Predsedom poroty v Cannes bude Spike Lee

FestivaldeCanneslogo resizePredsedom medzinárodnej poroty v Cannes (12.-23.máj) bude americký režisér Spike Lee. V 73- ročnej histórii tohto festivalu, píše sa v správe, sa ním po prvý raz stal tvorca čiernej pleti. Nie je však prvým nebelošským režisérom, ktorému sa dostalo tejto pocty. Predbehol ho hongkonský režisér Wong Kar-wai, vlani to bol Mexičan Alejandro Gonzáles Iñárritu a aj herečka Isabelle Adjaniova sa považuje sa osobu afrického pôvodu, lebo jej otec je Alžírčan.

Spike Lee, ktorého celé meno je Shelton Lackson Lee, prezývku Spike mu dala matka, sa môže pochváliť takými  známymi a uznávanými filmami ako Konaj správne, Malcolm X, Hra so smrťou, Najlepší hráč, Jungle Fever, Krvavé leto v New SpikeLee resizeYorku a štvorhodinovým dokumentom Hurikán Katrina: Rekviem o štyroch dejstvách. Lee 82-ročný tvorca, otec dvoch detí, má koprodukčnú spoločnosť 40 Acres and A Mule Filmworks a prednáša na univerzite v New Yorku.

Lee pred dvomi rokmi uviedol v canneskej súťaži film BlacKkKlansman a zožal s ním veľký úspech. Keď vyhlásili  vlani ako víťaza na Oscaroch snímku Zelená kniha (Green Book), Lee sa na protest otočil chrbtom k pódiu. Takto vyjadrilo svoj postoj k rozhodnutiu akademikov tento showman proti udeleniu tejto ceny, inak filmu, ktorý si tú sošku zaslúžil. Lee rád provokuje, ale jeho vystúpenia sú vždy oživením nudných podujatí. Dajme sa prekvapiť čo si tentoraz v Cannes vymyslí. MImochodom vyhlásil, že sa cíti byť vymenovaním za predsedu poroty šokovaný a zároveň šťastný.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.