti režisérky, pokrstí ho autor výtvarných návrhov Peter Cigán. Pásmo filmov sa na festivale premietne aj vo štvrtok 27. júna o 10.00 hod. počas Detského dňa. „Premietania v rámci Detského dňa sú určené pre žiakov základných škôl zo Žiliny a okolia,“ vysvetľuje výber cyklu do programu Ivana Sujová, riaditeľka festivalu Fest Anča. „Bolo pre nás dôležité zaradiť Maľovanky – Spievanky do detského programu, keďže cyklus pôvodne vznikol pre detského diváka a interpretuje detské folklórne riekanky a piesne, ale aj do programu pre dospelých, pretože okrem nesporných animačných a estetických kvalít je aj dôležitou historickou súčasťou vývoja našej tvorby a zobrazovania folklóru.“ Počas festivalu bude DVD tiež v predaji za zvýhodnenú cenu.

 

Na podujatí sa uskutoční tiež krst katalógu Slovak Animated Film 2017 – 2022, ktorý v anglickom jazyku vydala Asociácia producentov animovaného filmu (APAF) v spolupráci so SFÚ. Zavŕši Industry sekciu pre profesionálov, ktorá sa bude konať 28. júna o 10.00 hod. v Novej Synagóge. „V rámci tejto sekcie sme prvýkrát v histórii zorganizovali stretnutie pedagógov a študentov všetkých stredných aj vysokých škôl, zaoberajúcich sa animáciou na Slovensku, s producentmi animovanej tvorby a profesionálnymi animátormi. Počas programu sa odprezentujú samotné školy, ale aj producenti a zástupcovia APAF. Vyvrcholením bude diskusia o súčasnom stave vzdelávania v animácii a potrebách profesionálneho animačného priemyslu na Slovensku a krst spomínaného katalógu,“ uzatvára Sujová.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.