Predsedom poroty v Cannes bude Alejandro G. Iñárritu

Cannesspravylogo resize„Od začiatku mojej kariéry je pre mňa festival v Cannes veľmi dôležitý“, povedal mexický režisér Alejandro Gonzales Iñárritu, ktorý bude predsedom poroty na 72. ročníku festivalu v Cannes (14. 5. – 24. 5. 2019). „Je pre mňa česť a som hrdý na to, že tohto roku budem predsedať porote.“

Dnes túto správu oznámili prezident festivalu Pierre Lescure a umelecký riaditeľ Thierry Frémaux, ktorí sú potešení, že Iñarritu ponuku prijal, lebo "nie je to iba odvážny filmový tvorca plný prekvapení, Alejandro je tiež mužom s presvedčením, umelec svojej doby," vyhlásil Thierry Frémaux.

Režisér, producent, scenárista, držiteľ piatich Oscarov odštartoval svoju kariéru v roku 2000 v Cannes. Vtedy sa v Inarritu resizeTýždni kritiky (Semaine de la critique) uviedol jeho debut Amores perros (Láska je kurva), ktorý získal v tejto sekcii hlavnú cenu a Cenu ekumenickej poroty. Film čokoro dostal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Jeho ďalšia snímka 21 gramov (2003), v ktorom hrali Sean Penn, Benicio del Toro a Naomi Watts bola takisto nominovaná na Oscara. V roku 2006 nakrútil film Babel (Brad Pitt a Cate Blanchett), získal zaň v Cannes Cenu za réžiu, Oscara za najlepšiu réžiu a tú istú cenu na Zlatých glóbusoch. V snímke Biutiful (2010) uvedenej v Cannes triumfoval Javier Bardem, ktorý si odniesol cenu za najlepšiu mužnú interpretáciou. Birdman (2015) dostal Oscara za najlepší film, réžiu, najlepší originálny scenár a kameru. O rok neskôr svoj triumf na Oscaroch zopakoval, čo málokomu podarí, so snímkou Revenant (Zmŕtvychvstanie, 2016), v ktorom dostal príležitosť Leonardo DiCaprio a konečne si prevzal vytúženého Oscara za herecký výkon. Cien dostal Iñarritu na rôznych fórach oveľa viac, ale spomenuli sme len tie najhlavnejšie.

Alejandro Gonzales Iñárritu je jedným z troch mexických režisérov (Guillermo del Toro, Alfonso Cuarón), ktorí v ostatných rokoch dominovali na Oscaroch. A Iñárritu bude zároveň prvým mexickým režisérom, ktorý sa ujme tejto funkcie a povedal, že sa tejto úlohy zhostí s vášňou a zanietením.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.