Art Film Fest inšpiroval aj prednáškami a diskusiami

ArtFilmFestlogo resizeSúčasťou programu Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa tento rok prvýkrát stali tzv. Inspirational Days. V  rámci ich programu porozprávala trojica mladých európskych tvorcov o svojich celovečerných filmových debutoch a v spoločnej diskusii porovnali prístupy a možnosti nakrúcania v jednotlivých krajinách.

  Pozvanie zúčastniť sa Inspirational Days prijala trojica mladých režisérov zo Slovenska, Poľska a Maďarska.  Slovenský režisér Teodor Kuhn rozprával o príprave, nakrúcaní i distribúcii svojho tohtoročného filmového debutu, drámy Ostrým InspirationDays resizenožom. Poľský tvorca Piotr Domalewski po premietaní svojho filmu Tichá noc (Cicha noc, 2017) ozrejmil, ako snímka vznikala a akú cestu má za sebou. Maďarský filmár Mihály Schwechtje rovnako porozprával o svojom filme Nebezpečné city (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 2018), ktorý sa stal v domácej krajine veľkým hitom. Spolu s moderátorom Michalom Tallom ponúkli tvorcovia unikátny pohľad do zákulisia filmovej tvorby v našom geopolitickom kontexte.

Pod značkou VFX sa skrýva oblasť vizuálnych filmových efektov, ktorá dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť väčšiny filmových produkcií. Festivalovému publiku svoju prácu predstavili tvorca vizuálnych efektov Lukáš Jankovčin, režisér a animátor Andrej Kolenčík, experimentálny tvorca Tibor Meliš, alebo Ľubomír Timko a Marek Ježo zo slovenského štúdia Blue Faces. „Veľmi nás potešili priaznivé ohlasy, ktoré sme počas pondelka, utorka a stredy zbierali. Príjemne prekvapila účasť na programoch Inspirational Days aj VFX Day zo strany divákov, vrátane záujmu stredných škôl. Zapojení filmári hodnotili program kladne a my v ňom určite plánujeme pokračovať v nasledujúcich rokoch,“ povedala Erika Paulinská, koordinátorka industry programu Art Film Festu.  

Industry program je venovaný primárne filmovým profesionálom a všetkým, ktorí chcú vidieť do zákulisia vzniku Inspiration resizefilmových diel. Piatok bol dňom venovaným televíznej tvorbe. TV Industry Day ponúkne vo svojom programe trojicu prípadových štúdií a unikátnu panelovú diskusiu. Prípadové štúdie pripravia producenti Vratislav Šlajer z českej produkčnej spoločnosti Bionaut, Adriana Kronerová zo slovenského InOut Studia a Rastislav Šesták z DNA Production. Rovnaká zostava bude diskutovať v panelovej diskusii spoločne s trojicou generálnych riaditeľov slovenských televízií – Jaroslavom Rezníkom (RTVS), Marcelom Gregom (TV JOJ) a Matthiasom Settelem (TV Markíza). Do diskusie sa zapojí aj Martin Šmatlák, riaditeľ Audiovizuálneho fondu a moderátorkou bude Zuzana Mistríková, prezidentka Asociácie nezávislých producentov. Témou diskusie bude prínos televíznych vysielateľov k filmovej tvorbe a prínos nezávislých producentov k tvorbe televíznej.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.