LokalFilmis

lokalfilmis screenshot4Hoci recenzenti vyčítali snímkam Bratislavafilm (2009) a Lóve (2011) nedostatky v scenári, dramaturgii i réžii, jedno im uprieť nemohli: s mladým slovenským filmárom z legendárnej hereckej rodiny Jakubom Kronerom do kín vstúpil živý, šťavnatý, vulgárny jazyk plný jadrných slov, ktoré pre vysokú frekvenciu strácajú urážlivý tón a stávajú sa bežným výrazivom, ba môžu mať i kladný náboj. Kronerovi hrdinovia sa z kontextu slovenskej kinematografie vynímajú paradoxne práve tým, akí sú uveriteľní, suroví, nevyumelkovaní, necenzurovaní, autentickí nielen v reči, ale i výzorom a činmi. V tom istom roku, keď do kín dorazila melodráma Lóve, objavil sa aj Kronerov animovaný seriál Lokal TV.

Do vysielania slovenských mainstreamových televízií sa hodil asi tak, ako Kronerovi hrdinovia do SSK (slovutnej slovenskej kinematografie), a tak sa čoskoro musel uchýliť tam, kam patrí: na internet. To však nijako neprekážalo. Naopak: Pišta Lakatoš, Rytmaus, Oblina, Menežeris, Moloch a ďalší sa vďaka zdieľaniu na sociálnych sieťach rýchlo stali svojráznym fenoménom. Mnohé hlášky, ale aj spôsob vyjadrovania jednotlivých postáv, časom zľudoveli, vrátili sa tam, odkiaľ prišli: do bežného života. Koľko autorov má také šťastie?

lokalfilmis-07Kdesi ďaleko v pozadí, samozrejme, cítiť úkazy South Park či Happy Tree Friends a do značnej miery i Borata, ale nie ako napodobňovaný vzor. Lokal TV hlása podobný absolútny humor bez kompromisov, no na slovenský spôsob. Neuznáva žiadne hranice, nerobí si ťažkú hlavu z korektnosti, slušnosti či vkusu. Naopak – s chuťou sa im vysmieva, rovnako ako slovenskej politike, slovenskému šoubiznisu, slovenským podnikateľom, slovenskému školstvu, Rusku, Spojeným štátom, eurobyrokratom… a v neposlednom rade i slovenským Rómom. Aj v ich prípade je humor politicky nekorektný, pozoruhodne však nie rasistický. Lokal TV aj LokalFilmis si s nemenším nasadením totiž robí prču i sám zo seba - a je mu jedno, či písmeno R čítate ako I.

lokalfilmis-06Jakub Kroner sa obklopil spolutvorcami, ktorí do seriálu aj do filmu vnášajú hravosť, rôznorodosť a pestrosť. Nielen tém, postáv a príbehov, ale aj štýlov, poetík. Vtip osciluje od osvedčených telesných zvukov a tekutín cez trapasy, nevkus, satiru, cynizmus, anarchiu, nezmysel - všetko bláznivo zveličované ad absurdum, až za samotné hranice dada. Výtvarný rukopis je na tom podobne. Vychádza z primitívnej počítačovej grafiky a karikatúry, obohatenej o prvky mestského folklóru  (pouličné nápisy, graffiti, tagy) a krikľavé farby, dotvorené digitálnymi efektmi, štruktúrami a tieňovaním. Pohyb je zámerne obmedzený a zjednodušený na základné minimum. V jednotlivých skečoch (lebo na nich celý fenomén stojí) sa vďaka tomu často stretá nečakané, prekvapivé, šokujúce. Ťažko povedať, či sa divák častejšie smeje, alebo neveriacky krúti hlavou, v každom prípade však buď odíde a viac sa nevráti, alebo sa kráľovsky zabáva.

lokalfilmis screenshot3-jpgCelovečerný LokalFilmis sa musel vysporiadať s rovnakým problémom, ako všetky dlhometrážne filmy podľa seriálov: s príbehom a jeho zmysluplným, pútavým, zábavným vyrozprávaním na ploche 80 minút, s veľkým plátnom a mohutným zvukom. Seriálová epizóda môže byť sledom scénok, výstupov, gagov i poetických nonsensov. V prípade Lokal TV dokonca skôr než o rozprávanie príbehu ide o show, v ktorej jednotlivé „hviezdy“ majú svoje pravidelné výstupy. Znesie to publikum aj na mnohonásobne väčšom priestore? (No LokalFilmis musí navyše riešiť aj to, ako sa môže uplatniť underground v mainstreame bez toho, aby prestal byť undergroundom a nestal sa normou. Lenže s týmto sa tvorcovia celkom presvedčivo vyrovnali už v prípade reklamných spotov, ktoré majú vo filme odozvu v podobe product placementu - rovnako bláznivého, ako všetko ostatné.)

lokalfilmis maxresdefaultTento filmársky gordický uzol Kroner nerozpletal ani nerozťal, ale jednoducho ignoroval: príbeh o Slovensku, ktoré sa vďaka pitnej vode stalo veľmocou, takže aj chatrče v rómskych osadách sú zo zlata a v prezidentskom paláci (či vlastne prezidentskej chatrči) úraduje Pišta Lakatoš, je iba letmo načrtnutý, uberá sa akoby odnikiaľ nikam a bez silnej pointy. Podstatnejšie sú figúrky a ich skeče. Na prvé pozretie, bez možnosti spomaliť, zastaviť či vrátiť obraz späť, len sotvakto dokáže rozoznať, zaznamenať a vychutnať si všetko čo sa z plátna valí hovoreným aj písaným slovom i obrazom. Občas to vyzerá tak, že vtipu je možno menej ako vulgarizmov, ale nemalá časť divákov beztak neodlišuje jedno od druhého. A LokalFilmis vznikol pre fanúšikov Lokal TV. Nezdržiava sa oboznamovaním, vysvetľovaním. Nestojí o nezasväteného diváka – a ak taký náhodou zablúdi do sály, vyprevadí ho bohatierskym kopancom do zadku. Suverénne totiž vie, že svoje publikum nemusí hľadať ani oň bojovať. Dobre pozná vyznávačov svojho kultu a presne vie, ako im ulahodiť. Od prvých sekúnd až po koniec záverečných titulkov.

Po Zbojníkovi Jurkovi (1976) a Krvavej panej (1980) tu teda máme tretí slovenský celovečerný animovaný film. Bude zaujímavé a určite aj veľmi zábavné sledovať, ako sa s ním slovutná slovenská kinematografia vyrovná.

lokalfilmis-posterNie že by na tom záležalo...

LokalFilmis (Slovenská republika 2015)
Dĺžka: 80 minút
Scenár a réžia: Jakub Kroner
Hudba: Marián Čekovský
Účinkujú: Marián Čekovský, Jakub Kroner, Denis "Moloch" Domaracký, Boris Bauer, Ivo Ladižinský, Jaroslav Szabo a ďalší
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.