Film Očami fotografky na festivale Cinamatik

Cinematiklogo resizeÚspešná fotografka a veľké tajomstvo, ktoré jej nedovoľovalo celý život normálne spať. Jedinou možnosťou ako sa zmieriť s minulosťou bolo celý príbeh svojej veľkej detskej lásky vyrozprávať vo filme Mateja Mináča Očami fotografiky. Vydá sa na najťažšiu cestu, na miesto, kde ako 13-ročná zažila najdesivejšie momenty svojho života. Dokáže na tejto ceste nájsť vytúžený pokoj?

Režisér Matej Mináč, ktorého filmy poznajú diváci takmer na celom svete, ostal verný téme, ktorá mu je veľmi blízka. Trilógia filmov o sirovi Nicholasovi Wintonovi, ktorý na začiatku 2. svetovej vojny zorganizoval akciu na Ocimafotografky3 resize 1záchranu 669 slovenských a českých detí, patrí v súčasnosti medzi najúspešnejšie slovenské filmy v zahraničí.
Tentokrát  režisér Mináč nakrútil osud jedného z detí, ktoré nemali to šťastie dostať sa včas do bezpečia Wintonovým vlakom. Je to osud jeho vlastnej matky, 84 ročnej Zuzany Mináčovej. Stála pri vzniku slovenského filmu, jej výtvarné fotografie ako aj snímky filmových hviezd sa stali doslova legendárnymi. A hoci táto energická žena s jej vlastným humorom a životným nadhľadom patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie, ani svojim najbližším nedovolila dlhé roky nazrieť do desivých spomienok na minulosť a roky prežité v koncentračnom tábore. Až teraz. Ocimafotografky3 resize 2V celovečernom dokumente s hranými rekonštrukciami nás Zuzana Mináčová prevedie zásadnými zvratmi 20. storočia, fašizmom, komunizmom, kapitalizmom a odhalí princípy svojej umeleckej tvorby, zákulisie fotografovania hviezd ako aj svoj dramatický osobný život.

Film bol po prvýkrát uvedený na 50. ročníku filmového festivalu  v Karlových Varoch v júli tohtoi roku. Slovenská premiéra filmu Očami fotografky sa uskutoční na festivale Cinematik v Piešťanoch 15. septembra 2015 v rámci slávnostného večera na záver festivalu. Pre zástupcov médií sa o 17.00 hod. uskutoční v Kursalone v Piešťanoch tlačová konferencia za účasti tvorcov a protagonistov.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.