Predsedníčkou rady Audiovizuálneho fondu je Kolevská

pravda_iphone_logoPo odchode Zuzany Gindl-Tatárovej sa novou predsedníčkou rady Audiovizuálneho fondu (AVF) stala Petra Kolevská. Rozhodlo o tom v utorok osem členov rady. Kolevská dostala päť hlasov. Časť filmárskej obce už na jar minulého roka kritizovala fungovanie AVF a výhrady smerovali aj ku Kolevskej, vtedajšej podpredsedníčke rady fondu. Kritici upozorňovali na možný konflikt záujmov, keď v prvom kole hodnotenia žiadostí získali 20 percent pridelených peňazí z programu Podpora vývoja, tvorby a produkcie audiovizuálnych diel projekty spoločností, v ktorých figuroval vtedajší predseda rady Patrik Pašš a Petra Kolevská.

"Obdobné reakcie kolegov z audiovizuálnej obce, akých sme boli svedkami vlani, by ma v tomto prípade prekvapili. Aj napriek tomu, že vlani vlnu nevôle vzbudilo niečo, čo bolo v súlade so zákonom aj s vnútornými predpismi fondu, pripúšťam, že práve tie sa mohli niektorým zdať ako nedostatočne nastavené," uviedla pre Pravdu Kolevská. "Odvtedy sú však vnútorné predpisy fondu maximálne sprísnené a pri výkone funkcie, do ktorej som bola zvolená, rozhodne nemienim porušovať žiadne legislatívne normy ani vnútorné pravidlá AVF. Budem sa snažiť, aby som čo najviac prispela k ozdraveniu vzťahov v audiovizuálnom priestore," dodala Kolevská.

Predsedu rady AVF volí samotná rada spomedzi svojich členov, ktorých je deväť. Minulý mesiac sa jej novým členom stal Ľubomír Čechovič, ktorého vymenoval minister kultúry Daniel Krajcer. Čechovič je bývalý riaditeľ TA3, ktorý v súčasnosti pôsobí v STV ako producent spravodajstva a športu. Medzi kandidátmi na členstvo v rade bol aj scenárista, dramaturg a režisér Ondrej Šulaj, ktorého navrhla Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA), alebo divadelná dramaturgička a bývalá umelecká riaditeľka projektu Košice 2013 - Európske hlavné mesto kultúry Zora Jaurová. Tú nominovala Asociácia nezávislých producentov (ANP). Napokon sa však stal členom rady za oblasť nezávislých producentov Čechovič, čo viacerých zaskočilo.

"Voľba predsedu rady AVF vyplýva z aktuálneho zloženia rady. A to zloženie ovplyvnila aj skutočnosť, že minister kultúry ignoroval návrhy organizácií, ktoré v audiovizuálnom priemysle zastupujú nezávislých producentov a v septembri vymenoval za člena rady pána Čechoviča, ktorý nemôže zastupovať záujmy nezávislých producentov, pretože pracuje v televízií - pojem "nezávislý" v súvislosti s producentom znamená, že je nezávislý od televízie. Týmto rozhodnutím sa v podstate zabránilo, aby sa predsedom rady mohla stať uznávaná osobnosť audiovizuálnej kultúry," myslí si Zuzana Mistríková pôsobiaca v Slovenskej filmovej a televíznej akadémii. Ministerstvo odôvodnilo výber Čechoviča tým, že spĺňal všetky kritériá a na rozdiel od ostatných kandidátov je producent.

To, že minister nevybral za člena rady AVF žiadneho z kandidátov, ktorých navrhovali organizácie zastupujúce producentov, mrzí aj prezidenta ANP Petra Kerekesa. V súvislosti s Kolevskou odkázal na prípady, ktoré okolo nej vyvolali rozpory, ako je aj v úvode spomínaná kritika z minulého roka za možný konflikt záujmov.

Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA) zvolenie Kolevskej nechce komentovať. "Po všetkom tom čudnom a nekoncepčnom, čo bolo napísané, povedané a čo sa udialo v súvislosti s Audiovizuálnym fondom v poslednom čase, SAPA túto novú zmenu nekomentuje. V súčasnosti rieši zásadnejšie a koncepčnejšie otázky týkajúce sa budúcnosti celého audiovizuálneho prostredia, a teda aj Audiovizuálneho fondu," nachádza sa v stanovisku združenia SAPA, ktoré Pravde poskytol jeho prezident Marian Urban.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.