Slovenka v porote na Berlinale

Berlinale_logo_resizeDramaturgička Filmového festivalu inakosti (FFi) zasadne do jednej z porôt Medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Monika Višniarová z programového tímu FFi bude spolu s ďalšími porotcami rozhodovať o cenách Teddy, ktoré získavajú filmy s teplou tematikou. „Dnes je cena Teddy hádam tým najvýznamnejším svetovým ocenením pre filmy s queer tematikou či ich tvorcov. Pre mňa osobne bude účasť v porote veľkou profesionálnou výzvou, keďže budem jednou z deviatich ľudí, ktorí rozhodnú o víťazných tituloch, a s tým súvisí nemalá zodpovednosť,“ komentovala účasť v porote Višniarová.

Už minulý rok prezentovala FFi spolu s riaditeľkou festivalu Zitou Hosszúovou na Berlinale v rámci stretnutia Queer Programmers Meeting. Ide o každoročné neformálne stretnutie, ktoré pripravujú organizátori ceny Teddy. Na Berlinale 2011 sa rozhodli dať priestor niekoľkým zástupcom Monika_Visniarova_-_dramaturgicka_FFi_resizemenších či novších queer film festivalov, aby svoje akcie predstavili. „Bolo to príjemné stretnutie, kde sme FFi priblížili ostatným a potom nadväzovali kontakty s ďalšími organizátormi festivalov, filmovými tvorcami a distribútormi,“ opisuje minuloročnú skúsenosť na Berlinale dramaturgička FFi. Ako dodala, účasť v porote cien Teddy 2012 vníma ako unikátnu príležitosť nadobudnúť nové skúsenosti, naučiť sa niečo nové od iných členov poroty a šancu pozitívne zviditeľniť slovenský teplý filmový festival.

Slovenská účasť na rozhodovaní o cenách Teddy nebude však úplnou novinkou – v roku 2000 bol jedným z porotcov režisér a vtedajší organizátor Gay Film Festivalu Slovakia Robert Šveda. Cenu Teddy udeľuje nezávislá porota ako jednu z oficiálnych cien Berlinale už od roku 1987, keď ju ako prvý dostal Pedro Almodóvar za film Zákon túžby. Cena môže byť udelená filmu z ktorejkoľvek programovej sekcie na Berlinale.

Na berlínskom festivale bude tento rok i ďalší zástupca Slovenska. Študent VŠMU Matúš Krajňák bude porotcom v sekcii Perspektive Deutches Kino, ktorá sa zameriava na nové nemecké filmárske talenty. V minulosti sa predstavil Krajňák svojou tvorbou aj na Filmovom festivale inakosti. V roku 2010 mal na festivale premiéru jeho film Praví chlapi.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.