Slovenská sezóna na Art Film Feste bude bohatá

Art Film Fest logo resizeDivácky najnavštevovanejšie aj kritikou najpozitívnejšie prijaté domáce snímky prinesie na plátna blížiaci sa Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Priaznivci domácej kinematografie sa môžu opäť tešiť na sekciu Slovenská sezóna, ktorá predstaví najnovšie domáce celovečerné, stredometrážne aj krátke filmy.

Vo svetovej premiére budú môcť diváci vzhliadnuť medzinárodný krátky hraný film Tanec tigra slovenského režiséra a scenáristu Martina Repku, ktorý sa nechal inšpirovať poviedkou indického spisovateľa Ashokamitrana. Výnimočný film vznikol v slovensko-indicko-rakúskej koprodukcii a je poctou juhoindickému filmovému svetu – Kolywoodu. Art Film Fest odpremiéruje spolu až šesť slovenských noviniek. Návštevníci si budú môcť vychutnať aj – na Slovensku nezvyčajný žáner – horor. V krátkom filme Good Night režiséra Petra Czikraia si zahrali známe herecké tváre ako Marko Igonda, Zuzana Šulajová či Gabriela Marcinková a Alexander Bárta. V premiére sa uvedie aj dlhometrážny film Štvorec v kruhu režiséra Ľubomíra Štecka, absolventský hraný film Zoltán, dobrý človek mladého režiséra Csabu Molnára, stredometrážny dokument Banícky chlebíček Romana Fábiana a krátky komediálny mystifikačný dokumentárny portrét Homo ciris Jany Minárikovej.

 

„Keďže filmy zaradené do Slovenskej sezóny majú rok výroby 2013 nevypovedajú ani tak o tom, aký bol uplynulý rok v našom filme, ale skôr naznačujú, aký by mohol byť ten súčasný. A ten sa začal mimoriadne dobre,“ povedal zostavovateľ sekcie Miroslav Ulman.  Na festivalové plátna sa dostane aj divácky najúspešnejší slovenský film roku 2013 – vzťahová dráma Miluj ma alebo odíď režisérky Mariany Čengel Solčanskej o tínedžerke, ktorá sa zamiluje do svojho nevlastného otca a zvádza ho sexuálnymi provokáciami.

 

DAKUJEM DOBRE 2 resizeVo výbere nebude chýbať ani najnavštevovanejší dokumentárny film roka – Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa, ktorá odhaľuje šokujúce zákulisie najdlhšieho a najtraumatickejšieho prípadu v dejinách slovenskej justície.

Návštevníci budú môcť vzhliadnuť aj poviedkový film Ďakujem, dobre mladého režiséra Mátyása Priklera o každodennom živote rodiny na pozadí súčasnej hospodárskej krízy, ktorá vstupuje do životov postáv a odhaľuje ich pokrivené vzťahy. Snímka získala medzinárodný záujem, svetovú premiéru mala na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame.

 

„Uvádzanie slovenských filmov na Art Film Feste je pre publikum výnimočné najmä preto, lebo jedine na festivalovej projekcii majú možnosť stretnúť svojich obľúbených hercov alebo tvorcov osobne a po projekcii s nimi viesť dialóg a podeliť sa s nimi o svoje bezprostredné zážitky,“ vysvetlil Ulman. Festival ponúkne v Slovenskej sezóne špeciál premiéru bloku hraných, dokumentárnych i animovaných filmov nazvaných spoločne Kobylka z dielní súčasných študentov a nedávnych absolventov Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení. Sedem vybratých diel ponúka hru so žánrom, autenticitu, zábavu, mystifikáciu aj pestré témy. Autori v nich približujú, čo intenzívne hýbe svetom mladých ľudí.
 
V rámci sekcie Slovenská sezóna špeciál si festival pripomenie 50. výročie vzniku Slovenského filmového ústavu a uvedie tri filmy zo zlatého fondu slovenského filmu - Pieseň o sivom holubovi Stanislava Barabáša z roku 1961, 322 Dušana Hanáka z roku 1969 a Sedím na konári a je mi dobre Juraja Jakubiska z roku 1989. A to v svetovej premiére z reštaurovaných kópií na DCP nosičoch.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.