Cannes 4: Mladosť Paola Sorentina očarila

Cannes 2015 logo resize

V nedeľu sa dozvieme komu porota na čele s bratmi Coenovcami rozdelí svoje ceny, Samozrejme, najviac každého zaujíma, kto získa Zlatú palmu. Dajme sa však prekvapiť, môžu to byť najviac preferované filmy alebo niekto o kom by sme to ani v zlom sne nepredpokladali. Tipuje sa na Morettiho Moju matku, Carol Todda Haynesa, Môj kráľ režisérky Maïwenn, Saulov Syn Lászlóa Nemesa a pribudol aj súťažný film Paola Sorrentina Mladosť (Youth). No z predpovedí sa nič nemusí splniť.

Mladosť resizeSorrentinova Veľká nádhera v Cannes nezískala nič, vynahradil to však Oscar za najlepší zahraničný film. Veľká nádhera bola chladná a nudná, ale to viac emócií je v Mladosti. Okamžite emocionálne zaujme, chytí do osídiel a nepustí. Od Sorrentina som to nečakala. Je to skutočne, po mnohých dobrých a horších filmoch, prvý vážny kandidát na Zlatú palmu. Fred (Michael Caine) a Mick (Harvey Keitel) roky trávia prázdniny v krásnom hoteli pod Alpami. Fred, skladateľ a dirigent, je už na penzii a Mick dokončuje scenár na svojom rozlúčkovom filme s kariérou režiséra a chce obsadiť doň svoju obľúbenú herečku Brendu Morel (Jane Fonda). Mladšiu generáciu zastupuje dcéra Freda, Lena (Rachel Weiss), ktorú manžel práve opustil, lebo si našiel mladšiu ženu, ktorá je lepšia v posteli a mladý talentovaný herec Jimmy (Paul Dano).Tvorca sa na svojich hrdinov pozerá láskavo Mladosť 2 resizea s porozumením. neodsudzuje, konštatuje a robí to navyše s humorom, čím aj tragické momenty odľahčí. Nečudo, že tlačová beseda k filmu bola hádam jedna z najživších. Perlil najmä 82-ročný Michael Caine. “Starý?  Zostarol dom v 38 rokoch. Odvtedy mám stále 38, s výnimkou, keď ma požiadajú, aby som išiel hore schodmi“. A pokračoval: “ Herec v mojom veku má dve možnosti hraž starca alebo smrť”. Na otázku či neprekážalo hrať nahý povedal: “Koža je dôležitá, ale je jediná, s ktorou disponujem. Verte mi aj vám sa to stane". Paolo Sorrentino sa priznal, že ho fascinovala téma "... lebo hovorí, že budúcnosť nám dáva voľnosť, a preto je to optimistický film“. Snímka mozaikovo načrtne množstvo problémov, medzi nimi aj to, že si svoju životnú cestu určíme sám a všetci by sme si mali rozmyslieť čo robíme, aby na konci nášho aktívneho života bilancia nebola tristná, ale radostaná. Snímka však nie je o starobe – dáva na výber starým i mladým.

Dheepan resizeKriminalka Dheepan Jacquesa Audiarda je jedným z filmov, ktorý rozhodne stojí za povšimnutie. Nie preto, že ho  nakrutil s neznámimi hercami zo Sri Lanky, ale pre aktuálnosť témy. Po krutej občianskej vojne v Srí Lanke imigruje do Francúzska, okrem mnohých, aj mladá žena s cudzím dievčatom (vydáva ho za svoju dcéru) a muž, ktorý stratil všetko. Usadia sa vo Francuzku, obaja pracujú, zbližujú sa, kým ich nevypátra na predmestí Paríža srílanská mafia. Tým nestačilo doma robiť neplechu, preniesli svoju vojnu gangov aj do cudzej krajiny a Dheephana do nej násilím vtiahnu. Audiard sa Udolielasky resizesíce ohradil, že sa nesnažil približit francúzsku realitu a zdôraznil: “Nechcel som nakrútiť dokument o problémoch predmestia a vojne gangov, ale príbeh o ľudoch, ktorí utiekli pred násilím, a to ich prenasleduje aj v cudzine. Podľa mňa je to skôr ľubostný príbeh, odohravajúci sa v nepriaznivých životnych podmienkach.”  Údolie lásky (Valley of Love) Guillauma Niclouxa sa odohráva v Kalifornii, kde exmanželia Isabelle (Isabelle Huppert) Gérard (Gérard Depardieu) príjmu pozvanie do Údolia smrti od syna fotografa, ktorý pred 6 mesiacmi spáchal samovraždu. Akokoľvek sa zdá byť situácia absurdná, obaja pocítia, že syn je s nimi. Tragická a trochu depresívna roaad movie stojí a padá na hereckých výkonoch dvoch veľkých hercov. Gérard svojim výzorom dnes už nikoho neočarí, ale  herec je to stále exelentný.

Chronic 2 resizeChronic Michaela Franka v hlavnej úlohe s Timom Rothom “zničila” aj otrlých novinárov. Depresívna téma doľahla skoro na každého. Architekt po smrti syna pracuje ako ošetrovateľ ľudí, ktorí dožívajú svoj život. Jeho pacienti sú v hrozných štádiách, ale David (Tim Roth) pracuje o dušu, je touto prácou takmer posatnutý a považuje ju za svoje životné poslanie. Až dovtedy kým ho nezrazí auto. Je to profesionálne dobre naktútené, Roth je dobrý herec, nemôže nič pokaziť a predsa trpká príchuť z filmu ostala možno v každom. Nikto by ma na tento film ešte raz nedostal.

Macbeth resizeFakt, že únava už doľahla aj na skúsených festivalových harcovníkov je zrejmá. Na posledný film hlavnej súťaže Macbeth Justina Kurzela sa išlo už so sebazaprením. Možno aj preto, že tému pozná hádam každý. Pozerať sa na herecké  výkony však stojí za to. Lady Macbeth hrá Marion Cotillard a Macbetha Michael Fassbender. Kto by sa odvážil si to nechať ujsť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.