Daldrymu odovzdali Zlatú kameru kolegovia z Hollywoodu

ArtFilmFestKosicelogo resizeDruhý festivalový deň na Art Film Feste v Košiciach priniesol prvé veľké prekvapenia i silné emócie. Celý deň patril prvej hviezde, ktorá tento rok na Slovensko dorazila, aby si prevzala prestížne ocenenie Zlatá kamera britskému režisérovi Stephenovi Daldrymu.

Stal sa prvým tohtoročným laureátom ocenenia Zlatá kamera na 24. ročníku Art Film Festu. Do Košíc priletel na dva dni a po celý čas sa neúnavne venoval médiám, fanúšikom i organizátorom festivalu a filmovým kolegom zo Slovenska. „Pán Daldry sa v prvý deň svojej návštevy zúčastnil na slávnostnom otváracom ceremoniáli festivalu a osobne uviedol Daldry resizeprojekciu svojej snímky Odpad (Trash). Jeho druhý deň na Art Filme sa začal tlačovou konferenciou s médiami, pokračoval ďalšími rozhovormi s novinármi a následne absolvoval Masterclass – odbornú prednášku pre verejnosť, počas ktorej porozprával o svojej tvorbe a pracovných postupoch,“ informovala tlačová tajomníčka festivalu Eva Fúriková.

Počas tlačovej konferencie s médiami si uznávaný britský filmár zaspomínal práve na náročné nakrúcanie spomínanej snímky Odpad (Trash), ktorú v predošlý večer bezprostredne po prílete na Slovensko osobne uviedol divákom v Kine Úsmev. „Bolo to veľmi neobvyklé nakrúcanie. Pracovali sme s nehercami v náročných podmienkach a často sme museli improvizovať.“ Okrem iného tiež prezradil, že s mnohými herečkami, s ktorými počas tvorby svojich filmov spolupracoval, je dodnes blízky osobný priateľ. Ako dodal, práve vďaka pozvaniu na Art Filmu Fest sa na Slovensku ocitol po prvýkrát. Popoludní sa Stephen Daldry zhostil úlohy rečníka počas odbornej prednášky Masterclass v košickom Kulturparku. V prítomnosti fanúšikov prezradil mnohé detaily zo zákulisia súčasnej britskej kinematografie i svoj názor na aktuálnu tému digitalizácie a jej vplyvu na ďalší vývoj filmového priemyslu. V hľadisku nechýbali vzácni hostia zo slovenských delegácií, ktorí na Art Film pricestovali – medzi nimi i Marko Igonda, Dorota Nvotová, Alexander Bárta či Henrieta Mickovičová.

Ceremoniál odoévzdania ceny Zlatá kamera v Kunsthalle viedol prezident Art Film Festu Milan Lasica a herečka Petra Vajdová, ktorá priznala, že ju režisérova Masterclass výnimočne inšpirovala. Organizátori na čele s generálnym manažérom Rudolfom Biermannom pre festivalovú hviezdu pripravili obrovské prekvapenie, ktoré laureáta dojalo k slzám. Prezentovať jeho osobnosť a raketovú kariéru totiž prišiel Daldryho priateľ z detstva, britský producent Mike Downey. Ten o dlhoročnom kamarátovi prezradil nejednu humornú príhodu, napríklad o kradnutí hotelového rečníckeho pultu, a podpichovačne odhalil, že sú priateľskými rivalmi v tenise aj v práci a spája ich okrem iného aj averzia voči matematike. Samotné ocenenie Stephenovi Daldrymu odovzdal herec David Kross, predstaviteľ hlavnej mužskej postavy úspešného filmu Predčítač (The Reader), ktorý Daldry režíroval. Pri ďakovnej reči to Daldry priateľovi svojsky vrátil: „Ďakujem priatelia, že ste ma pozvali do tohto prenádherného mesta, ktoré som už mal možnosť trochu spoznať. Ľudia sa ma neraz pýtajú, ktorý je môj najobľúbenejší film. To je taká otázka, ako keď máte povedať, ktoré svoje dieťa milujete viac. Veď všetky milujeme rovnako. Ale pravdou je, že takých tých prúserákov a neschopáčikov zvykneme milovať viac,“ povedal Daldry a ukázal pritom s úsmevom práve na Mikea a Davida. Hostia si po odovzdaní ocenenia vychutnali projekciu filmu Predčítač (The Reader).
 
V utorok 21. júna sa k osobnostiam pridá najslávnejší srbský herec Lazar Ristovski, ktorému organizátori v stredu 22. júna slávnostne odovzdajú ocenenie Hercova misia. Následne si ocenenie Hercova misia prevezme i český herec Karel Roden (25. júna) a záver festivalu bude patriť hviezdnemu britskému režisérovi, legende strieborného plátna Sirovi Alanovi Parkerovi, ktorý si počas záverečného ceremoniálu prevezme ocenenie Zlatá kamera.

Foto: Peter Reefe
Viac : http://artfilmfest.sk/

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.