Cannes 2 : Potlesk pre Michaela Douglasa a Matta Damona

Cannes 2013 logoPravá festivalová atmosféra začala v Cannes az po premietnutí  amerického filmu  Stevena Sodeberga  Behind  the Candelabra, ktorý Francúzi nazvali Môj život s Liberacem. Režiséra inšpiroval život známeho showmana  a geniálneho klaviristu Wladziu Valentina Liberaceho, známeho ako Lee. Syn Polky a Taliana sa narodil v roku 1919 v USA a  jeho televízny seriál pod  nazvom The Liberaca Show sa vysielalal od roku 1952.

V roku 1977 v gay bare v Los Angeles mladý Scott Thorson (Matt Damon) natrafí na exchoreografa  Boba Blacka (Scott Bakula) a spolu idú na concert jeho priatela Leeho čiže Liberaceho (Michael Douglas).  Medzi  Scottom  a Leem preskoči  iskra, ktorá nadlho spojí a poznači ich životy. Po  mnohých žiarlivostných scénach sa dvojica rozíde a Candelabra 2 resizepo dlhšom čase, ked Scott už pracuje ako úradnik,  ho zomierajúci Lee na aids zavolá na rozlúčku. Vzniklo už mnoho filmov o gayoch a lesbičkach, no Sodebergova snímka, ktorá sa realizovala ako projekt HBO, je svojim, spôsobom výnimočná - réžiou i hereckými výkonmi. Bola to hádam prvá živá tlačová beseda, na aké sme boli v Cannes zvyknutí. “Legalizácia drog a miesto gayov a lesbičiek v spoločnosti sa časom vyrieši. Mňa však nezaujímali sociálne otázky, ale  príbeh dvoch ľudi”, zdôraznil Steven Sodeberg . Najviac otázok však dostali hlavní predstavitelia. “Táto úloha bola pre mňa dar lebo som prekonal  rakovinu a dokonale som sa vedel vcítiť do jeho pocitov aCandelabrajpg resizeduševného rozpoloženia “, povedal Michael Douglas. Po tomto priznaní zožal obrovský potlesk.  S Liberacem sa stretol,  keď mal 12 rokov, sedel v Rolls Royce, okolo neho bolo veľa svetla, vzruchu a  šperkov. “ Bol to šarmantný človek a môj otec ho dobre poznal. Môže sa pokladať za predchodcu Eltona Johna, s ním sa totiž začala éra veľkych show. Po prvý raz som však hral úlohu človeka, ktoreho obecenstvo pozná. Pozorne som si prezeral záznamy z jeho vystupení, sledoval jeho pohyby, gestá, aby som bol čo najdôveryhodnejši”, pokracoval v rozpravaní Douglas. Štafetu prevzal Matt  Damon : “ Bol to pre nás oboch pekný dar. Rok 1970 nebol pre mňa dôležitý, ale pre moju mamu, otca a staru mamu veľmi. Poznali Liberaceho ako brilantného  klaviristu a mali ho radi.” Na otazku ako zvladli obaja herci  fingovanu plasticku operaciu, teda zmenu tvare Matt dodal: “ Nakrúcali sme 33 dni  a v jednom  filmovacom dni nam tri razy menili masku, čo bolo náročné.” Michaela Douglasa, ktory je po chorobe už plnej forme, neobišla otázka, aká je situácia v súčasnom Hollywoode. “Nie je to dobré obdobie, najmä pre malé štúdia. Vo veľkej miere vypomáha televízia, najma HBO, veď aj tento film vznikol ako jeden z jeho projektov.” Životopisná snímka o živote a láske veľkého showmana, slávneho  klaviristu a gaya má veľke šance na niektorú z cien. Na ktorú to uvidime...

 

Borgman resizeČakajú nás však ešte ďalší veľkí hráči ako napríklad Jim Jarmusch, Roman Polanski, ale aj Alexander Payne a James Gray, ktorí sa v súťaži ešte neprezentovali. Bez ich príspevkov sa ešte festival  komplexne hodnotiť nedá. V súťaži šokoval Holanďan Alex van Warmerdan filmom Borgman. Keď na členov jednej podivnej sekty žijúcej pod zemou v lese usporiadajú hon, vyduria ich z nory, celá banda sa votrie do usporiadanej trojdetnej rodiny. Najprv si získajú manželku, postupne deti, držia ich pod drogami, zavraždia každého, kto sa im postaví do cesty, kým nezlikvidujú aj rodičov, aby sa zmocnili detí, a tak rozšírili svoje rady. Koncentrované zlo prezentuje najmä sugestívny manipulátor Camiel Borgman ( vynikajúco ho hrá Jan Bijvoet), krutý a bezohľadný šialenec. Film o absolútnom zle, je sublimátom najspodnejších pudov v človeku, ktorý si možno na nejakom falošnom vyššom princípe ani nedokáže uvedomiť následky svojich činov. Snímka v podtexte upozorňuje, že šíriace sa krutosti  sa budú musieť už v zárodku udusiť inak je naša budúcnosť ohrozená.

 

Japonci resizeKrutosťami a krvavými kúpeľmi prispeli do diskusie o vraždiacom psychopatovi a korupcii v polícii aj Japonci snímkou Wara no tate (Shield of Straw) režiséra Takashi Miikeho. „Pasiou“ mladého Kiyomaru je zniesť zo sveta malé dievčatká. Má ich na svedomí toľko, že ho nenávidí celé Japonsko. Príbeh sa začína jeho transportom na proces do Tokia, ktorý je viac ako komplikovaný. Menia sa trasy, dopravné prostriedky, ale všade sa vynoria skupiny, ktoré chcú chlapca zabiť. Bohatý otec jednej z obetí sľúbil za jeho likvidáciu jednu miliardu jenov. Suma tak závratná, že jej neodolali ani strážcovia zákona. Len dvaja mladí policajti si uvedomili, že chlapec si smrť zaslúži, ale nie bez riadneho procesu. Podobných filmov sme už videli, ale snímka je po hereckej stránke, ale najmä dokonale zvládnutými akčnými scénami a trikmi pozoruhodná.

Chateau resize„ Pri písaní scenára ma inšpirovali veci, ktoré sa mi stali, ale veľa som aj odpozorovala a čerpala z rozprávania  mojich spolupracovníkov. Teda to čo som čítala, videla, pochopila a vysnívala si. Jednoducho zúročila som svoje životné skúsenosti“, vyjadrila sa herečka, scenáristka a režisérka filmu Valerie Bruni Tedeshi, sestra Carly Bruni. Film Un château en Italie (Zámok v Taliansku) je príbehom chorého muža, jeho matky a nevydatej sestry túžiacej po dieťati. Snímka má aj pekné miesta, ale Valerie si neujasnila žáner, v ktorom chce príbeh vyrozprávať. Miestami sa to tvári vážne, potom prejde do hystérie, ba dokonca do Grande belazza resizeklauniády. Dve hodiny 22 minút trvá film Paola Sorrentina La grande belezza (Veľká krása). Hlavným hrdinom príbehu je spisovateľ Jep Gambardella (Toni Servillo), ktorý už roky nenapísal ani riadok. Starnúci seladon žije v prepychu, strieda výstredné večierky a milenky, no spokojný nie je. „Vždy som túžil nakrútiť film, ktorý skúma protirečenia, krásu, scény pri ktorých som asistoval, ľudí, ktorých som stretol v Ríme. Je to nádherné mesto, upokojujúce a zároveň plné nehmatateľného nebezpečenstva“, hovorí Paolo Sorrentino. Veľká krása pripomína súčasný Sladký život (La dolce vita) len bez Felliniho humoru a nadhľadu. Keby sa film poriadne prestrihal rozhodne by veľa získal.    
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.