Banskobystrický Barbakan zabával a tešil

Barbakan_2011_logo_resizeFilmový Barbakan sa tešil historicky najväčšej účasti divákov, ktorých nalákali najmä oceňované filmové hity Melanchólia, Drive a Cigán, ale aj distribučné predpremiéry snímok Tri a Viditeľný svet.


V Súťaži krátkych filmov,  v kategóriách hraný, dokumentárny a animovaný film súťažilo o ocenenie  41 diel z 18 krajín sveta. Štvorčlenná porota (Veera Lehtola, Joonas Rutanen, Marcel Pázman a Marek Dobeš) okrem štyroch štatutárnych ocenení udelila aj dve špeciálne uznania. Najlepším hraným filmom sa stala nemecká snímka Šedé líšky, spomedzi animovaných filmov vybrali porotcovia švajčiarsky Spánok, z dokumentárnych uznali za najlepší argentínsky Enterprise. Grand Prix za najlepší film súťaže získal film z produkcie pražskej FAMU – Holka 180. Špeciálne uznanie za najlepší scenár udelila porota anglickej snímke Deerfall a za najlepšiu animáciu českej snímke Graffitiger.

Okrem porotcov hostil filmový Barbakan aj niekoľko domácich tvorcov, ktorí prišli uviesť svoje filmy, zaradené do sekcie Domáca úroda. Martin Šulík, Peter Krištúfek, Ivana Laučíková a František Krähenbiel ochotne zodpovedali otázky banskobystrického publika, Peter Bebjak sa dokonca neváhal zúčastniť badmintonového turnaja v drese festivalového tímu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.