Láska a anarchia na Art Film Feste

Art Film Fest logoMimoriadne sci-fi o blízkej budúcnosti Ruska, kontroverzný pohľad za dvere rakúskych pivníc, fascinujúca úvaha o živote námorníkov aj netypický čínsky film noir. Programová sekcia Art Film Festu - Láska a anarchia - tradične ukazuje slovenskému publiku najnovšie trendy nezávislej kinematografie. Od 19. do 26. júna si festivaloví diváci v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne budú môcť pozrieť experimentálne a avantgardné novinky rešpektovaných režisérov.

„Tieto filmy predstavujú alternatívu k bežným, tradične spracovaným filmom. Sú často experimentom vzhľadom k hlavnému prúdu kinematografie a ukazujú, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať filmová reč,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Martin Ciel. WORLD OF KANAKO THE - Still 3 resize„Poetika vybraných filmov je rôzna – od dokumentu cez experimentálnu esej až k hranému filmu. Majú naozaj spoločné len to, že sú o láske k filmu a že anarchisticky pristupujú k spôsobom zobrazovania, k žánru. A je pravda, že väčšinou o láske aj rozprávajú – o láske k žene, k zbrani, k práci, o láske k Bohu,“ doplnil.

 

S novým filmom sa na Art Film Fest vráti držiteľ Zlatej kamery, nekompromisný a radikálny rakúsky tvorca Ulrich Seidl. V dokumentárnej snímke V pivnici (In the Basement) si na mušku zobral pre Rakúsko stále kontroverznú tému: čo sa skutočne deje za dverami rakúskych pivníc. Po odhalení sexuálnych zločinov Josefa Fritzla, ktorý v tajnej pivnici 24 rokov skrýval a znásilňoval svoju dcéru a po odhalení príbehu sexuálnej obete Nataschi Kampusch sa mnoho rakúskych umelcov snažilo uchopiť tieto horory. Ako sám Seidl hovorí, Rakúšania trávia vo svojich pivniciach viac času ako vo svojich obývačkách a oddávajú sa tu svojim koníčkom, vášňam aj potrebám či obsesiám. Svojim špecifickým rukopisom teraz ponúka divákovi cestu do hlbín „rakúskej“ duše – zobrazuje „pivničné“ životné príbehy korpulentných sexuálnych otrokov aj nadšených trubkárov inklinujúcich k fašizmu. Film plný vyhranených – smiešnych i odpudivých okamihov – mal svetovú premiéru na prestížnom filmovom festivale v Benátkach.

 

POD ELEKTRICKYMI OBLAKMI resizeMinulý rok Art Film Fest v sekcii Láska a anarchia uviedol životné a súčasne posledné dielo hviezdy sovietskej a ruskej kinematografie – vynikajúceho režiséra Alexeja Germana  Je ťažké byť bohom. Teraz na festivalové plátna prichádza snímka jeho syna Alexeja Germana jr. ocenená Strieborným medveďom za výnimočný umelecký vklad na Berlinale. Mimoriadne zvláštne sci-fi Pod elektrickými oblakmi (Under electric clouds) sa odohráva v roku 2017, presne 100 rokov od Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Dystopia o blízkej budúcnosti Ruska je rozdelená do ôsmich krátkych poviedok, v ktorých sa premieľa široká vzorka protagonistov – architekt nedostavaného mrakodrapu, chudobný ruský intelektuál či kirgizský tulák. Spoločne skúmajú dominantný motív Germanových filmov – napätie medzi slobodou a neslobodou v ruskej spoločnosti.

 

 

V kolekcii 11 filmov sa premietne aj slávny film, ktorý získal v minulom roku Zlatého medveďa za najlepší film na CIERNE UHLIE resizeBerlinale Čierne uhlie, tenký ľad ( Black Coal, Thin Ice) čínskeho režiséra Diao Yinana. Netypický detektívny triler, ktorý čerpá z najlepšej tradície film noir, poteší nielen milovníkov žánru, ale aj fanúšikov neobvyklých naratívnych a formálnych riešení. Najnovší film Lisandra Alonsa Jauja je historický, čo je pre tohto režiséra netypické. Rozpráva príbeh dánskeho inžiniera, v podaní hviezdneho Vigga Mortensena, ktorý koncom 19. storočia pracuje pre argentínsku armádu v pustej Patagónii. Jednej noci zmizne jeho dcéra a on sa vydáva po jej stopách. Jeho putovanie sa stáva akousi existenciálnou cestou bez

TRANSAT photo E resizekonca mimo času a priestoru. Filozofickú metaforu o našich životoch prinesie i film Transatlanique kanadského tvorcu Félixa Dufour-Laperrièra. Obrazovo fascinujúca úvaha o osamelom živote námorníkov na tankeri v strede Atlantiku zobrazuje silný kontrast medzi rutinou a živlami. O zmysle života, ale z pohľadu 30-ročného mladíka, rozpovie maďarský film Sú veci divné a nevysvetliteľné (For Some Inexplicable Reason) mladého debutanta Gábora Reisza. V šarmantnej snímke, ktorá po premiére na festivale v Karlových Varoch nadchla svojim sviežim pohľadom a humorom, vystopovali kritici dokonca dotyk filmov Michela Gondryho.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.