Dedo je lotor (Dirty Grandpa)

Dedo10 resizeJason je mladý, veľmi nádejný obchodný právnik začínajúci kariéru vo firme, v ktorej pôsobí aj jeho otec a o týždeň si má brať nádhernú dcéru svojho šéfa. Všetko vyzerá perfektne, až kým si jeho starý otec na pohrebe práve zosnulej starej mamy nevšimne, že Jason nie je až taký šťastný, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Zosnová teda perfektne premyslený plán s dvoma cieľmi: po prvé, ukázať svojmu vnukovi, že jeho život aj vďaka tomu, že mu ho riadia jeho rodičia a snúbenica, za veľa nestojí, no čo je pre chlípneho dedka dôležitejšie, užiť si s Dedo11 resizenejakou študentkou. Narozpráva rodine, že s manželkou chodili každý rok v tom istom čase na výlet, že ten čas je práve teraz a že by určite chcela, aby v tom pokračoval aj bez nej. Jediný kto je z rodiny ochotný dedka odviezť je Jason, a tak sa začína jazda (v cukríkovo ružovom minicoopri bez strechy) plná zábavy a neskôr aj alkoholu, drog a každej formy nevhodného sexuálneho humoru, na ktorú si len dokážete spomenúť.

Zásluhou po stý krát omieľaného romantického scenára už dlho dopredu tušíte čo sa stane vo vzťahu Jasona a jeho nastávajúcej, dokonca od prvých momentov, ako Dedko vysloví svoje prianie, viete stopercentne aj to, ako dopadne on. Na svojej šialenej naháňačke za sexuálnym zážitkom s Dedo4 resizemladou študentkou je obstarožný Robert De Niro ochotný urobiť aj nemožné, nehovoriac o neustálom, v jeho veku už nechutnom, sexuálnom humore, urážaní menšín a občasnom strkaní palca do zadku svojho vnuka. Aj keď sa miestami budete baviť na jeho prirovnaniach a narážkach na všetkých a všetko naokolo, po čase už vám to až tak vtipné nepríde. Rovnako ako minirola Dannyho Glovera známeho zo série Smrtonosná zbraň, ktorá mi pripadala tak trochu zbytočná. Najväčšou chybou filmu je však celkom dlhé hluché miesto niekde okolo trištvrtiny stopáže, presne v momente, keď sa Dedo3 resizeJason rozhodne vrátiť domov. Nemal som mu to však vôbec za zlé, bol niekoľko krát zatknutý a ešte stále v alkoholovom opojení strávil pár nocí za mrežami lokálnej policajnej stanice, vedenej párom svojských policajných dôstojníkov, s nezvyčajne dobrým vzťahom s miestnym drogovým dílerom. Ak sa snažíte vybudovať si úspešne sa vyvýjajúcu kariéru, vziať si šéfovu dcéru a slušne sa prezentovať v spoločnosti, takto naštartovanému starému otcovi jednoducho stačiť nebudete.

De Niro je skvelý herec, no myslím si, že s odstupom času aj sám uzná, akým veľkým krokom vedľa bolo jeho Dedo6 resizeúčinkovanie v tejto žalostne nevtipnej komédii. Nemám na mysli jeho výkon, ten naopak stojí za to, lebo rola starca utrhnutého z reťaze mu naozaj sedí. Scéna z karaoke baru, kde si s mikrofónom v ruke pýta od početného publika, tvoreného mladíkmi tmavej pleti, povolenie na použitie notoricky známeho “neslušného slova na N”, len preto, že si to vyžaduje text piesne, ktorú spieva, je úžasná a vtipná. Jeho hranie má veľa svetlých momentov aj napriek neoriginálnemu scenáru a dookola omieľaným vtipom smerovaných voči homosexuálom, Afroameričanom či iným menšinám. Skutočným kameňom úrazu je nudné hranie jeho mladšieho kolegu a filmového vnuka Zaca Efrona. Ten už sa síce Dedo5 resizekonečne vymanil z tieňa trojlístka filmov High School Musical a už nie je tým sladkým basketbalistom zo strednej, hoci aj v tomto filme si neodpustil menšie karaoke vystúpenie, no dospelejší výraz a vypracované telo z vás kvalitného herca neurobia. Iste dokáže do kina pritiahnuť viac diváčok, no ľudia, ktorí chcú vidieť, ako sa protagonista zžíva so svojou postavou, sa toho, bohužiaľ, nedočkajú.

Hudobne či kamerovo sa tento film snáď ani hodnotiť nedá. Soundtrack tvoria asi všetky rádiové hity minulého roka prehrávané jeden za druhým, kamera a strih nie sú absolútne ničím výnimočné, avšak o tie v tomto filme absolútne nejde. Hlavná myšlienka by sa dala zhrnúť do vety “Užívaj si kým si mladý lebo potom to už pôjde ťažko”, nie je to však nemožné, ako nám názorne ukázal šibalský starý otec. Plus aspoň za snažiaceho sa De Nira a pekné ženy.

Dedo resizeDedo je lotor (Dirty Grandpa), USA, 2016
Dĺžka: 102 minút
Réžia: Dan Mazer
Scenár: John Phillips
Kamera: Eric Alan Edwards
Strih: Anne McCabe
Hudba: Michael Andrews
Hrajú :Robert De Niro, Zac Efron, Zoey Deutch, Aubrey Plaza, Jason Mantzoukas, Dermot Mulroney, Julianne Hough, Jeffrey Bowyer-Chapman, Brandon Mychal Smith, Jake Picking, Michael Hudson a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 21. januára 2016
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.