Barbakan 2012 otvorí dráma Ony

Barbakan logo resizeFestival Barbakan 2012 oficiálne otvorí svoj program v stredu 10. októbra 2012 o 20:00 v kinosále banskobystrického Pamätníka SNP otváracím ceremoniálom a projekciou snímky Ony (Elles, r. Malgorzata Szumowska, 2011).

Francúzsko-poľsko-nemecká dráma predstaví Juliette Binoche v úlohe novinárky, matky a manželky Anny, ktorá sa zoznámi s dvomi vysokoškolskými študentkami, privyrábajúcimi si na štúdium vykonávaním najstaršieho remesla. Anna o smutnej realite píše článok, téma ju však pohlcuje čoraz viac a postupne zasahuje aj do jej súkromného života. Film rozpráva o jave, ktorý sa čoraz bežnejším stáva na univerzitách mnohých európskych krajín. Kto je zodpovedný za morálny úpadok mladej generácie? Môžeme viniť celú spoločnosť alebo pátrať po zlyhaní najskôr u seba samých?

 

elles3 resizeRežisérka Malgorzata Szumowska zaujala na medzinárodnom poli už počas štúdia na filmovej škole v Lodži. Jej dokumentárny film Ticho (Cisza, 1998) uviedol festival v Cannes a ocenili ho mnohé ďalšie svetové festivaly. Na pole celovečerného filmu vstúpila Szumowska hraným filmom Šťastný človek (Szczesliwy czlowiek, 2000), za ktorý bola nominovaná na Európsku filmovú cenu v kategórii Objav roka. O štyri roky neskôr potvrdila svoj status nádejnej režisérky filmom Ono (Ono, 2004) a nasledujúci film 33 scén zo života (33 sceny z źycia, 2008) odmenila porota na prestížnom festivale v Locarne Špeciálnym uznaním a na Národnom festivale poľských filmov v Gdyni získal dokonca 5 ocenení.

 

elles resizeBarbakan uvedie otvárací film i jeho reprízu v rámci sekcie Ozveny filmových festivalov, jednej zo šiestich sekcií svojej filmovej časti. Okrem nej sa môžu diváci a diváčky tešiť na filmy rozdelené do sekcií Fokus na iránsku kinematografiu, Profil Marcina Wronu, Domáca úroda, Ženy v ozbrojení a Súťaž krátkych filmov.

 

Bohatý program ponúka aj hudobný Barbakan. Z USA príde zahrať uznávaný Taylor McFerrin, z Veľkej Británie hudobník známy ako Drums of Death, zo susedného Maďarska Volkova Sisters, z Českej republiky kapela Please the Trees a domácu scénu budú zastupovať zoskupenia The Cubes, Zlokot, Vetroplach, Kubo Ursiny & Provisorium, Plastic Swans či Got Blue Balls.

 

Výtvarná časť Barbakanu začala už v stredu 3. októbra 2012 vernisážou výstavy Z druhej ruky autoriek Marianny Mlynarčíkovej, Nóry Ružičkovej a kurátorov Zuzany Majlingovej a Michala Šedíka. Expozícia bude v Bethlenovom dome prístupná do 11. novembra 2012.

Viac: kwww.barbakanfest.sk .

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.