Letný filmový seminár 4 živly

Styri zivly logoV stredu (6. augusta 2014) začína v Banskej Štiavnici 16. ročník Letného filmového seminára 4 živly. Okrem filmového a sprievodného programu, zastrešeného tohtoročnou témou MOC, sa môžu jeho návštevníci tešiť aj na zaujímavých hostí.

Slovenskí aj zahraniční filmári navštevujú 4 živly každoročne, uvádzajú svoje filmy, zodpovedajú otázky v diskusiách po premietaniach, a od vlaňajška do programu prispievajú aj master classmi. Z dvoch plánovaných master classov sa tento rok uskutoční len jeden – dokumentarista Robert Kirchhoff na ňom vo štvrtok (7. augusta) porozpráva (nielen) o fenoméne moci v kontexte svojej tvorby a v súvislosti s uvádzaným filmom Kauza Cervanová. Poľský filmár Marcel Łoziński, ktorý mal viesť druhý master class, sa seminára nemôže zúčastniť zo závažných rodinných dôvodov.

 

Vo štvrtok tiež vernisážou diel slovenských videoartových umelcov v priestore kultúrneho centra Banská St a nica Contemporary otvoria organizátori z O.Z. Transkunsthale trojdňovú prezentáciu diel vyšehradských umelcov 4zivly Neviditelna Stiavnica resizenazvanú VideoKocka. Kurátori národných kolekcií Piotr Bernatowiz (Poľsko), Szabolcs Kiss Pál (Maďarsko) a Katarína Rusnáková (Slovensko) sa zamerali na diela umelcov, ktorí výrazne zasiahli do spoločenských diskurzov a problematizujú fenomén moci. Prezentácia, ktorá rozširuje ponuku seminára o tzv. galerijný film, končí v nedeľu 10. augusta. Počas celého trvania podujatia budú môcť účastníci seminára, ale aj ktokoľvek prechádzajúci Banskou Štiavnicou, hľadať v priestoroch mesta interaktívne vizuálne performance a inštalácie, výsledky Newest media workshopu v rámci partnerského projektu Neviditeľná Štiavnica. Vizuálni umelci, programátori a performeri nimi pomocou najnovších technológií tak isto reflektujú tému 16. ročníka 4 živlov.

 

Piatkový program bude zaujímavými hosťami doslova naplnený. Jana Slezáková, jedna z riaditeliek festivalu Fest Anča, uvedie výber animovaných filmov zostavený špeciálne pre 4 živly. V piatok sa uskutoční 4zivly party resizeaj prezentácia výsledkov partnerského Letného workshopu MPhilms. V banskoštiavnickom Kine Akademik uvedú 23 účastníci zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska, Poľska a Ukrajiny svoje krátke filmy, fotografické série a performance, ktoré vytvorili počas dvoch kreatívnych týždňov na filmovom, fotografickom a performance workshope pod vedením filmárov Miša Suchého, Róberta Lakatosa a Arthura Bálinta, fotografov Juraja Fifika a Tomáša Maninu a performerov Józsefa Juhásza R. a Nastji Säde Rönkkö. Premiéra ich diel sa uskutoční za osobnej účasti všetkých účastníkov aj lektorov. Piatková noc, počas ktorej 4 živly expandujú do neďalekej obce Štiavnické Bane, bude patriť hudbe. Nemý sci-fi film Kozmický let z roku 1935 premietne seminár na nádvorí tamojšieho kina za hudobného sprievodu Stroona a Jozefa Krupu, teda dua Spoje, a do rána bude miestny hostinec Spolok hostiť párty pod taktovkou bratislavského DJ-a RNGO. Program podujatia sa snaží obsiahnuť 4zivly Detske Animacny workshop resizečo najširšie filmové spektrum, chýbať v ňom nebude ani experimentálny film. Výber Pomoc avantgardy filmové príde v sobotu (9. augusta) uviesť jeho zostavovateľ, český filmový teoretik Martin Čihák.  Sobotný filmový program doplní opäť hudba – v kaviarni Art Café sa predstaví slovenská kapela Genius locci a v čajovni Klopačka pre akreditovaných účastníkov a účastníčky pripravia párty DJ-i Dead Janitor a Stroon.
    

Filmový seminár 4 živly nezabúda ani na najmladšiu generáciu filmových fanúšikov – Detské 4 živly pripravia bohatý program v podobe dvojice workshopov, verejnosti otvorených tvorivých dielní a projekcií detských filmov. Kapacita Animačného workshopu (lektorky: Tři švestky) je naplnená, ešte stále však môžete svoje deti prihlásiť na Hudobný workshop, na ktorom pod vedením skúsených lektorov (Tono Gúth, Paula Pelić a Ľudmila Pastorková) objavia tajomstvá filmového zvuku a samy ozvučia krátky animovaný film.

Viac: www.4zivly.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.