Čo prinesú Prisľuby z Východu na Art Film Feste

Art Film Fest logoNový animovaný film slávneho japonského štúdia, cenami ovenčená čínska dráma, japonský triler národného oscarového nominanta, ale aj dokument o histórii indonézskeho akčného filmu prinesú na festivalové plátna Art FilmFestu od 19. do 26. júna 2015 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne Prísľuby z Východu. Na divákov čakajú filmové novinky plné emócií, napätia, ale aj fantázie a humoru.

„Je to výborný pocit, keď vás po filme 'odchytávajú' diváci a pochvaľujú si silný a zároveň relaxačný efekt filmu, chcú vedieť viac o východoázijskej kinematografii, prípadne sa posťažujú, prečo takéto filmy nie sú v kinách bežné," povedali Kristína Aschenbrennerová a Adrián Žiška, ktorí zostavujú sekciu Prísľuby z Východu pre Art Film Fest už po šiestykrát. „Aj tento rok sme pri výbere kládli dôraz na prienik diváckej obľúbenosti a uznania filmovej kritiky v krajinách svojho pôvodu,“ dodali. Sekciou sa podľa nich tento rok najvýraznejšie tiahne téma rodičov a detí. Nakrútená podľa skutočných udalostí, čínska dráma Srdiečko (Dearest) ponúka nielen príbeh únosu chlapca a jeho zúfalého hľadania rozvedenými rodičmi, ale prekračuje chápanie dobrých rodičov a zlých únoscov a upriamuje pozornosť na pravidlá čínskej spoločnosti a politiku jedného dieťaťa. V snímke exceluje v Číne milovaný komik Huang Bo a populárna hongkonská herečka Vicky Zhao Wei, ktorú v jej domovine ovenčili za výkon Cenou hongkonských filmových kritikov aj prestížnym tunajším ocenením Zlatý kôň, a uznanie získala aj na Londýnskom filmovom festivale.

 

WORLD OF KANAKO THE - Still 3 resizeDo hľadania nezvestnej dcéry sa v japonskom trilere Svet Kanako (World of Kanako) pustí jej otec, bývalý policajný detektív. Najnovší film uznávaného japonského tvorcu Tetsuya Nakashimu, ktorého snímka Confessions bola v roku 2011 národným nominantom na Oscara, je nekompromisnou satiricko-kritickou sondou do vnútra súčasnej japonskej premodernizovanej spoločnosti a prechádzkou temnými zákutiami duše mladej Kanako.Po prvý raz sa v Prísľuboch z Východu predstaví animovaný film Leto s Marnie (When Marnie Was There) je prvým filmom vyprodukovaným legendárnym japonským štúdiom Ghibli po odchode jeho zakladateľov do dôchodku a od ohlásenej tvorivej pauzy po Príbehu princeznej Kaguya. Nový kúzelný príbeh 12-ročnej Anny, ktorú pre zdravotné problémy rodičia pošlú na leto na vidiek, kde sa zoznámi so záhadnou Marnie z vilky v zálive, môže byť zase na dlhú dobu aj posledným filmom slávneho štúdia.

 

Svoju premiéru v sekcii si tento rok odbije aj dokumentárny film Garuda (The Spirit Within) prevedie divákov históriou indonézskeho akčného filmu: od prvého indonézskeho celovečerného filmu The Magic Monkey z roku 1926, akciou nabitej adaptácie ľudového príbehu, až po akčné opusy Garetha Evansa Prepadovka a Prepadovka 2, ktoré uviedol aj Art Film Fest v rokoch 2013 a 2014 a ktoré sú považované za vrchol akčného žánru v súčasnosti. Divákom sa naskytne jedinečná šanca vzhliadnuť aj raritné zábery zo starých akčných filmov, vrátane miestnych Jamesov Bondov zo 60. rokov či zapálených lokálnych Bruceov Lee 70. rokov.

 

Meeting Dr Sun 5 resizeZástupca taiwanskej kinematografie už tradične prinesie odľahčujúci humor. Ten v Operácii Sun Yat-Sen (Meeting Dr. Sun) pramení z absurdného nápadu. Partia študentov sa rozhodne vyriešiť svoje finančné problémy tým, že ukradne zabudnutú bronzovú sochu zakladateľa modernej Čínskej republiky a predá ju do šrotu. Po sérii filmov ospevujúcich Taiwan, jeho dobrosrdečných a vždy usmiatych obyvateľov, táto komédia s úsmevom podkopáva základy jeho existencie.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.