MFF Art Film Fest otvorí Jimmyho tančiareň

Art Film Fest 2014 logo resizeSedem dní plných najčerstvejších filmových noviniek, ktoré zarezonovali na svetových festivaloch, a stretnutí s osobnosťami strieborného plátna prináša Art Film Fest, ktorý sa začína už v sobotu 21. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Festival otvorí snímka Jimmyho tančiareň (Jimmy’s Hall)  slávneho britského režiséra Kena Loacha, ktorá mala svetovú premiéru na festivale v Cannes. Pôsobivý film o ľavicovom aktivistovi, ktorý nadchne mladých ľudí pre tanec a zábavu v čase vrcholiacej ekonomickej krízy, osobne uvedú počas otváracieho ceremoniálu hlavní protagonisti snímky, herci Barry Ward a Simone Kirby.

 

ddae618dcc52d31d22ea14e9e1b7c7ad resize„Programová kolekcia 22. Art Film Festu ponúka v koncepcii dvoch súťažných a desiatich výberových sekcií v drvivej väčšine absolútne kinopremiéry na území Slovenskej republiky,“ povedal riaditeľ AFF Peter Nágel. Na festivalové plátna sa dostane 132 filmov zo 49 krajín, vrátane tých, ktoré získali ocenenia na najznámejších zahraničných festivaloch v Berlíne,  Benátkach, Rotterdame, San Sebastiane či Sundance. V ponuke nebude chýbať ani sedmička najhorúcejších titulov z Francúzskej riviéry, ktoré sa programovému tímu podarilo priniesť na plátna Art Film Festu ako jednému z prvých festivalov na svete vôbec – doslova po pár týždňoch po ich svetovej premiére v Cannes.

Návštevníci festivalu uvidia  aj sugestívnu snímku Biely Boh (White God) maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa, ktorý zvíťazil v Cannes v súťažnej sekcii Un certain regard. Medzi tohtoročné novinky z Cannes, ktoré rozvírili na festivale pozornosť a uvedie ich aj Art Film Fest, patrí aj laureáta Grand Prix v Týždni kritiky, ukrajinský film Klan (The Tribe) Myroslawa Slaboshpytskiyho. Ide o neobyčajné dielo, v ktorom nezaznie ani jedno hovorené slovo. Je jedným z 11 filmov, ktoré sa uchádzajú o hlavnú cenu Art Film Festu – Modrého anjela v Medzinárodnej súťaži hraných filmov. V rovnakej sekcii bude mať oficiálnu slovenskú premiéru česko-francúzsky film režiséra Petra Václava Cesta ven, ktorým sa česká kinematografia vrátila na scénu v Cannes po 16 rokoch.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.