Víťazným filmom Art Film Festu je snímka Glory

SprávnelogoSlávnostným ceremoniálom v košickej Kunsthalle vyvrcholil v sobotu večer 25. ročník Art Film Festu Košice. Hlavnú cenu festivalu – Modrého anjela za najlepší film – získala bulharsko-grécka snímka Glory.  Príbeh o obyčajnom železničnom robotníkovi, ktorý sa presvedčí, že statočnosť a čestnosť sú v dnešnom svete už len na smiech, vyhrala spomedzi 12 titulov hlavnej súťaže.

Medzinárodná porota hraných filmov udelila okrem hlavnej ceny za najlepší film i ďalšie ocenenia, medzi ktorými bodovalo aj Slovensko.  Cenu Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon získala slovenská herečka Dominika Glory2 resizeMorávková z filmu režisérky Terezy Nvotovej – Špina. Ten ocenili aj hlasujúci diváci a získal tak Divácku cenu JOJ Cinema pre najlepší európsky film. Snímku môžu aktuálne vidieť  aj návštevníci slovenských kín. Cena Modrý anjel za najlepší krátky film putuje z Art Film Festu Košice do Indonézie, odkiaľ pochádza víťazná snímka O pôvode strachu.

Art Film Fest Košice uviedol od 16. do 24. júna viac ako 170 filmov a zúčastnilo sa ho mnoho známych osobností. Ceny Magda resizeHercova misia, ktoré Art Film Fest udeľuje od roku 1995, získali Ondřej Vetchý a Magda Vášáryová. Po prvý raz bola udelená aj Cena prezidenta festivalu, ktorou hneď v úvode ocenili Jiřího Bartošku a Máriu Kráľovičovú. Ceny Zlatá kamera si odniesli slovenský režisér Dušan Trančík a český režisér Jan Hřebejk.


,,Art  Film Fest sa oproti minulému roku určite posunul k Trancik resizelepšiemu. Filmové projekcie navštívilo o poznanie viac divákov. Rovnako pozitívne reagovali návštevníci na pridané sprievodné podujatia, u ktorých oceňovali ich rôznorodosť a príťažlivosť. Dnes, keď sa končí 9-dňový maratón filmov (ale aj koncertov, prednášok, talk show, výstav a masterclassov) je možné pri  všetkej skromnosti poznamenať, že mnohí ľudia už vedia, aká je podoba moderného filmového festivalu. Jednoducho, Art Film Fest zapúšťa v Košiciach pevné korene,“ zhodnotil 25. ročník AFF Peter Nágel, umelecký riaditeľ festivalu.

Zoznam ocenených filmov

Najlepší film
Glory
(Bulharsko, Grécko)
réžia Kristina Grozeva a Peter Valchanov
Za brilantné stvárnenie tragikomického príbehu boja obyčajného človeka za vlastnú dôstojnosť a spravodlivosť. Film originálne a svojrázne vychádza z tvorby veľkých majstrov sociálnej satiry. Téma a spracovanie diela priťahuje diváka, zároveň  však nestráca ľahkosť a umeleckú kvalitu. V dnešnej dobe  je to veľmi užitočný film.
 
Najlepšia réžia
Western
(Nemecko, Bulharsko, Rakúsko)
réžia Valeska Grisebach
Za kolektívny portrét skrývajúci osobný príbeh, ktorý je citlivou psychologickou a sociálnou analýzou medziľudských vzťahov medzi nemeckými robotníkmi a bulharskými vidiečanmi. Film podnecuje diváka k zamysleniu, kde je naše miesto v Európe.
 
Najlepší ženský herecký výkon
Dominika Morávková vo filme Špina
(Slovensko, Česko)
réžia Tereza Nvotová
Za veľmi presvedčivý herecký výkon v roli Leny, ktorá sa ako dospievajúce dievča stáva obeťou strašného činu s veľmi vážnym vplyvom na jej psychiku.
 
Najlepší mužský herecký výkon
Baldur Einarsson a Blaer Hinriksson vo filme Kamenné srdce
(Dánsko, Island)
réžia Gu?mundur Arnar Gu?mundsson
Za úprimnosť a autentickosť ich hereckých výkonov v roli mladých chlapcov, u ktorých sa sexualita len prebúdza a ktorí sa musia vysporiadať s rozdielnosťou svojej sexuálnej orientácie a bojovať o prijatie v spoločnosti.

Special Mention
Pustovníci
(Nemecko, Rakúsko)
réžia Ronny Trocker
Za vizuálne pôsobivé zachytenie horského vidieckeho prostredia, ktoré sa pomaly vyľudňuje. Hrdinovia bojujú s pocitom samoty a blížiaceho sa konca. Obraz miznúceho sveta fascinuje a pohlcuje diváka.

Special Mention
Barbora Bobulová za herecký výkon vo filmoch
Čisté srdcia
 (Taliansko)
a
 Po vojne
(Francúzsko, Taliansko)
Za jej presvedčivý a hlboký herecký vklad, ktorý výrazne prispel k nekonvenčnému stvárneniu postavy matky.

Divácka cena JOJ Cinema pre najlepší európsky film
Špina

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.