Fest Anča predstavuje výber filmov v slovenskej súťaži

poster-Fest Anca 2016 resizeMedzinárodný festival animácie Fest Anča aj tento rok uvedie v slovenskej premiére niekoľko zahraničných, ale aj domácich filmov. Tie môžu získať vďaka spolupráci s Literárnym fondom ocenenie Anča Slovak Award honorované sumou 600 eur. Slovenskú súťaž animovaných filmov si budete môcť pozrieť v Žiline od 29. júna do 3. júla 2016.

Tento rok sa do súťaže krátkych animovaných filmov prihlásilo 1241 snímok, z toho 26 zo Slovenska. Predvýberová komisia z nich vybrala do súťaže nasledovné snímky v abecednom poradí: Balónové dievča (autorka Martina Frajštáková), Braček Jelenček (autorka Zuzana Žiaková), Duch Mesta - Jana Kirschner ( Bracekjelencek 1 resizeautori Andrej Kolenčík & Veronika Kocourková), Hviezdny taxík (autor Juraj Krumpolec), Mila Fog (autorka Marta Prokopová), Okupácia (autorka Martina Mikušová), Pravidlá hry (autor Ondrej Rudavský), Prázdniny - Monikino Kino (kolektív autorov Marek Mati, Katarína Šuhajová, Lucia Šohajdová, Barbora Krejčová, Filip Ciho, Tamara Shawkatová, Ivan Gálik, Martina Budziňáková, Ester Nemcová, Alžbeta Halušková, Eva Husárová, Jakub Lysý, Šimon Chovan  a lektori Ján Šicko, Veronika Obertová)

 

O tom, kto získa ocenenie Anča Slovak Award, rozhodne až v júni počas festivalu odborná porota. „Slovenský výber je opäť plný pozoruhodných diel,“ zhodnotil programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo. „Veľmi nás teší, že tento aj minulý rok sa opäť u nás urodilo dosť filmov na to, aby sme ich mohli uviesť súťažne v samostatnej sekcii. Niektoré z nich sú skutočne svetovej kvality. Diváci sa majú na čo tešiť.“

 

Zopár filmov zo slovenského výberu už stihlo obehnúť aj kus sveta. Napríklad Hviezdny taxík Juraja Krumpolca Hviezdnytaxik resizevideli diváci na festivaloch v Írsku, USA, Poľsku, Grécku, Chorvátsku, Španielsku či vo Veľkej Británii. Dobrodružný príbeh vznikol na motívy rozprávky majstra detských kníh Gianniho Rodariho. Je o malom Hugovi a roztržitom taxikárovi Peppinovi, ktorí sú na ceste nebezpečným vesmírom. Rýchlosťou svetla plus jeden meter utekajú pred divokými príšerami Aldebaranu. "Snažili sme sa pretaviť dielo svetoznámeho autora tak, aby bola zachovaná hravosť a humor, ktoré jeho príbehy majú a zároveň tam dať niečo vlastné a súčasné," prezradil v rozhovore s RTVS režisér filmu.  

 

Ďalšia snímka Mila Fog Marty Prokopovej bola uvedená na festivaloch v Španielsku a Francúzsku. V poetickej snímke je hlavnou postavou líška, ktorá sa vo svojich myšlienkach snaží uniknúť zo sivého každodenného Pravidlahry resizestereotypu. V podmanivých detailoch lesa hľadá vnútornú slobodu a precitnutie.  Poetika dominuje aj v ďalších snímkach, v Pravidlách hry Ondreja Rudavského, v balade Braček Jelenček Zuzany Žiakovej či v animovanej básni Okupácia Martiny Mikušovej.

 

V slovenskom výbere sú aj dva hudobné klipy, a to Prázdniny, ktoré pre formáciu Monikino Kino vytvorili počas workshopu študenti Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU pod lektorským vedením Veroniky Obertovej a Jána Šicka. Značný ohlas už stihol zaznamenať klip Duch Mesta. K skladbe Jany Kirschner ho vytvorili Andrej Kolenčík a Veronika Kocourková. „Keď nás s ponukou spolupráce oslovila Janka Kirschner, nemohli sme odmietnuť. Jej predstava o klipe ako o ‚osembitovej‘ počítačovej hre nás však spočiatku prekvapila, keďže sme poznali jej predošlú tvorbu a v prvom momente sme si to nevedeli spojiť,“ prezradili filmári v rozhovore pre Denník N. „Keď sme si však vypočuli skladbu Duch mesta, tak sme okamžite vedeli, že práve estetika starej počítačovej hry a jej farby sa k pesničke úplne hodia.“

 

Slovenské filmy budú súťažiť nielen o ocenenie Anča Slovak Award, ale taktiež o distribučnú cenu Anča D Award spoločnosti Film Europe Media Company. Ocenený film sa tak dostane priamo do slovenských kín ako predfilm jedného z celovečerných distribučných titulov.  „Myslím si, že distribúcia filmu v kinách je to najvďačnejšie, čo môže tvorca získať,“ zhodnotila riaditeľka festivalu Žofia Bosáková. „Veď vďaka tomu sa dostane domáca snímka medzi tisíce ľudí, čo sa nie každému autorovi krátkeho animovaného filmu podarí. Preto ma veľmi teší, že slovenským tvorcom môžeme ako jediný festival na Slovensku takúto možnosť ponúknuť."



Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.