Digitálna verzia pre Cannes neexistuje

Cannesplagat resizePodľa umeleckého riaditeľa festivalu Thierryho Frémauxa usporiadanie 73. festivalu v Cannes by v numerickej podobe nefungovalo, píše sa v článku denníka Le Figaro.

„Cannes nebude digitálny festival“, povedal okrem iného Thierry Frémaux. „Pre Cannes, jeho dušu a históriu, je to model, ktorý by nefungoval. Čo je to numerický festival ? Digitálny model ? Museli by sme vybaviť všetky práva.“ Pozerať Fremaux resizesa filmy Wesa Andersona alebo Paula Verhoevena na počítači je pre Frémauxa nemysliteľné, lebo sa nakrúcali pre veľké plátno. „Prečo ich chceme ukazovať digitálne ? Tvorcovia ich nakrúcali vo viere, že sa ich diela uvedú v kinosálach a so všetkým čo k festivalu patrí.“

Festival sa mal usporiadať od 12. do 23. mája a predsedom poroty mal byť americký režisér Spike Lee, ktorý by sa v tom čase pre koronavírus nemohol dostaviť. Vedenie festivalu dalo vyhlásenie, v ktorom uviedli aj úvahu, že by sa festival možno mohol uskutočniť koncom júna a začiatkom júla. Ak sa však všetky tohtoročné veľké festivaly zrušia, budú uvažovať, ako neskôr vybrané filmy prezentovať. Ale ani Cannes, ani Benátky  neuvažovali o alternatíve prezentovať ich online na obrazovkách, ako sa okamžite začalo uvažovať v tlači, povedal Frémaux. S tým nesúhlasil ani prezident benátskeho festivalu, známeho ako Mostra, Alberto Barbera. (Pôvodný termín Benátok je vždy koniec augusta a začiatok septembra, poznámka redakcie.)

Zatiaľ vedenie canneského festivalu čaká na definitívne rozhodnutie. Čakajú na verdikt primátora mesta Cannes Davida Lisnarda a ministra kultúry Francka Riestera. No zatiaľ nezaháľajú a naďalej posudzujú a vyberajú filmy.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.