Súťažná sekcia filmového Barbakanu - filmy z celého sveta

Barbakan logo resizeFilmová časť festivalu Barbakan 2012 ponúka tento rok okrem piatich nesúťažných aj jednu súťažnú sekciu. Už štvrtý rok ňou bude Súťaž krátkych filmov, do ktorej finálneho výberu sa tentoraz dostalo 15 snímok z 9 krajín sveta. Hrané, dokumentárne i animované diela budú súťažiť o Grand Prix festivalu, udeľovanú v spolupráci s filmovým portálom Filmpress.sk a honorovanú sumou 600 €. Ocenenie jednému z filmov udelí aj publikum - Cenu divákov finančne zastrešuje mesto Banská Bystrica sumou 300 €.

Rôznorodé súťažné filmy bude hodnotiť trojčlenná porota, zložená z filmových profesionálov a zástupkyne mesta. Iránčan Mehdi Naderi začínal ako divadelný režisér, postupne však svoju pozornosť zameral na filmové umenie a v súčasnosti pôsobí ako režisér, scenárista, strihač, producent a odborný konzultant. V roku 2010 nakrútil svoj celovečerný debut Zbohom, Bagdad (Behrud Bagdad), ktorý Irán poctil národnou nomináciou do boja o Oscara za najlepší cudzojazyčný film barbakan2011snpbb resizea ktorý Barbakan uviedol vo svojom minuloročnom programe. Pre aktuálny ročník festivalu zostavil Mehdi spolu s Mohammadom Atebbaiom sekciu Fokus na iránsku kinematografiu.

 

Poetka, prekladateľka a filmová teoretička Mária Ferenčuhová od roku 2003 vyučuje na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. V rokoch 2004-2007 bola prorektorkou VŠMU pre medzinárodnú spoluprácu, vedu a výskum a styk s verejnosťou. Od roku 2010 do roku 2012 bola prodekankou FTF VŠMU  pre zahraničnú spoluprácu. Prekladá z francúzštiny (Paul Virilio, Jean Echenoz, Amélie Nothomb, Philippe Sollers, Samuel Beckett, etc.), je autorkou vedeckej monografie Odložený čas. Filmové pramene, historiografia, dokumentárny film a troch zbierok poézie - Skryté titulky, Princíp neistoty a Ohrozený druh.

 

Barbakan2011 resizeMonika Pastuchová, hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica, absolvovala Katedru žurnalistiky Univerzity Komenského a roky pôsobila v bratislavskom i banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu ako redaktorka a moderátorka. K umeniu má blízko - od šiestich rokov hrá na klavíri a sama seba označuje za pasívnu klaviristku. Filmové ani výtvarné umenie jej rovnako nie sú cudzie a z pozície zástupkyne mesta víta iniciatívu Barbakanu ako nositeľa inej - nekomerčnej - kultúry do Banskej Bystrice, v ktorej osoh podobnej aktivity podľa jej slov pretrvá.

 

Vyhlásenie výsledkov Súťaže krátkych filmov, spojené s projekciou víťazných snímok, prebehne v sobotu 13. 10. 2012 o 17:00 v Záhrade - Centre nezávislej kultúry. Vstupenky na festival si v predpredaji zakúpite na webovej stránke festivalu www.barbakanfest.sk v sekcii Vstupenky.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.