V Cannes aj projekty slovenských tvorcov

SFU logo resizeSlovenskú kinematografiu je dnes možné nájsť v programoch mnohých zahraničných festivalov, našu krajinu reprezentujú úspešne. Slovenské filmy budú tento rok zastúpené aj na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes i na filmovom trhu Marché du Film. Tohtoročný 68. MFF Cannes sa začne v stredu 13. mája a potrvá do 24. mája 2015.

Slovenský film Vychladnutie medzi najsľubnejšími projektmi

Vo festivalovom programe bude naša kinematografia zastúpená na podujatí Cinéfondation – L’Atelier, ktoré vzniklo v roku 2005 na podporu vývoja novej generácie filmárov po celom svete a tento rok predstaví 15 najsľubnejších svetových filmových projektov. Ako vôbec prvý slovenský film bude jeho súčasťou pripravovaný celovečerný debut Vychladnutie mladého režiséra Györgya Kristófa, absolventa pražskej FAMU, ktorý zaujal už svojimi študentskými filmami. Príbeh jeho filmu sa začína na východnom Slovensku v rodisku tvorcu, končí sa v Lotyšsku na šírom mori a sleduje Ágostona, ktorý sa z malého mesta po zavretí elektrárne vydáva na púť cez východnú Európu. Koprodukčný film piatich krajín vzniká v produkcii slovenskej spoločnosti sentimentalfilm (Marek Urban) a nakrúcať sa začne v lete tohto roka. Jeho tvorcovia s ním už absolvovali niekoľko úspešných workshopov a prezentácií, medzi nimi napríklad aj Pitch & Feedback na MFF Karlove Vary, ktoré spoluorganizuje Slovenský filmový ústav.

 

Slovenský zástupca Marek Urban prešiel prísnym výberom

Slovenským producentom filmu Vychladnutie je Marek Urban, ktorý bude na v Cannes naším reprezentantom v projekte Producers on the Move, zameranom na medzinárodný networking medzi perspektívnymi a talentovanými producentmi z celého sveta. Marek Urban založil produkčnú spoločnosť sentimentalfilm v roku 2004 po ukončení štúdia na bratislavskej VŠMU s režisérom a producentom Ivanom Ostrochovským. Produkoval dokument Eriky Hníkovej Nesvadbovo, ktorý sa premietal v sekcii Fórum na 61. MFF Berlín 2011, kde získal cenu čitateľov denníka Der Tagesspiegel, a ako koproducent sa podieľal aj na hraných filmoch Juraja Nvotu Rukojemník či Muzika. Naposledy produkoval film Koza režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý mal svetovú premiéru na nedávnom 65. MFF Berlín tiež v sekcii Fórum. Do projektu Producers on the Move sa Marek Urban dostal medzi dvadsať vybraných mladých producentov z celého sveta pri sprísnených tohtoročných podmienkach. Stretnutie všetkých účastníkov tohto projektu sa tento rok po prvýkrát uskutoční aj na pôde slovensko-českého prezentačného pavilónu.

 

Na filmovom trhu Koza a Wilsonov

Na trhových projekciách sa tento rok predstavia dva slovenské filmy. Jedným z nich je Koza režiséra Ivana Ostrochovského o ceste bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou, ktorý do slovenských kín vstúpi až na jeseň tohto roka, no už teraz úspešne reprezentuje Slovensko na medzinárodných festivaloch. Jeho projekcia bude prístupná pre všetkých producentov, distribútorov, festivalových pracovníkov a pre filmových profesionálov registrovaných na filmovom trhu. Projekciu na trhu bude mať aj rovnocenne slovensko-český film Wilsonov režiséra Tomáša Mašína, ktorého výroba sa ukončila len v týchto dňoch. Projekt vznikol na motívy poviedky Michala Hvoreckého podľa scenára Marka Epsteina a okrem mnohých slovenských členov tvorivého tímu sa v hlavných postavách objavujú Richard Stanke, Táňa Pauhoufová či Luboš Kostelný. Ide o komédiu, ktorá sa odohráva v starej Bratislave  v roku 1919. Okrem trhových projekcií bude možné na Marché du Film na trhu dokumentárnych filmov (Doc Corner) vidieť ešte ďalšie štyri slovenské filmy, a to Comeback režiséra Mira Rema, Tak ďaleko, tak blízko Jara Vojteka, vlna vs. breh Martina Štrbu a minoritný slovenský koprodukčný poviedkový film Gottland.

 

Z ďalších sprievodných podujatí bude súčasťou platformy Producers Network slovensko-český koprodukčný projekt Decká z východu režiséra Aramisova, ktorý sa na MFF Cannes zúčastnil už so svojím krátkym filmom Cagey Tigers v sekcii Cinéfondation pred štyrmi rokmi. Decká z východu je jeho celovečerný debut, ktorý zaznamenal medzinárodný úspech už na dvoch významných koprodukčných fórach Crossroads na MFF Thessaloniki a na Baltic Event, kde súčasťou získaných cien bola aj účasť projektu na canneskom festivale v Producers Network. Okrem Aramisovho filmu sa tejto platformy zúčastní aj produkčná spoločnosť MPhilms s pripravovaným hraným projektom Moc na tému politiky a moci v súčasnej demokracii. Svojho zástupcu bude mať Slovensko tiež v etablovanom celoročnom tréningovom programe pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy pod názvom ScripTeast, ktorý v Cannes vrcholí záverečným tretím workshopom. Svoj pripravovaný projekt Kerkár v ňom predstavia scenárista a režisér Martin Repka a scenárista Adga Bavi Pain. Rovnocenný koprodukčný slovensko-český projekt Nikdy sa nevzdaj! v projekte predstaví scenárista a režisér Matej Mináč.

 

Spoločný pavilón s Českom

Na filmovom trhu Marché du film v Cannes sa Slovensko bude prezentovať už po dvanásty krát v spoločnom prezentačnom pavilóne s Českou republikou. Zahraničným návštevníkom poskytne informácie o slovenskej audiovízii, slúžiť bude aj ako priestor pre zástupcov slovenskej kinematografie na prezentáciu ich projektov. Základným prezentačným materiálom bude dvojjazyčný katalóg Slovenské filmy /Slovak Films 14 – 15, prezentovať sa bude aj aktuálna Správa o stave slovenskej audiovízie 2014, ktorú pripravila kancelária Creative Europe Desk Slovensko. Slovenským organizátorom pavilónu je Slovenský filmový ústav (SFÚ), ktorý pri príležitosti účasti slovenskej kinematografie na Marché du Film vydal aj tradičný bulletin What´s Slovak in Cannes 2015.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.