Cannes aj s účasťou slovenských filmov a tvorcov

Cannes2016logo resizeNa tohtoročnom 69. ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Cannes bude slovenská kinematografia zastúpená v najstaršej paralelnej súťažnej sekcii festivalu Týždeň kritiky. Bohatá účasť slovenských filmov a tvorcov bude na filmovom trhu Marché du Film, na sprievodných podujatiach a tradičnou súčasťou trhu už po trinásty raz bude slovensko-český prezentačný pavilón. Festival sa začne v stredu 11. mája a potrvá do 22. mája 2016.

V najstaršej paralelnej festivalovej súťažnej sekcii Týždeň kritiky (Semaine de la Critique) sa premietne krátky koprodukčný animovaný film Superbia (2016) mladej talentovanej maďarskej režisérky Lucy Tóth. Jeho dramatický príbeh sa dotýka aktuálnej témy rodových nerovností, v ktorom domorodí obyvatelia surrealistickej krajiny Superbia, SUPERBIA still3 resizekde muži a ženy žijú v oddelených spoločnostiach, čelia nezastaviteľným spoločenským zmenám po tom, čo sa prvýkrát v dejinách objavil zmiešaný pár. Slovenským koproducentom filmu je Juraj Krasnohorský zo spoločnosti Artichoke, producent a režisér filmov Tigre v meste (2012) a X=X+1 (2009). Pri vyhlásení súťažných filmov francúzsky filmový kritik Charles Tesson, riaditeľ sekcie Týždeň kritiky povedal, že „Superbia ako jediný, animovaný film v súťaži ho očaril svojou strhujúcou orgiou farieb“. Film bude na MFF Cannes uvedený vo svetovej premiére, na festivale ho čakajú tri projekcie.

V projekte Producers Network si potenciálnych partnerov pre svoje pripravované projekty bude hľadať niekoľko slovenských produkčných spoločností. Hraný film Moc režiséra Mátyása Priklera, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci, a dokument Spievajúci dom Mira Jeloka odprezentujú producenti Mátyás Prikler a Zora Jaurová zo spoločnosti MPhilms. Film Piata loď, ktorý podľa rovnomennej knižnej predlohy spisovateľky Moniky Kompaníkovej nakrúca režisérka Iveta Grófová v produkčnej spoločnosti Hulapa Film v koprodukcii so Silverart, predstaví producentka SUPERBIA still2 resizeKatarína Krnáčová. Grófovej film o deťoch, ktoré sa cítia byť viac v bezpečí na ulici ako doma, bude prezentovať spolu s dvomi pripravovanými celovečernými hranými snímkami Leto s Bernardom režisérky Martiny Sakovej o priateľstve medzi jedenásťročným chlapcom a jeho starým otcom, a Stand Up režiséra Juraja Bohuša o hľadaní a naplnení svojho sna. Producentka Wanda Adamík Hrycová zo spoločnosti Wandal Production predstaví zasa pripravovaný kriminálny triler v réžii Petra Bebjaka Čiara, v ktorom sa na slovensko-ukrajinskej hranici ako vonkajšej hranici schengenského priestoru s maximálnou mierou ostrahy stretnú príbehy troch rôznorodých ľudí.

Vo videoknižnici dokumentárnych filmov Doc Corner, ktorá je neprehliadnuteľnou súčasťou festivalových trhov, bude záujemcom o slovenskú kinematografiu k dispozícii viacero slovenských a koprodukčných dokumentov z obdobia posledných dvoch rokov. Sú medzi nimi Farby piesku (2015) Ladislava Kaboša, Kupónová privatizácia (2015) Martina Kohouta, Ťažká voľba (2016) Zuzany Piussi, Exkurzia – História súčasnosti (2015) Jana Gogolu, Posledný portrét (2015) Katye Krausovej, Okhwan na ceste za slobodou (2016) Mareka Mackoviča, Para nad riekou (2015) režisérskej dvojice Robert Kirchhoff a Filip Remunda, Očami fotografky (2015) Mateja Mináča, Trabantom do posledného dychu (2016) Dana Přibáňa a Čakáreň (2015) Pala Korca.

V etablovanom celoročnom tréningovom programe pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy pod názvom ScripTeast, ktorý bude na MFF Cannes vrcholiť záverečným stretnutím, predstavia svoj pripravovaný projekt Samko Tále – Kniha o cintoríne podľa knižnej predlohy Daniely Kapitáňovej scenáristi Michal Kollár a Tereza Oľhová. Ich trpká komédia hovorí o bláznovi a vernom pionierovi, ktorého dávno po páde režimu dobehli vlastné činy v mene pionierskeho sľubu. Tohto programu, ktorý sa zaoberá nielen vývojom scenárov, ale aj ich výraznou propagáciou, sa doteraz zúčastnilo sedem slovenských projektov, pričom prvý ročník podujatia v rokoch 2006 – 2007 so svojím scenárom filmu Dom vyhrala slovenská scenáristka Zuzana Liová.

Diváci v Cannes budú mať tiež príležitosť vidieť režijný počin mladého tvorcu Samuela Spišáka Ďakujem za krásne sviatky (2015) o malom nešťastnom chlapcovi, ktorý túži na Vianoce dostať hvezdársky teleskop. Spišák ako víťaz minuloročnej filmovej súťaže Bratislava 48 Hour Film Project (48HFP), ktorej účastníci mali počas 48 hodín vymyslieť, napísať, nakrútiť a zostrihať film, sa so svojím šesťminútovým filmom umiestnil na druhom mieste na festivale Filmapalooza v americkej Atlante, vďaka čomu sa dostal do výberu filmov, ktoré sa odpremietajú na Short Film Corner na MFF Cannes. Projekt 48HFP je najstarším podujatím tohto druhu na svete a na canneskom festivale uvádza výber najlepších filmov z celého sveta.

Už tradične bude na filmovom trhu Marché du Film spoločný prezentačný pavilón s Českou republikou.  Zahraničným producentom, distribútorom, zástupcom festivalov i novinárom poskytne informácie o slovenskej audiovízii, slovenským zasa priestor na pracovné stretnutia na prezentáciu ich projektov. Základnými prezentačnými materiálmi budú dvojjazyčný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 15 – 16 a newsletter What´s Slovak in Cannes 2016, prezentovať sa bude aj aktuálna Správa o stave slovenskej audiovízie 2015, ktorú pripravila kancelária Creative Europe Desk Slovensko. Slovenským organizátorom pavilónu i prezentácie slovenskej kinematografie na Marché du Film je Slovenský filmový ústav (SFÚ) s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.