Ulrich Seidl: Moje filmy vyvolávajú kontroverzie,lebo prekračujú tabu

Art Film Fest logo resizePatrí medzi režisérske celebrity, ktorého snímky žnú úspech na najprestížnejších festivaloch. Jeho rukopis je absolútne jedinečný a nezameniteľný. Rakúsky režisér Ulrich Seidl zavítal na Art Film Fest a počas záverečného ceremoniálu si prevzal ocenenie Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie.

Jeho zvláštny a autentický spôsob zobrazovania ľudského pokolenia vo veľmi vyhranených a intímnych okamihoch vyvoláva vždy vzrušujúce diskusie. On sám sa však nepovažuje za kontroverzného režiséra. „Moje filmy nie sú kontroverzné, ale vyvolávajú kontroverzie. Je to preto, lebo prinášajú pravdy, ktoré sú nepríjemné a prekračujú tabu v Seidl resizespoločnosti. Sú to však témy, ktoré sa týkajú každého,“ povedal na tlačovej konferencii. „Som presvedčený o tom, že úlohou umenia nie je, aby upokojovalo, ale aby naopak znepokojovalo. Vyvolávanie kontroverzie vidím v umení ako kvalitu,“ dodal.

 

Minulý rok uviedol Art Film Fest exkluzívne po Cannes prvú časť jeho trilógie Raj/Paradies. Teraz Ulrich Seidl osobne predstavil ostatné dve časti s podtitulmi Viera/Glaube a Nádej/Hoffnung. Diváci v plných kinosálach ho privítali búrlivým potleskom. „Chcem vám vyjadriť moju vďačnosť za to, akým spôsobom je tu prijímaná moja práca. Cítim to a som veľmi šťastný,“ povedal a po filmoch viedol s divákmi dlhé diskusie.

 

Hrdinkou druhej časti triptychu o hľadaní tej „pravej“ lásky, je žena, ktorá vyznáva absolútnu lásku k Ježišovi, v poslednej časti „rajskej trilógie“ o troch ženách zas Ulrich Seidl konfrontuje hlboko zakorenenú ľudskú túžbu po láske a zaopatrení s neúprosnou realitou. Jeho snímky prinášajú znepokojujúce svedectvá, na ktoré sa nedíva ľahko.
„Nezaujímam sa o škaredosť, ale o presný pohľad. Myslím si, že žijeme v prikrášľovanom svete a mňa zaujíma pohľad za veci, ktoré sa zdajú byť pekné, ale v skutočnosti také nie sú. Pokúšam sa o zobrazenie ľudí takých, akých sú. Pokiaľ tento pohľad vyznie pre niekoho ako škaredý, musí v tom naopak hľadať tú krásu, ktorú zobrazujem. Okrem toho, ja nie som tým, kto robí svet škaredým, ja som tým, kto prináša škaredé správy o tomto svete."

 

Tvorca slávnych a oceňovaných filmov ako Psie dni/Hundstage či Import Export, ktorý nakrúcal aj na Slovensku, zdôraznil vieru, že jeho filmy môžu prinášať zmenu. „Moje filmy sú súčasťou mňa, sú pohľadom na svet presne tak, ako ho vidím. Samozrejme dúfam, že existujú aj ďalší ľudia, ktorí vnímajú svet ako ja a je mojou prvoradou úlohou ako režiséra, aby som zaujal diváka a nenechal ho ľahostajným. Vo filmoch zobrazujem ľudí, ktorí niečo hľadajú a pokiaľ niečo hľadáme, je tu nádej."

 

Rakúsky filmový kritik Otto Reiter, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na Art Film Feste, jeho tvorbu opísal takto: „Ulrich Seidl patrí k výnimkám, ktoré sa neusilujú o to, aby sa páčili, ale aby ich filmy diváka iritovali ako otvorené rany.“

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.