Víťazi 24. MFF Art Film Fest Košice

ArtFilmFestKosicelogo resizeSlávnostným večerom sa skončil 25. júna 24. MFF Art Film Fest Košice. Festivalový program zahŕňal 15 programových sekcií, kde sa uviedlo 160 filmov z 57 krajín celého sveta, ktoré sa odpremietali v 225 kinoprojekciách. V priebehu večera boli udelené štatutárne ceny festivalu i nové festivalové ocenenia, ktoré boli novinkou Art Film Festu.

Medzinárodnú súťaž hraných filmov hodnotila porota v zložení fínska herečka Kati Outinen, slovenská herečka Vica Kerekes, venezuelský režíser a scenárista Lorenzo Vigas, český filmový a divadelný režisér i scenárista Petr Kolečko a viceprezident a zodpovedný redaktor najrenomovanejšieho filmového periodika na svete Variety a gestor novej programovej sekcie Art Film Festu “Variety Select Art Films" Steven Gayos, ktorá bol predsedom poroty.

 

Cenu Modrý anjel za najlepší film festivalu získal izraelsko-americko-nemecký film Stanicas 48 režiséra Udiho Aloni.
Modrého anjela za najlepšiu réžiu porota udelila Emirovi Bajgazinovi za kazašsko-francúzsko-nemecký film Ranený anjel.
Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon porota udelila herečke Michaline Olszańskej za úlohu vo filme Ja, Olga Hepnarová dvojice režisérov Tomáš Weinreb a Petr Kazda.
Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon získal Tamer Naraf, hlavný predstaviteľ, ale aj spoluscenárista izraelsko-americko-nemeckej snímky Stanica 48 režiséra Udiho Aloni.

Porota sa rozhodla udeliť jedno Špeciálne ocenenie španielsko-francúzsko-marockej snímke Mimóz režiséra Olivera Laxe.
Novú divácku cenu, ktorá bola zameraná na európske filmy získala francúzsko-belgická snímka Saint Amour, režisérskej dvojice Benoit Delepine a Gustave Kervern.

 

V medzinárodnej súťaži krátkych filmov sa rozdalo viacero ocenení, o ktorých rozhodovala trojčlenná porota v zloženi britský režisér Simon Ellis, novozélanská novinára Carmen Gray a programový riaditeľ medzinárodnhého festivaslu Anifilm

 

Modrého anjela za najlepší krátky film získala nemecká snímka Symblické hrozby trojice tvorcov Mischa Leinkauf, Lutz Henke a Matthias Wermke.
Špeciálnu cenu udelila porota poľskému filmu Ameryka režisérky Aleksandry Terpińskej.
Druhú špeciálnu cenu získala rumunská snímka Ostreľovačské hniezdo 0068 režiséra Radu Bărbulescu.

 

Zlatým klincom večera sa stalo vyhlásenie prestížneho ocenenia Zlatá kamera za celoživotné dielo. Po Stephenovi Daldrym sa stal druhým laureátom Zlatej kamery Sir Alan Parker – mimoriadna osobnosť svetovej kinematografie, tvorca nezabudnuteľných filmov a držiteľ mnohých festivalových a filmových cien. Ocenenie režisérovi odovzdal čerstvý laureát ceny Hercova misia Karel Roden.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.