O Modrého anjela sa uchádza 11 filmov

Art Film Fest logo resizeUž tradične je dominantou Art Film Festu Medzinárodná súťaž hraných filmov. Aj počas blížiaceho sa 21. ročníka, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, sa vo filmovom „ringu“ stretnú diela talentovaných debutujúcich režisérov, ktoré však už majú na konte ocenenia aj aplauz z prestížnych festivalov ako Cannes, Sundance či Berlinale. O festivalovú trofej – Modrého anjela sa bude uchádzať 11 filmov.

Priamo z prestížneho Cannes sa podarilo riaditeľovi Art Film Festu a zostavovateľovi sekcie Petrovi Nágelovi získať do súťaže dve snímky. A obe ovenčené cenami z Francúzskej riviéry. Kriminálna dráma Heli, ktorá odráža hrozivú mexickú realitu v príbehu dvoch zaľúbencov, vyniesla v Cannes Amatovi Escalantemu ocenenie pre najlepšieho režiséra. „Moji hrdinovia sú sužovaní násilnými činmi, v dôsledku ktorých pod nátlakom objavia samých seba. Ukazujem hraničné Helisituácie. V Mexiku žije každý s istým druhom strachu. Násilie je neustále prítomnou realitou, aj keď sa vás priamo netýka,“ povedal mladý režisér. Mexická snímka Zlatá klietka (La jaula de oro), ktorá sa v Cannes predstavila v svetovej premiére a hneď získala ocenenie A certain talent s prihliadnutím na výkony mladých nehercov, zobrazuje tiež brutálny príbeh z Južnej Ameriky. Dlhú a strastiplnú cestu troch tínedžerov z guatemalských slumov, ktorí sa vydajú za lepším životom do Ameriky. „Zmyslom tohto filmu je od srdca vyrozprávať pravdivý príbeh migrantov. Zo svedectiev stoviek migrantov sme vytvorili príbeh s poetikou odysey. Objavili sme rozdelené rodiny, malé deti odtrhnuté od matiek a deti trýznené počas deportácií. Vo väzniciach sme videli tisíce ľudí, ktorých jediným zločinom je prekročenie absurdnej hranice,“ povedal režisér Diego Quemada-Diez.

 

Môj pes 5 resizePo ročnej absencii vstúpi do súťažného filmového bojiska aj slovenský film. Snímka Môj pes Killer Miry Fornay o mladom skinhedovi Marekovi má už na konte - ako vôbec prvý slovenský film - prestížneho Tigra z festivalu v Rotterdame. „Pre mňa je tento film okrem hlavnej témy rasizmu aj o snahe prežiť a niekam patriť. Hlavnou hybnou emóciou filmu je hanba, ktorá nenápadne zachvacuje hlavného introvertného hrdinu a je absurdnou podstatou rasizmu,” povedala režisérka. S hlavnou cenou Hivos Tiger Awards z Rotterdamu prichádza na Art Film Fest aj rakúska snímka Vojačka Jana (Soldate Jeannette), ktorá si svetovú premiéru odbila na festivale Sundance. „Je to príbeh dvoch žien, ktoré sa vzoprú vžitým konvenciám každodenného života. Čelia tomu, čo sa zdá byť zabudnuté: Nerob to, čo nechceš robiť!,“ priblížil režisér Daniel Hoesl. S prestížnou cenou prichádza na festivalové plátna afganská rodinná dráma Wajma s podtitulom Afganský ľúbostný príbeh (Wajma: An Afghan Love Story). Získala ocenenie za najlepší scenár na tohtoročnom najslávnejšom festivale nezávislých filmov v americkom Sundance. „Podľa príbehov, ktoré som počul, a ľudí, s ktorými som sa zoznámil, som napísal scenár a sám som režíroval a produkoval film, ktorý je pre mňa veľmi dôležitý. Ak sa povie Afganistan, vieme si predstaviť len vojnu. Ja som chcel zobraziť život mladých ľudí a ich ľúbostné príbehy,“ povedal režisér Barmak Akram, ktorý sa angažoval v boji za práva žien a bol preto aj vyšetrovaný políciou.

 

Do súťaže sa zapojí aj najlepší škandinávsky film roka, vyhlásený na festivale v Göteborgu, Pred snežením (For snoen faller). Je netradičnou road movie mladého Kurda, ktorý je nútený sa vydať na nebezpečnú cestu z Iraku cez Nemecko až Nórska, kde musí čeliť osudovým výzvam vyplývajúcim z kolízie tradičnej kultúry a moderného západného života, aby odčinil potupu a pokúsil sa obnoviť oddávna uctievanú rodinnú česť. V sekcii sa predstaví aj vôbec prvý kazašský film vybraný do hlavnej súťaže Berlinale, kde získal Strieborného medveďa za „výnimočný umelecký prínos“ – Hodiny harmónie (Uroki garmonii). Príbeh chlapca, ktorý sa odváži vzoprieť násiliu, čo môže priniesť jeho záhubu, je namierený proti vzrastajúcej brutalite verejného života.
______________________

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.