Berlinale 2012 sa blíži


Berlinale_logo_resizePondelkové správy z Berlinale potešili hlavne v Maďarsku a Rusku. Do súťaže vybrali dva filmy z krajín bývalého východného bloku. Maďarský film režiséra  Benedeka  Fliegaufa Csak a szél (Len vietor), ktorý bol nakrútený v koprodukcii s Nemeckom a Francúzskom. V hlavných úlohách sa objavia  Lajos  Sarkány, Katlin Toldi, Gyöngyi Lendvai a Géza Jungwirth. Ruský film  Jayne Mansfield's Car bol nakrútený v koprodukcii s USA. Režisérom a hlavným predstaviteľom filmu je  Billy Bob  Thornton, hrajú v ňom aj  Robert Duvall, John Hurt a Kevin Bacon. Diváci uvidia aj najnovší taliansky film bratov Tavianiovcov Caesar Must Die. Mimo súťaže zaradili aj film herečky  Angeline Jolie, ktorá sa podpísala pod réžiu. V cykle Panorama  budú uvedené aj dva  koprodukčné filmy z bývalej Juhoslávie  - Parada (Srbsko-Chorvatsko-Slovinsko) režiséra Srdjana DragojevičaThe Woman Who Brushed Her Tears (Macedonsko-Nemecko-Slovinsko-Belgicko) režisérky Teony Strugar Mitevskej.

 

Nesporne najväčšou hviezdou festivalu bude americká herečka Meryl Streep (1949), ktorá získa na Berlinale  čestného Zlatého medveďa za Meryl_Streep_resizeceloživotné dielo. Do programu je zaradená retrospektíva jej šiestich filmov. Nechýbajú medzi nimi dva filmy  za ktoré získala Oscary – Kramerová versus  Kramer a Sofiina voľba. Streepová bola nominovaná na Oscara až  16-krát a 7-krát na cenu Zlatý glóbus. V Berlíne získala  Cenu Kamera (1999) a Strieborného medveďa (2003) za najlepší ženský herecký výkon vo filme Hodiny spolu s Julianne Moore a Nicole Kidman. Najnovšie ju uvidíme vo filme Železná lady, ktorý chystá od 1. marca  uviesť do slovenských kín Magic Box. Film už uviedli v Anglicku. Kritika nebola nadšená, dokonca britský premiér David Cameron  vyhlásil , že  sa  čuduje, že v televízii BBC bol nakrútený film o žijúcej osobe - bývalej premiérke  Margaret Thatcherovej, ktorá vládla v Anglii v rokoch  1979-1990. Dokonca povedal, že mal byť nakrútený až po jej smrti (narodila sa  13.10.1935). Film nakrútila režisérka  Phyllida  Lloyd, ktorá Meryl Streep obsadila do svojho režijného debutu -  muzikálu Mamma Mia!, ktorý je známy aj  z našich kín. Meryl Streep je  nominovaná  na Zlatý glóbus a pravdepodobne získa aj nomináciu na Oscara.

Slovensko bude zastúpené na  Európskom filmovom trhu  od roku 2006 už po 7 raz  v stánku 130  Central European Cinema, spolu s Českom a Slovinskom. Poľsko a Maďarsko, ktoré  bývali  v spoločnom stánku, budú mať na Berlinale 2012 osobitné stánky. Filmy na Berlinale 2012 budú premietané v 14 kinách a v 49 kinosálach. Najväčšie kino je Berlinale  Palast s 1600 miestami a plátnom 17,5 x 8 metrov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.