Dilema odkladu Cannes na neskorší termín

Festival2019 resizeNastal malý zmätok okolo informácii týkajúcich sa 73. medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý mal byť od 12. do 23. mája 2020. Včera neskoro večer sme dostali správu od vedenia festivalu, že sa termín presúva na koniec júna a začiatok júla. (Komuniké si prečítajte na inom mieste.) Informácie čerpám z troch zdrojov, ale bola to priam detektívka sledovať protichodné správy, ktoré jedna druhú vyvracali.

Začiatočný optimizmus
Takže pekne po poriadku. Niekedy koncom februára alebo začiatkom marca (dátum neviem presne) dala poisťovacia spoločnosť Circle Group ponuku festivalu pred pandémiou, ale festival ju odmietol. Odhalil to Le Point a vzbudilo to veľký ElleFaning resizerozruch. V denníku Le Figaro (10.3.) sa okamžite vyjadril k tomu riaditeľ festivalu Pierre Lescure a umelecký riaditeľ Thierry Frémaux. „ Sme optimisti“, povedal Lescure, “dúfajúc, že epidémia bude vrcholiť koncom marca a doznievať do polovice apríla“. Najviac ho nahnevala správa o odmietnutí poistenia, bola to vraj veľmi zlá ponuka. „Ponúkli postiť nás do výšky 2 miliónov, ale náš rozpočet je 32 miliónov“. Myslím si, že to bolo skutočne nevýhodné. Odmietnutie teda bolo oprávnené. Či sa je festival poistený u inej spoločnosti sa mi nepodarilo dopátrať. A ani mi to nikto nepotvrdí. Dodal ešte, že májú dosť rezerv, aby vykryli prípadné straty a zakončil slovami, že ostanú optimisti.

Ďalšia sprcha a odpoveď
Po chvíli  mlčania sa opäť objavil článok v Le Point, že festival sa Bardem resizeneusporiada, lebo je priam nemožné očakávať, že sa ho zúčastnia krajiny ako Čína, Kórea, Irán, Taliansko a ďalšie. No takisto sa dá spochybniť, že Spike Lee (predseda medzinárodnej poroty) vydrží štrnásť dní v hygienicky nekontrolovateľnom dave. A že zrušenie festivalu vedenie čoskoro vyhlási. Povráva sa, že informácie vyniesol člen štábu.

Odpoveď nedala na seba dlho čakať. Umelecký riaditeľ festivalu Thierry Frémaux v denníku Le Monde (12.3) vyhlásil, že festival bude o dva mesiace, niet dôvodu na znepokojovanie a doteraz sa vo Francúzsku nič nezrušilo. Pracujú, filmy prichádzajú a oficiálny zoznam vybratých snímok oznámia až 16. apríla. Podľa neho všetci dúfajú, že sa ľudia upokoja a čoskoro bude po epidémii. Tilda resizeZdôraznil, že niet dôvodu pre paniku.

Príliš dlhé mlčanie
Vo všetkých serióznych novinách rezignovali pripomínať vedeniu, že situácia je vážna až, konečne, včera večer vyšla prvá zmysluplná oficiálna správa. Pravdu povediac nečudujem sa vedeniu festivalu, že tak dlho verili v úspešný priebeh 73. ročníka, lebo ide o veľké peniaze, prestíž a každý rok sa vkladá do prípravy tohto najväčšieho festivalu mimoriadne veľa úsilia. Je to robota nezávidenia hodná, ale s pandémiou nikto nerátal.

Že sa na koniec rozhodli o odklad, ktorý nie je definitívny, hovoria fakty. Nechcem unavovať štatistikou, ale na ilustráciu aspoň niekoľko čísiel z vlaňajška. V roku 2019 sa zúčastnilo festivalu 12 527 pozvaných hostí a novinárov z 121 krajín a 5528 zástupcov spoločností, ktorí sa prechádzali po chodbách paláca. A Cannes resizeto ešte nehovorím o čumiloch a obdivovateľoch hviezd. Vraj, ak je to pravda, počas festivalu je v tomto krásnom kúpeľnom meste ešte raz toľko ľudí ako obyvateľov. Tvrdí sa, že pribudne 30 000, ale podľa najnovších správ až 40 000. Nedokážem si predstaviť takého hazardéra, ktorý dopustí taký nápor v tejto situácii.

Apropo hviezdy! Ak si niekto, čo i len na moment myslel, že z prídu herci a hviezdy z USA tak je na veľkom omyle. Nikto po tej katastrofe, čo sa odohráva v Taliansku nikam ani nepáchne. Ba nikto nepríde ani zo Španielska, Veľkej Británie, Nemecka, Iránu, Číny a iných krajín.

Otázkou na zváženie ostáva, či slávne Cannes ma byť len prehliadkou filmov alebo ostať tou veľkou udalosťou, lemovanou hviezdami, ktoré k nemu už roky patria. Festival by si veľmi poškodil, keby sa toho vzdal. Veď v týchto dňoch zakázali Francúzi aj vychádzky na pláž a kúpanie. Je nám všetkým nesmierne ľúto, že to tak dopadlo, ale nielen Cannes je postihnuté, ale celý svet. Treba sa s tým zmieriť...

P.S. Prikladám niekoľko fotografií z vlaňajšieho ročníka.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.