Slovenské filmy v poľskom Lagówe

SFU logo resizeV nedeľu 28. júna 2015 sa v poľskom Lagowe začne 44. filmový festival krajín strednej a východnej EurópyLubušské filmové leto, v ktorého programe sa o festivalové ceny pravidelne uchádzajú aj slovenské filmy. Svojich zástupcov budeme mať tento rok v súťaži hraných aj dokumentárnych filmov. Na festivale sa premietne celkovo sedemnásť celovečerných a krátkych slovenských filmov v štyroch sekciách. Festival trvá do nedele 5. júla 2015.

O hlavnú festivalovú cenu Zlaté hrozno sa budú v Súťaži hraných filmov uchádzať slovenský nominant na Oscara, historická dráma o mladom lekárovi z obdobia Slovenského národného povstania a 50. rokov 20. storočia Krok do tmy v réžii Miloslava Luthera, a tiež koprodukčný film V tichu českého režiséra Zdeňka Jiráského o pohnutom krokdotmy resizeosude židovských hudobníkov počas druhej svetovej vojny. V Súťaži dokumentárnych filmov o cenu zabojuje film dokumentaristu Mira Rema Comeback, ktorý zobrazuje dvoch väzňov z najstráženejšej slovenskej väznice v Leopoldove a ich pokus o návrat do reálneho života.

 

Tri celovečerné dokumentárne filmy sú zaradené v programe podujatia aj mimo súťaž. Premietne sa film Felvidék – Horná zem režisérky Vladislavy Plančíkovej, ktorý reflektuje stále aktuálnu a tabuizovanú tému slovensko-maďarských vzťahov v unikátnej podobe animovaného dokumentu, biografický dokument v réžii Anny Gruskovej Návrat do horiaceho domu o politickej aktivistke Chavive Reickovej a tiež film Súď ma a skúšaj režisérky Ivice Kúšikovej o likvidácii ženských reholí na Slovensku v 50. rokoch 20. storočia. Festivalová sekcia Európske filmové školy uvedie kolekciu krátkych filmov z Vysokej školy múzických umení v Bratislave, zaradené sú do nej filmy Biely les (r. Marta Prokopová), Checkpoint (r. Adam Felix), Esencia vzťahu (r. Martina Mikušová), Oslava (r. Pavol Čižmár), The Flight (r. Júlia Gajdošová), Izolácia (r. Mária Rumanová), ANIMA (r. Tibor Meliš), CHRONOS (r. Martin Kazimír), ADELAARS (r. Andrea Sudorová), B-moll (r. Zuzana Marianková) a Sila príťažlivosti (r. Eva Sekerešová).

 

Filmový festival Lubušské filmové leto (Lubuskie Lato Filmowe) vznikol v roku 1969 v meste Lagów ako prehliadka poľského hraného filmu. Od roku 1990 sa z neho stal medzinárodný filmový festival s dôrazom na snímky z postkomunistických krajín strednej a východnej Európy, jeho súčasťou sú každoročne aj diskusné fóra a semináre. V minulom roku na festivale v Súťaži celovečerných hraných filmov získal slovenský film Zázrak Juraja Lehotského Špeciálnu cenu poroty a koprodukčný film Klauni Viktora Tauša si z rovnakej sekcie odniesol Cenu organizátorov Juliusza Borskiho. V Súťaži krátkych filmov získala cenu Strieborné hrozno slovenská snímka Výstava režisérov Andreja Kolenčíka a Petra Begányiho.

Viac: http://www.llf.pl/ a www.aic.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.